Hyppää sisältöön

VNK: Pääministerin ateriapalvelut keskimäärin 845 euroa kuussa – Marin Ylelle: Kaikki pääministerin asumiseen liittyvät edut ja kulut selvitetään

Aamiaistarvikkeiden keskimääräinen kustannus on ollut 270 euroa ja kylmänä toimitettavien aterioiden 575 euroa kuukaudessa. Ateriapalvelua on käytetty vaihtelevasti sen mukaan, miten pääministeri ja hänen perheensä ovat olleet Kesärannassa.

Sanna Marin vierailemassa Mikkelissä 31.5.2021. Vierailun aikana Marin tapasi kaupungin ja maakuntaliiton edustajia.
Marinin mukaan pääministerin virka-asunnon ateriaetuun liittyy epäselvyyksiä. Hän kommentoi asiaa Ylelle Jyväskylän kaupungintalossa.
Tekijät

Sekä pääministerin ateriaetu että kaikki pääministerin asumiseen liittyvät kulut ja niiden asianmukaisuus selvitetään, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylelle.

Marin kertoo toimineensa kesällä 2019 annetun, pääministeriä sekä hänen perhettään koskevan ohjeistuksen mukaisesti.

– Tämä ateriaetu ei ole uusi. Sitä ovat hyödyntäneet useat pääministerit yöpyessään tai asuessaan Kesärannassa. Minulla ei tietenkään ole ollut epäilyksiä siitä, että tähän voisi liittyä epäselvyyksiä. Nyt on selvinnyt, että tähän liittyy kuitenkin epäselvyyksiä ja voi olla, että tämä ei ole asianmukainen.

Ohjeistus on valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Timo Lankisen kesällä 2019 täsmentämä. Se tarkistetaan.

– Koko tämä ohje nyt tarkistetaan, sen asianmukaisuus katsotaan ja tarvittaessa siihen tehdään päivitykset. Tietenkin haluan, että tämä asia selviää ja se hyvin tarkasti katsotaan läpi. Kyllähän tämä on ollut erittäin ikävä tilanne ja koetamme nyt saada tähän mahdollisimman hyvin selkeyttä.

Marin kommentoi asiaa Jyväskylässä vieraillessaan SDP:n kuntavaalitilaisuudessa Aalto-salissa.

VNK: Kustannukset ovat olleet keskimäärin 845 euroa kuukaudessa

Valtioneuvoston kanslia tiedotti maanantaina Marinin ateriapalvelun kokonaiskustannuksista. Tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021 kustannukset ovat olleet keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Summa sisältää sekä aamiaistarvikkeet että kylmänä toimitetut ateriat.

Ateriapalvelun kokonaiskustannukset ovat siis tältä ajalta yhteensä 14 363,20 euroa, kanslia tiedottaa. Ateriapalvelua on käytetty vaihtelevasti sen mukaan, miten pääministeri perheineen on ollut Kesärannassa.

Pienin kuukausikohtainen kustannus on helmikuulta 2020 yhteensä 235,20 euroa ja suurin huhtikuulta 2020 yhteensä 1 341,40 euroa.

Aamiaistarvikkeiden keskimääräinen kustannus on ollut 270 euroa kuussa, ja aamiaistarvikkeet ovat olleet tavanomaisia aamulla käytettäviä elintarvikkeita. Kylmänä toimitettavien aterioiden keskimääräinen kuukausikustannus on ollut 575 euroa.

Kansliasta kerrotaan, että aterioihin on sisältynyt esimerkiksi kylmänä toimitettava alku- ja pääruoka, salaatti ja tuorepala. Koska ruuat on myös valmistettu ja toimitettu, palvelun hinta ei ole verrattavissa tavanomaisiin ruoka- ja elintarvikeostoksiin.

Kansliasta kerrotaan, että alunperin se toimitti tiedon 300 euron aamiaislaskutositteista lyhyemmän ajanjakson ajalta. Nyt aamiaistarvikkeiden keskimääräinen summa laski, sillä se on laskettu pidemmältä ajanjaksolta.

Kansliasta todetaan myös, että pääministeri ja hänen puolisonsa ovat vastanneet kaikista hääkuluistaan itse. 23 000 euron kulut, jotka ovat kirjautuneet tutkihankintoja.fi-palveluun 1. elokuuta, ovat valtioneuvoston kansliaa koskevia kokouksia ja niiden tilauksia kesä-heinäkuulta, eivätkä siis ole liittyneet pääministerin häihin.

Verollinen vai verovapaa etu?

Iltalehti uutisoi viime viikolla valtion maksavan Marinin perheen aamiaiskulut. Lehti uutisoi tuolloin, että elintarvikkeita oli ostettu tuolloin 300 eurolla kuussa.

Sunnuntaina ateriaedun arvioitiin nousevan kokonaisuudessaan keskimäärin 850 euroon kuussa.

Kuukausikohtainen vaihtelu selittyy Marinin mukaan sillä, että Marinin perhe eli hän, hänen miehensä ja tyttärensä ovat asuneet Kesärannassa vaihtelevasti.

– Tammikuusta 2020 nyt toukokuuhun 2021 meidän perheemme on ollut välillä enemmän, välillä vähemmän Kesärannassa ja tätä etua on käytetty.

Osa kuluista on ollut aamiaisia, osa hintavampia kylmänä toimitettuja aterioita. Ruokia on Marinin mukaan toimittanut sama palvelu, joka vastaa esimerkiksi Säätytalossa hallituksen neuvotteluiden aterioista.

