Jos avokonttorit ovat menneet muodista työelämässä, nyt sama näyttää tapahtuneen jo koulumaailmassakin.
Kun hälinä ja meteli alkoi näkyä oppilaiden ja opettajien oireiluna, Hämeenlinnan 900 oppilaan Nummen kouluun jouduttiin jälkiasentamaan väliseinät. Avoimien koulujen meluongelmia on korjattu jälkikäteen myös Lappeenrannassa, Imatralla, Järvenpäässä ja Joensuussa.
Espoossa otettiin muiden virheistä opiksi. Juuri valmistuneen lähes 1 300 lapsen Monikon koulukeskuksessa on panostettu tilojen muunneltavuuteen ja monikäyttöisyyteen.
– Muuntojoustavuus on päivän sana. Luokkahuoneita voidaan yhdistää ja jakaa tai avata käytävän suuntaan siirtoseinillä, sanoo työmaan projektipäällikkö Marko Räisänen SRV:stä.
Monikossa on sekä pieniä tiloja ryhmätyöskentelyyn että suuria tiloja opetusryhmien yhteistoimintaan. Seiniä voidaan avata tarvittaessa, mutta työrauhan voi taata ne sulkemalla.
Monikon tilat ovat maksaneet Espoon kaupungille noin 46 miljoonaa euroa.
Ruotsin- ja suomenkieliset lapset tulevat saman katon alle
Monikon kokonaisuus tuo saman katon alle Veräjäpellon ja Leppävaaran suomenkieliset koulut sekä ruotsinkielisen Boställskolanin ja Boställs daghemin.
Uusissa tiloissa järjestetään ruotsinkielistä varhaiskasvatusta, esiopetusta ja perusopetusta sekä suomenkielistä varhaiskasvatusta, esiopetusta ja perusopetusta.
Leppävaarassa elokuussa aloittavassa Monikon uudessa koulukeskuksessa samoihin tiloihin asettuvat ruotsin- ja suomenkieliset koulut pysyvät hallinnollisesti erillisenä, mutta käyttävät osittain samoja tiloja, kuten ruokalaa, liikuntasalia ja aineluokkia. Tiloja käytetään myös lasten vapaa-ajantoiminnassa.
Vaikka suurkoululla haetaan kaupungin sivistystoimen johtajan Harri Rinta-ahon mukaan kustannustehokkuutta, niin säästöjäkin tärkeämpää on hänen mukaansa lasten yhtenäinen oppimispolku. Monikossa voi aloittaa varhaiskasvatuksessa ja jatkaa saman katon alla eskarin kautta alakouluun ja yläkouluun.
– Opetusvaiheesta toiseen siirtyminen on lapsille monesti jännittävää. Näin siitä tehdään mahdollisimman turvallista ja joustavaa, Rinta-aho sanoo.
Monikkoon muuttavissa kouluissa tapahtuu hallinnollisia muutoksia. Veräjäpellon ja Leppävaaran koulut yhdistyvät. Bosställskolan jatkaa nimellä Alberga skola.
Kaksikielisyyden toivotaan yhdistävän kieliryhmiä
Sivistystoimen johtaja Harri Rinta-ahon mukaan koulumaailmassa on koettu, että eri kieliryhmien laittaminen samaan kouluun olisi uhka vähemmistökielen kannalta. Kieliryhmiä yhdistävät koulukeskukset eivät olekaan kovin tavanomaisia, mutta Uudellamaalla vastaaviin ratkaisuihin on päädytty ainakin Loviisassa ja Sipoossa.
Rinta-aho uskoo kaksikielisyyden kuitenkin lisäävän ymmärrystä.
– Koulupäivä jatkuu harrastamisen merkeissä. Harrastusryhmiä ei rakenneta kielen vaan intressien pohjalta. Lapset leikkivät ja muodostavat ystävyyssuhteita yli kielirajojen.
Myös Espoon ruotsinkielisten sivistyspalveluiden johtaja Barbro Högströmin uskoo Monikon lisäävän kielten osaamista ja kulttuurien tuntemusta.
– Tästä tulee luonnollinen ympäristö tutustua toiseen kieleen ja kulttuuriin.
Koulujen rehtorit kieltäytyivät antamasta Ylelle haastatteluja ennen lukuvuoden aloitusta syksyllä 2021.
Voit keskustella Espoon uudesta 1 300 oppilaan koulusta perjantaihin kello 23 asti.
Lue myös: