Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kunhan maanantain sateista selvitään, suomalaisia hemmotellaan alati lämpenevällä kesäsäällä – "Juhlien puolesta näyttää hyvältä"

Ensi viikonlopun valmistujaisia kohti mentäessä hellelukemia hätyytellään ainakin Lapissa. Vaikka kevät on ollut poikkeuksellisen sateinen, kotimainen varhaisperunakin ehtii lakkiaispöytään.

Ennusteanimaatio 30.5.-6.6.
STT,
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkavasta viikosta on tulossa enimmäkseen aurinkoinen ja lämmin. Mitä pidemmälle viikko etenee, sitä kesäisemmäksi sää muuttuu.

Ensin on kuitenkin selvittävä sateisesta maanantaista, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

– Suomea lähestyy luoteesta ja pohjoisesta sadealue, joka kulkee maan yli huomisen aikana. Sademäärät eivät ole runsaita, ja Länsi-Suomi pysyy poutaisena. Sitten saapuu korkeapaine, ja tiistai on jo melko aurinkoinen.

Koskelan mukaan tiistaista alkaen lämpötila kohoaa päivä päivältä, ja esimerkiksi torstaina Lapissa saattaa olla hellettä. Kahdenkymmenen plusasteen paremmalle puolelle päästään viikon mittaan lähes kaikkialla.

Ensi viikonlopun osalta ennuste on vielä hieman epävarma. Odotettavissa on lämmintä, muttei välttämättä kuivaa säätä.

– Toistaiseksi juhlien puolesta näyttää hyvältä, mutta pieni riski paikallisille iltapäiväkuuroille on olemassa, ennustaa Koskela.

Mies breikkaa Oopperan takapihalla Helsingissä aurinkoisena kevätsunnuntaina 30. toukokuuta.
Oopperan takapihalla Helsingissä breikattiin tänään aurinkoisessa säässä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kevään sademäärät yli kolminkertaiset tavanomaiseen verrattuna

Kotimaista varhaisperunaa saadaan ensi viikonlopun lakkiaispöytään, vaikka kevät on ollut poikkeuksellisen sateinen, arvioi ProAgrian johtava asiantuntija Sari Peltonen STT:lle.

Tämän kevään sademäärät ovat olleet Peltosen mukaan jopa yli kolminkertaisia tavanomaiseen verrattuna, mikä on haitannut erityisesti eri kevätviljojen kylvöä. Joillain alueilla kylvöt saattavat estyä kokonaan ja viljelijät miettivät keinoja tilanteeseen.

Varhaisperuna on laitettu kasvamaan jo aiemmin keväällä, ja sen tilanne vaikuttaisi suotuisammalta. Ensimmäisten maistiaisten jälkeen eri lajikkeita valmistuu enemmän juhannukseksi, lupailee Peltoniemi.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme