Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ylen tekstisisältöjen turvaamista vaativa kansalaisaloite keräsi 50 000 allekirjoitusta

Aloitteen mukaan Ylen tekstisisältöjen turvaaminen on tärkeää sanan- ja lehdistönvapauden, yhdenvertaisen tiedonsaannin sekä demokratian turvaamiseksi.

Yleisradio
Tieto on meidän - kansalaisaloite Ylen tekstisisältöjen turvaamiseksi keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Inka Haukka,
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisradion tekstisisältöjä puolustava kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Tämä merkitsee sitä, että helmikuussa vireille laitettu aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Tieto on meidän – kansalaisaloitteessa vastustetaan hallituksen esitystä, jonka mukaan Yle ei voisi julkaista tekstimuotoista sisältöä ilman, että sisältö liittyy johonkin liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun.

Aloitteen mukaan Ylen tekstisisältöjen turvaaminen on tärkeää sanan- ja lehdistönvapauden, yhdenvertaisen tiedonsaannin sekä demokratian turvaamiseksi.

Viime päivinä keskustelua on herättänyt myös mediakonserni Sanoman tekemä valtiontukikantelu EU:n kilpailuviranomaiselle. Kantelun tarkoituksena on selvittää noudatetaanko Ylen toiminnassa EU:n valtiontukisääntelyä. Kantelun ytimessä ovat Yle Areena ja Ylen oppimisen sisällöt. Torstaina uutisoidun Sanoman kantelun jälkeen Ylen tekstisisältöjä puolustavan kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrä nousi selvästi.

Medialiitto kanteli EU:lle vuonna 2017

Lakiehdotus sai alkunsa Medialiiton EU:lle tekemästä kantelusta nelisen vuotta sitten. Medialiiton mielestä Yleisradion verkossa julkaisema tekstituotanto vääristää alan markkinoita, koska Yle rahoitetaan verovaroilla.

Kansalaisaloitteen mukaan tälle väitteelle ei kuitenkaan löydy tutkimuksellista näyttöä.

Medialiiton näkökulmasta Yle-lain muutoksessa on kyse Euroopan komission ja Suomen valtion välisestä asiasta. Yleisradio ei noudata Medialiiton mukaan EU:n valtiontukisääntelyn vaatimuksia. Vaatimusten mukaan tekstimuotoinen verkkojulkaisu on sallittu yleisradioyhtiölle vain, kun se liittyy radio- tai tv-ohjelmiin.

Lue myös:

Yle-lain muutos etenee – tätä kiista Ylen tekstisisällöistä tarkoittaa

Suosittelemme