Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Espoossa 1 300 ruotsin- ja suomenkielistä lasta aloittaa koulun saman katon alla – tilojen muunneltavuus syrjäytti avointen oppimistilojen trendin

Espooseen valmistui juuri koulukeskus lähes 1 300 lapselle. Tiloissa on panostettu muunneltavuuteen. Saman katon alle muuttavat Veräjäpellon ja Leppävaaran suomenkieliset koulut sekä ruotsinkieliset Boställskolan ja Boställs daghem.

Espoon Leppävaarassa suomen- ja ruotsinkieliset koulut muuttavat saman katon alle - katso, miltä näyttää 1 300 lapsen uusi oppimiskeskus, jonka tilat ovat mahdollisimman muunneltavia
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos avokonttorit ovat menneet muodista työelämässä, nyt sama näyttää tapahtuneen jo koulumaailmassakin.

Kun hälinä ja meteli alkoi näkyä oppilaiden ja opettajien oireiluna, Hämeenlinnan 900 oppilaan Nummen kouluun jouduttiin jälkiasentamaan väliseinät. Avoimien koulujen meluongelmia on korjattu jälkikäteen myös Lappeenrannassa, Imatralla, Järvenpäässä ja Joensuussa.

Espoossa otettiin muiden virheistä opiksi. Juuri valmistuneen lähes 1 300 lapsen Monikon koulukeskuksessa on panostettu tilojen muunneltavuuteen ja monikäyttöisyyteen.

– Muuntojoustavuus on päivän sana. Luokkahuoneita voidaan yhdistää ja jakaa tai avata käytävän suuntaan siirtoseinillä, sanoo työmaan projektipäällikkö Marko Räisänen SRV:stä.

Monikossa on sekä pieniä tiloja ryhmätyöskentelyyn että suuria tiloja opetusryhmien yhteistoimintaan. Seiniä voidaan avata tarvittaessa, mutta työrauhan voi taata ne sulkemalla.

Monikon tilat ovat maksaneet Espoon kaupungille noin 46 miljoonaa euroa.

Suurkoulu Monikko Espoo
Heti Monikon pääsisäänkäynnin vieressä on laaja aula, näyttämö ja katsomo. Kuva: Jyrki Ojala
Suurkoulu Monikko Espoo
Kaksikielisyys näkyy kiinteistön kaikissa opasteissa. Kuva: Jyrki Ojala
Suurkoulu Monikko Espoo
Monikon tieltä purettiin talven ja kevään 2018 aikana osa Veräjäpellon kouluista. Leppävaaran koulun vanhin vuonna 1939 valmistunut osa peruskorjattiin. Kuva: Jyrki Ojala

Ruotsin- ja suomenkieliset lapset tulevat saman katon alle

Monikon kokonaisuus tuo saman katon alle Veräjäpellon ja Leppävaaran suomenkieliset koulut sekä ruotsinkielisen Boställskolanin ja Boställs daghemin.

Uusissa tiloissa järjestetään ruotsinkielistä varhaiskasvatusta, esiopetusta ja perusopetusta sekä suomenkielistä varhaiskasvatusta, esiopetusta ja perusopetusta.

Leppävaarassa elokuussa aloittavassa Monikon uudessa koulukeskuksessa samoihin tiloihin asettuvat ruotsin- ja suomenkieliset koulut pysyvät hallinnollisesti erillisenä, mutta käyttävät osittain samoja tiloja, kuten ruokalaa, liikuntasalia ja aineluokkia. Tiloja käytetään myös lasten vapaa-ajantoiminnassa.

Vaikka suurkoululla haetaan kaupungin sivistystoimen johtajan Harri Rinta-ahon mukaan kustannustehokkuutta, niin säästöjäkin tärkeämpää on hänen mukaansa lasten yhtenäinen oppimispolku. Monikossa voi aloittaa varhaiskasvatuksessa ja jatkaa saman katon alla eskarin kautta alakouluun ja yläkouluun.

– Opetusvaiheesta toiseen siirtyminen on lapsille monesti jännittävää. Näin siitä tehdään mahdollisimman turvallista ja joustavaa, Rinta-aho sanoo.

Monikkoon muuttavissa kouluissa tapahtuu hallinnollisia muutoksia. Veräjäpellon ja Leppävaaran koulut yhdistyvät. Bosställskolan jatkaa nimellä Alberga skola.

Kaksikielisyyden toivotaan yhdistävän kieliryhmiä

Sivistystoimen johtaja Harri Rinta-ahon mukaan koulumaailmassa on koettu, että eri kieliryhmien laittaminen samaan kouluun olisi uhka vähemmistökielen kannalta. Kieliryhmiä yhdistävät koulukeskukset eivät olekaan kovin tavanomaisia, mutta Uudellamaalla vastaaviin ratkaisuihin on päädytty ainakin Loviisassa ja Sipoossa.

Rinta-aho uskoo kaksikielisyyden kuitenkin lisäävän ymmärrystä.

– Koulupäivä jatkuu harrastamisen merkeissä. Harrastusryhmiä ei rakenneta kielen vaan intressien pohjalta. Lapset leikkivät ja muodostavat ystävyyssuhteita yli kielirajojen.

Myös Espoon ruotsinkielisten sivistyspalveluiden johtaja Barbro Högströmin uskoo Monikon lisäävän kielten osaamista ja kulttuurien tuntemusta.

– Tästä tulee luonnollinen ympäristö tutustua toiseen kieleen ja kulttuuriin.

Koulujen rehtorit kieltäytyivät antamasta Ylelle haastatteluja ennen lukuvuoden aloitusta syksyllä 2021.

Voit keskustella Espoon uudesta 1 300 oppilaan koulusta perjantaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Lapset ja opettajat oireilevat avokoulujen melussa – lasiseinät toivat opiskelurauhan yli 900 oppilaan kouluun Hämeenlinnassa

Suosittelemme sinulle