Öljyalan käänne kohti uusiutuvaa energiaa on peruuttamattomatonta viimeistään nyt.
Eri öljy-yhtiöillä on ollut hyvin erilainen suhtautumistapa fossiilittomaan energiaan, mutta nyt jopa yksi alansa hitammista jättiläisistä, Exxon Mobil, on muutoksessa.
Käänteestä kertoo suomalaisen Kaisa Hietalan valinta öljyjätin hallitukseen. Hänet nosti sinne aktivistisijoitusyhtiö Engine No. 1, joka laskee, että pitkän päälle sijoittajien tuotot Exxon Mobilista voidaan turvata vain suunnanmuutoksella.
Hietala uskoo, että ison rahan sijoittajien ajattelutapa on yleisemminkin muuttunut. Voitto ja vastuullisuus eivät ole enää vastakohtia.
– Nykyinen murros luo mahdollisuuden kehittää ei-fossiilisia energiaratkaisuja. Minkä tahansa yrityksen tulee ottaa tällaiset muutokset huomioon riskienhallinnankin takia, Hietala perustelee.
Exxon on Yhdysvaltojen suurin öljy-yhtiö ja esimerkiksi Shelliin verrattuna sen markkina-arvo on lähes kaksinkertainen. Hietala luonnehtii myös Exxonin tutkimus- ja tuotekehitysresurseja "huikeiksi". Ne voivat tuottaa nopeita loikkia.
Texasilainen yhtiö on rakentanut maailman suurimmat syvänmeren öljynporauslautat ja hallitsee maailman suurimpia kaasukenttiä. Tämä osaaminen voi olla avuksi myös uusiutuvan energian hyödyntämisessä, Hietala vakuuttaa.
Ensin innovaatiot, sitten yhtiön kulttuurimuutos
Vaikka Exxonin resurssit ovat vailla vertaa, muutosta ei tehdä hetkessä.
– Muutosprosessit ovat pitkiä. Vain uusi tuote tai innovaatio eivät riitä, vaan tarvitaan myös kulttuurinmuutos. Siinä mielessä puhutaan vuosista ja vuosista.
Nesteellä uusiutuvien polttoaineiden tuotanto käynnistettiin kesällä 2007, mutta selvää voittoa tehtiin vasta 2013. Nyt uusiutuvat polttoaineet ovat Nesteen pelastus. Kun öljyn kysyntä romahti koronakriisissä historiallisen rajusti, uusiutuvat porskuttivat.
Nestettä ja kansainvälistä öljyalaa analysoiva Inderesin Petri Gostowski arvioi, että juuri biopolttoaineden liiketoimintajohtaja Hietala oli se, joka puhui Nesteen hallituksen lähtemään ajoissa uusiutuvien polttoaineiden tielle edelläkävijäksi.
Ympäripuhuttavia riittää Exxonissakin. Exxonin johto on antanut ymmärtää, että ilmastotoimet eivät ole erityisesti sen sydäntä lähellä.
Muutama viikko sitten toimitusjohtaja Darren Woods sanoi yhtiön pidättäytyvän päästörajoituksissa "yritysten kauneuskilpailusta" ja kertoi investoivansa yli 30 miljardia dollaria vuosittain pääasiassa perinteiseen öljy- ja kaasutuotantoon.
– Kaikissa yrityksissä ja yhteiskunnissa on muutosvastarintaa. On osa normaalia muutosta ottaa huomioon sekin, että kaikki eivät välttämättä näe asiaa samalla tavalla, Hietala toteaa tyynesti.
Mika Anttosen vinkki Exxonille: Vety
Nesteen lisäksi Suomesta löytyy toinenkin uusiutuvaan energiaan uskova öljy-yhtiö. St1 tunnetaan bensa-asemistaan, mutta jo 15 vuotta se on hakenut irtiottoa öljystä.
St1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen sanoo, että yhtiö investoi uuteen teknologiaan "niin paljon kuin pystyy, ilman, että firma menee konkurssiin". St1 panostaa geolämpöön, tuulivoimaan ja uusiutuviin polttoaineisiin.
– Tässä on öljy-yhtiöille paljon hyviä reittejä siirtyä fossiilitaloudesta uusiutuvaan talouteen, hän sanoo.
Hietala joutuu varomaan linjauksia uudelle työnantajalleen, mutta Mika Anttosella on vinkki pääkonttoriin Texasiin.
– Exxonin kaltaisen yhtiön kannattaisi lähteä katsomaan synteettisiä polttoaineita ja sähkön varastointia. Sähkön teollisen mittakaavan varastointi on se suurin tekninen pullonkaula, mikä on siirtymisessä fossiilitaloudesta uusituvaan, Anttonen sanoo empimättä.
Sähkön varastoinnissa avainasemassa on esimerkiksi tuuli- tai aurinkoenergialla tehty vety. Tästä niin sanotusta vihreästä vedystä voidaan valmistaa myös polttoaineita yhdistämällä vetyyn ilmakehästä hiiltä. Jos Exxon päättäisi panostaa tähän kehitystyöhön, sen merkitys voisi tuntua kaikkialla.
Se kirittäisi alan kilpailua, mikä Anttosen mielestä olisi kaikkien etu.
– En näe että tässä olisi voittajia ja häviäjiä. Toivottavasti kilpailu tuo innovaatioita ja nopeuttaa kehitystä niin, että päästään nopeammin päämäärään eli fossiilittomaan talouteen.
Mutta Anttonen muistuttaa myös, että vaikka muutoksessa mentäisiin oikeaan suuntaan, voitot eivät tule nopeasti. Pienentyvät voitot ja jätti-investoinnit ovat sijoittajille niin sanotusti haastava yhdistelmä.
Öljynkulutus romahti, lentoliikenteen nousu ratkaisee tulevaisuuden
Mutta vaihtoehdotkin voivat olla vähissä. Koronavuoden jälkeen öljynkulutus lähti harvinaisen jyrkkään pudotukseen. Talouden piristyessä kysyntä lähti taas nousuun, mutta energiajärjestö IEA:n mukaan bensiinimarkkinat eivät enää ehkä koskaan palaa normaaleiksi. Muovin kysynnälle sentään odotetaan edelleen kovaakin kasvua.
IEA:n arvioi että kaikkiaan öljyn kulutus ohittaa pian koronaa edeltävän tason. Mutta toisinkin voi käydä. Enerigiapolitiikan, kuluttajakäyttäytymisen ja polttoainepihimmän liikenteen takia öljyn kulutuksen taittuminen laskuun voisi tapahtua jo parin vuoden päästä, IEA ennustaa.
Anttonen sanoo lentoliikenteen toipumisen olevan ratkaisevassa asemassa. Se ratkaisee myös öljynkulutuksen pysyvän taittumisen ajankohdan.
– Pelkään pahoin, että öljynkulutuksen huippua ei ole vielä nähty. Mutta uskoisin, että se tulee minun työurani aikana. Nyt olisimme jo kasvussa, ellei lentoliikenne olisi kyykännyt niin pahasti.
Hietala ei enää uskalla ennustaa kulutuksen taittumisen hetkeä.
– Olen ollut öljyteollisuudessa 20 vuotta ja nähnyt niin monta kertaa, että sitä on yritetty ennustaa. Nyt nostan kädet pystyyn. Kuluttajat sen päätöksen tekevät.
– Mutta hyvät yritykset miettivät vaihtoehtoja sen varalle, että se tapahtuu ennustettua nopeammin tai hitaammin, Hietala vielä lisää.
Voit keskustella aiheesta 2.6. klo 23:een asti.