Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvalloissa kourallinen professoreita lähetti kirjeen uskonnonvapauskomitealle Päivi Räsäsen ja Luther-säätiön dekaanin kohtelusta

Kirjeessä syytetään Suomen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vakavista ihmisoikeusrikkomuksista. Taustalla on valtakunnansyyttäjän huhtikuussa nostama syyte, jossa Päivi Räsästä (kd.) syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmän vastaan.

Raija Toiviainen, valtakunnansyyttäjä
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen katsoo Päivi Räsäsen lausumien ylittävän sanan- ja uskonnanvapauden rajat. Kuva: Yle
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa yhteensä kymmenen professoria ja akateemista asiantuntijaa on lähettänyt kirjeen Yhdysvaltain kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle (USCIRF), jossa he vaativat pakotteita Suomen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vastaan.

Allekirjoittaneiden mukaan Toiviainen on rikkonut ihmisoikeuksia päättäessään nostaa syytteet kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) sekä Suomen Luther-säätiön dekaania Juhana Pohjolaa vastaan.

Asiasta kertoi Suomessa Seurakuntalainen.

Kirjeessä todetaan, että valtakunnansyyttäjä pakottaa papit ja uskovat valitsemaan vankilan ja oman uskontonsa opetusten hylkäämisen välillä.

Kirjoituksessa vaaditaan asettamaan esimerkiksi matkustuspakotteita Toiviaista ja hänen perheenjäseniään vastaan sekä talouspakotteita valtakunnansyyttäjää ja tätä avustavia syyttäjiä kohtaan.

Valtakunnansyyttäjä nosti huhtikuun lopussa syytteen Räsästä vastaan.

Kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta

Räsästä syytetään kolmesta kansanryhmän vastaisesta kiihottamisesta.

Yksi koskee Räsäsen kirjoitusta Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan nettisivuilla. Kaksi muuta liittyvät Räsäsen julkaisuihin ja lausumiin Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa ja Yle Puheen ohjelmassa.

Valtakunnansyyttäjän mukaan lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä, ja kannanotot loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Valtakunnansyyttäjä katsoo niiden ylittävän sanan- ja uskonnanvapauden rajat ja olevan omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa.

Yhdysvaltalaisten kirje viittaa Suomen Luther-säätiön julkaisemaan kirjoitukseen, josta syyte on kirjeen mukaan nostettu myös Pohjolaa vastaan.

Räsäsen oli huhtikuussa järkyttynyt valtakunnansyyttäjän päätöksestä. Räsäsen mukaan kyse on pohjimmiltaan siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin.

Korjattu otsikkoa ja alkua 1. kesäkuuta 17.27: Kirjeen allekirjoittaneista kaikilla ei ole professorin arvonimeä. Muutettu kymmenen professoria kymmeneksi professoriksi ja akateemisiksi asiantuntijaksi.

Lue myö.

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Suosittelemme