Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koillisväylän merikaapeli kohtasi esteen – venäläisyritys laittoi tauolle tutkimussuunnitelmat

Suomalaisyritys uskoo edelleen hankkeeseen. Aasian ja Euroopan välillä tietoa siirtävä kaapeli on tarkoitus vetää Jäämeren pohjaan seuraten suurin piirtein Venäjän pohjoista rannikkoa. Sen suunnittelun piti jatkua tänä vuonna.

Laiva Jäämerelle Kirkkoniemellä.
Arctic Connect merikaapelin suunniteltu reitti kulkee Kirkkoniemestä Aasiaan. Kuva: Johannes Rigg / AOP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläisyritys Megafon on ilmoittanut tarvitsevansa aikaa Koillisväylän merikaapelin suunnitelmien tarkasteluun. Asiasta kirjoittaa Barents Observer -sivusto.

– Olemme päättäneet harkita Arctic Connect -hankkeen rakennetta ja taloutta uudelleen. Tarvitsemme aikaa tällaiseen uudelleenarviointiin, Megafonin lähteet kertoivat Interfaxille.

Megafonin mukaan vuodesta 2019 tehdyt tutkimukset Venäjän rannikolla voidaan myöhemminkin käyttää hyväksi. Merenpohjan tutkimuksen piti jatkua tänä vuonna.

Suomalainen Cinia uskoo edelleen hankkeen toteutumiseen, jonka kehittämisvaiheen on tarkoitus jatkua ensi vuoteen asti.

– Tämä on todellinen mahdollisuus kansainvälisesti ja Cinia näkee selvän tarpeen lisätä kapasiteettia ja reittien monimuotoisuutta tietoverkoissa Euroopan ja Aasian välillä, tiedottaa Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Megafonin toimitusjohtaja Gevork Vermišjam sanoi vielä viime vuonna Barents Observerin mukaan olevan mahdollista, että kaapeli on paikallaan ja toiminnassa vuonna 2023.

Vedomostin mukaan hanketta hidastaa japanilainen Sojitz Corporation, joka ei ole pitänyt rahoitussuunnitelmasta kiinni. Yhteistyösopimus japanilaisyrityksen kanssa allekirjoitettiin viime vuonna.

Aiesopimus Koillisväylän merikaapelin rakentamisesta allekirjoitettiin vuonna 2019 Pietarin talousfoorumissa suomalaisen Cinian ja venäläisen Megafonin välillä.

Koillisväylän merikaapeli kulkisi yli 10 000 kilometrin matkan Norjan, Venäjän ja Japanin välillä. Norjan rannikolta kaapeli vedettäisiin Suomeen Näätämöön. Se olisi tarkoitus vastata huippunopean tiedonsiirron suurelle kysynnälle.

Barents Observerin mukaan kaapeli hinnaksi arvioidaan 1,2 miljardia euroa.

Venäjän hallinto edistää myös toisenlaista kaapelihanketta, joka kulkee maalla. Polar Express kulkee Murmanskin alueen pohjoisosasta Vladivostokiin asti.

Korjattu 1.6. kello 14.36: Kirjoitusvirhe otsikossa ja alussa.

Lue lisää:

Venäläinen laiva etsii Jäämereltä reittiä kaapelille, joka yhdistäisi mantereita historiallisesti pohjoisen kautta

Koillisväylän merikaapelin rakennussuunnitelmat nytkähtivät eteenpäin – asennusvaihe voi alkaa jo kolmen vuoden päästä

Suosittelemme