– Tämäkin on ollut sen ohjeistuksen mukainen, mutta nuo summat ovat olleet paljon isompia sen vuoksi, että tämä palvelu on ollut tietenkin paljon laajempaa.

Marinin mukaan ohjeistus on jättänyt ilmaan avoimia kysymyksiä, jotka selvitetään.

– Näiden avoimien kysymysten vuoksi olen ilmoittanut, että haluan maksaa nämä ateriaedut takaisin vuodelta 2020–2021.

Ateriaetu on laskettu verottomaksi palkkioksi. Verottaja ja valtioneuvoston kanslia alkavat selvittää, kuuluisiko niiden olla verollisia.

– Itsekin ihmettelen, että miten näitä asioita ei olla verottajan kanssa aikoinaan selvitetty, Marin kertoi Ylelle.

Valtioneuvoston kanslia pyytää verottajalta lausuntoa, koska asiasta on ilmennyt epäselvyyttä.

Valtioneuvoston alivaltiosihteeri Timo Lankinen sanoo HS:ssä, että ohje pääministeri virka-asunnosta ja siihen liittyvistä palveluista on alun perin annettu vuonna 2010. Silloin ohjeessa todettiin, että pääministerin virka-asuntoon kuuluu ruokailuun liittyvät palvelut.

Hän kertoo HS:lle, että ohjeistusta tarkennettiin 2019 ex-pääministeri Antti Rinteen (sd.) pyynnöstä.

Näin Kesärannan ruuista ohjeistetaan

Tuolloin, 18.6.2019 päivätyssä ohjeistuksessa kohta 4.1, joka koskee virka-asunnon ravitsemuspalveluita, on kirjattu seuraavasti:

"Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa. Viikonlopun tarvikkeet toimitetaan perjantaisin.

Edellä mainittuihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista."

Marin Twitterissä: Maksoimme hääkulut itse

Aikaisemmin maanantaina Marin puuttui Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) väitteisiin, joiden mukaan hän olisi laskuttanut häidensä kuluja valtiolta.

Marin kertoo maksaneensa kaikki hääkulut itse puolisonsa Markus Räikkösen kanssa. Marin luettelee kuluiksi ruuat, juomat, henkilökunnan, kukat, koristeet, valokuvaajat ja musiikin. Hän sanoo myös laittaneensa itse hiukset ja meikin, "kuten joka päivä".

Marin meni Räikkösen kanssa naimisiin viime kesänä. Häät järjestettiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

– Kyllä minä ja mieheni olemme huolehtineet kaikista kustannuksista. Nämä on itse maksettu, Marin toisti Jyväskylässä Ylelle.

VNK perjantaina: Kohtuulliset kulut katetaan

Alivaltiosihteeri Lankinen kertoi viime viikolla Ylelle, että pääministerin virka-asunnosta, sen kunnossapidosta ja tukipalveluista vastataan sekä lain että valtioneuvoston ohjesäännön mukaisesti. Käytäntö on ollut voimassa myös aikaisemmilla vaalikausilla.

– Näihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista. Vastaavia palveluita on myös aiemmin annettu Kesärannassa virka-asunnossa asuneille pääministereille, Lankinen kertoi Ylelle perjantaina.

Kohu pääministerin elintarvikekuluista alkoi viime viikolla, kun Iltalehti uutisoi valtion maksavan Marinin perheen aamiaiskulut.

Lehti uutisoi tuolloin, että elintarvikkeita oli ostettu tuolloin 300 eurolla kuussa. Kohu sai uusia kierroksia sunnuntaina, kun pääministerin esikunta kertoi Iltalehdelle, että ateriaetu onkin ollut 850 euroa kuussa.

Päätöksen kulujen maksamisesta olivat tehneet valtioneuvoston kanslian virkamiehet, joiden mukaan pääministerillä ja hänen perhellään on oikeus saada valtion tarjoama aamiainen Kesärannassa.

Myöhemmin verottaja otti asiaan kantaa ja sanoi, että asunto- ja ravintolaetu ovat erillisiä etuja. Valtioneuvoston kanslia oli asiasta toista mieltä.

Marin lauantaina: Maksan kulut jatkossa itse

Marin ilmoitti lauantaina, että hän maksaa kaikki ateriakustannukset jatkossa itse. Hän myös ilmoitti, että valtioneuvoston kanslian asiaan liittyvät ohjeet päivitetään.

Poliisi puolestaan aloitti asiasta esiselvityksen, joka koskee virkamiesten toimintaa asian yhteydessä. Esiselvitys koskee sitä, miksi pääministerille on korvattu aterioita, vaikka ministeripalkkiolaki ei näytä sitä mahdollistavan.

Viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa lähti kiertämään huhu, jonka mukaan Marin olisi maksattanut omia hääkulujaan valtiolla. Marin kielsi asian.

15:55 Juttua korjattu: SDP:n kuntavaalitilaisuus pidettiin Jyväskylän Aalto-salissa, ei Jyväskylän kaupungintalolla, jossa Marinin haastattelu tehtiin.

Lisätty 31.5.2021 klo 20:04 tietoja Valtioneuvoston kanslian tiedotteesta.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: onko aamiaiskohu paisunut liian suureksi ja avaako se laajemman keskustelun?

Lue lisää:

Marinin ateriaetu onkin ollut noin 850 euroa kuussa

Pääministeri Marin Twitterissä: "Koska ateriaetuun liittyy avoimia kysymyksiä, maksan tähän liittyvät kustannukset itse"

Suosittelemme sinulle