Ruotsin ja Norjan puolustusministerit vaativat Tanskalta selvitystä mediatiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat olisi vakoillut Tanskan kautta niiden poliitikkoja ja virkamiehiä, kertoo muun muassa Tanskan yleisradioyhtiö DR.
Ruotsin television SVT:n ja DR:n yhdessä useiden muiden maiden tiedotusvälineiden kanssa tekemän selvityksen mukaan NSA salakuunteli vuosina 2012–2014 Ruotsin, Norjan, Saksan ja Ranskan edustajien puhelimia ja sieppasi tekstiviestejä.
SVT:ltä kerrotaan Ylelle, ettei heidän saamissaan tiedoissa mainita Suomea.
Sekä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist että Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen sanovat ottavansa asian vakavasti.
– Olen vaatinut Tanskalta tietoa siitä, onko tanskalaisia järjestelmiä tai alustoja käytetty tällaiseen toimintaan, ja onko kohteena ollut ruotsalaisia yrityksiä, kansalaisia tai etuja, Hultqvist sanoo SVT:lle.
Hultqvist on keskustellut asiasta Bakke-Jensenin kanssa. Ruotsi on myös ollut yhteydessä virkamiestasolla Saksaan, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin.
Mediatietojen mukaan Tanskan puolustusministeri Trine Bramsen olisi tiennyt asiasta jo viime elokuussa, mutta ei kertonut siitä Hultqvistille. Tieto on vahvistamaton. Bramsen on itse sanonut DR:lle, ettei liittolaisten vakoilu ole hyväksyttävää.
Hultqvist: Me emme vakoile muita Pohjoismaita
Hultqvist huomautti, että myös Ruotsi tekee tiedusteluyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, eikä siinä ole mitään kummallista tai salattavaa.
Hän ei kommentoi, käyttääkö Yhdysvallat ruotsalaisia internetkaapeleita, koska se on salassa pidettävää tietoa.
Hultqvistin mukaan Ruotsin kohteena eivät kuitenkaan ole muut Pohjoismaat.
Norjan parlamentin suurkäräjien ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan jäsen Audun Lysbakken sanoo maan yleiradioyhtiölle NRK:lle, että jos tieto pitää paikkansa, kyse on vakavasta luottamusrikkomuksesta.
– On ehdottoman tärkeää panna kortit pöydälle, sanoo sosialistista vasemmistopuoluetta edustava Lysbakken.
"Poliittinen skandaali"
Saksassa vakoilun kohteena olivat mediatietojen mukaan ainakin liittokansleri Angela Merkel, CDU, entinen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier,SPD, ja entinen valtiovarainministeri Peer Steinbrück, SPD.
Saksa on hallituksen edustajan mukaan yhteydessä kaikkiin osapuoliin ja vaatii asian selvittämistä.
Steinbrück sanoo saksalaismedialle pitävänsä paljastusta poliittisena skandaalina.
"Erittäin vakavaa, jos pitää paikkansa"
Ranska sanoo, että vakoilupaljastus on erittäin vakava, jos se osoittautuu todeksi.
Meidän täytyy katsoa, ovatko EU-kumppanimme, tanskalaiset, tehneet virheitä yhteistyössään Yhdysvaltojen kanssa, Ranskan Eurooppa-ministeri Clément Beaune sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän pitää erittäin vakavana myös, jos Yhdysvallat on vakoillut EU-johtajia.
NSA tai Tanskan puolustusvoimien signaalitiedusteluorganisaatio eivät kommentoineet vakoiluväitteitä Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle.
Tanskan ihmisoikeusinstituutin tutkimusjohtaja Pernille Boye Koch sanoo NRK:lle, ettei naapurien vakoilu ole Tanskan etujen mukaista vaan voi ennemminkin horjuttaa maan poliittista järjestelmää.
Tiedusteluasoihin perehtynyt tutkija Thomas Wegener Friis ei sen sijaan ihmettele sitä, että yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa voi johtaa tällaiseen.
– Kun he saavat pääsyn tietoihimme, he käyttävät sitä omien etujensa mukaisesti. Yhdysvallat ei ole kiinnostunut vain vihollismaista ja terroristeista vaan myös eurooppalaisesta politiikasta, Wegener Friis sanoo NRK:lle.
Lisää aiheesta:
Sterke reaksjoner fra flere land etter medieoppslag om politiker-overvåking