Hyppää sisältöön

Kommentti: Tuorein suomalainen Valioliiga-nousija on tehnyt tempun, johon vain harva pystyy – Marcus Forss lähti rohkeasti unelmiensa perään 13-vuotiaana

Marcus Forss muutti jo 13-vuotiaana Englantiin tähtäimessään ammattilaisura. Määrätietoisuus ja perheen tuki ovat vieneet turkulaisen Valioliigan porteille. Seuraavana tähtäimessä on Teemu Pukin viitta Huuhkajissa, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Marcus Forss osui päättyneellä Mestaruussarjan kaudella kahdeksan kertaa. Kuva: 2021 Getty Images
Jussi Vainikka

Englannin Mestaruussarja on ollut viime vuosina suomalaisittain yksi Euroopan kiinnostavimmista jalkapalloliigoista. Ilmiselvä syy on ollut Teemu Pukki, joka on tehnyt tuhojaan Norwichissa kausina 2018–19 ja 2020–21.

Samaan aikaan Lontoossa on marinoitunut toinenkin suomalaishyökkääjä, jolle sovitellaan Pukin viittaa Huuhkajien ykköskärkenä tulevaisuudessa.

Turussa syntynyt Marcus Forss, 21, lähti vain 13-vuotiaana Englantiin West Bromwichin akatemiaan tavoitteenaan ammattilaisuus maan huippusarjoissa. Kesällä 2017 osoite vaihtui Lontooseen ja nuorten pelaajien kehittämisestä tunnettuun Brentfordiin.

Vain harva nuori pelaaja läpäisee Englannissa junioriputken ja raivaa tiensä edustusjoukkueisiin asti. Forss on tempussa onnistunut ja juhlii nyt paikkaa Valioliigassa lauantain voitokkaan nousufinaalin jälkeen.

Forss on kolmannen polven jalkapalloilija, sillä hänen isänsä Tero teki pitkän uran kotimaan kentillä. Isoisä Rainer Forss pelasi 1950-luvulla 18 A-maaottelua. Tukijoukkojen rooli Marcus Forssin uralla on ollut merkittävä. Kun hyökkääjä lähti 13-vuotiaana Englantiin, perhe muutti mukana ja asuu Lontoossa yhä.

Vielä puolitoista vuotta sitten Forssin yllä leijui tummia pilviä, sillä hyökkääjä kärsi pahan polvivamman ollessaan lainalla kolmannen sarjatason Wimbledonissa. Syksyllä suomalainen käytti näyttöpaikkansa Brentfordissa tehokkaasti ja palkittiin myös kutsulla A-maajoukkueeseen. Voittomaali Ranskan verkkoon heti ensimmäisessä maaottelussa jää ikuisesti Huuhkajien historiaan.

Brentfordin pelaajilla oli lauantaina aihetta iloon. Swansea kaatui nousufinaalissa 2–0. Kuva: 2021 Getty Images

Keväällä Forss kirjoitti nimensä myös Brentfordin seurahistoriaan isoin kirjaimin. Suomalainen vaihdettiin kentälle puoliajalla nousukarsintojen välierässä, kun Brentford tarvitsi kaksi maalia finaalipaikkaan. Forss kiitti luottamuksesta ja ohjasi taitavasti ratkaisevan osuman.

Forss on vielä joutunut tyytymään vaihtopelaajan rooliin, kun Brentfordissa on pelannut liigan maalikuningas Ivan Toney. Englantilaiselle lienee ottajia suuremmissa seuroissa, joten Forssin tilanne ensi kautta ajatellen on mielenkiintoinen.

Forssiin uskotaan seurassa, sillä suomalainen palkittiin keväällä peräti vuoteen 2026 asti ulottuvalla jatkosopimuksella. Jos Toney lähtee, Brentford hankkinee markkinoilta mahdollisimman ison profiilin korvaajan, joka menee nokkimisjärjestyksessä suomalaisen ohi.

Seurassa pohditaan kesällä, onko kahdeksan maalia päättyneellä kaudella iskeneellä Forssilla vielä eväitä tehoihin myös Valioliigassa. Pelaajan itsensä kannalta suuren vastuun lainapesti Mestaruussarjassa ei sekään olisi huono vaihtoehto.

Mikäli Forss pysyy isäntäseurassaan, nähdään Valioliigassa pitkästä aikaa kaksi suomalaista samaan aikaan. Edellisen kerran näin on ollut kaudella 2010–11, kun Jussi Jääskeläinen torjui West Hamissa ja Shefki Kuqi rymisteli Newcastlessa.

Ensi kausi saa tosin vielä odottaa, sillä Forss jatkaa nousuhuumasta kisahuumaan. Matka jatkuu Huuhkajien remmiin EM-kisoihin.

Lue myös:

Marcus Forssin Brentford nousee Valioliigaan! Tehokas alku tylsytti Swansean nousufinaalissa Wembleyllä

Hurjaa draamaa! Chelsea voitti Mestarien liigan, tähtipelaaja loukkaantui ikävällä tavalla – näin eteni herkullinen futislauantai

Nouseeko suomalainen sankariksi sadan miljoonan punnan ottelussa Englannissa? Katso tärpit isoon jalkapallopäivään

Suosittelemme sinulle