Hyppää sisältöön

Seinäjoen valtuusto torppasi vegaanisen ruuan tarjoamisen kouluissa

Seinäjoen nuorisovaltuusto on esittänyt kasvis- ja vegaaniruuan tarjoamista kaikkiin kouluihin. Nuorisovaltuuston mielestä kaupungilla pitäisi olla yhteinen linja, jotta opiskelijat olisivat tasa-arvoisessa asemassa. Valtuusto kuitenkin tyrmäsi aloitteen.

Seinäjoki tarjoaa kasvisruokaa, mutta ei vegaanista ruokaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Seinäjoen kaupunginvaltuusto tyrmäsi eilen äänestyksen jälkeen vegaaniruuan tarjoamisen kouluissa sitä toivoville nuorille. Kyseessä oli Seinäjoen nuorisovaltuuston tekemä aloite.

Aloitteesta päädyttiin äänestämään. Piia Kattelus-Kilpeläinen (ps.) ehdotti kaupunginhallituksen ehdotuksesta poiketen Erkki Valtamäen (ps.) ja Aki Ylisen (kesk.) kannattamana, että valtuustoaloitetta ei katsota loppuun käsitellyksi. Asiasta äänestettiin ja kaupunginhallituksen ehdotus sai 22 ääntä ja Kattelus-Kilpeläisen ehdotus 25 ääntä. Kattelus-Kilpeläisen esitystä kannattivat pääasiassa perussuomalaiset ja kristilliset, mutta myös osa keskustan ja kokoomuksen valtuutetuista.

Kattelus-Kilpeläinen perusteli vastaesitystään sillä, että erillisen ruuan tarjoaminen on kallista. Lisäksi hän vetosi tutkimukseen vegaaniruokaa syövien lasten vitamiinitasoista.

– Ruuan tulisi olla ravitsevaa ja laadukasta. Mielestäni tässä oli muutamia epäkohtia. Vegaaniruokavalion aiheuttamat vitamiinipuutokset, ja yhdenvertaisuusperiaate. Meillä on se etu, että kouluateria kuuluu ja se on maksuton, mutta ei se voi olla mikään ravintola. Mielestäni on kysymys nirsoilusta, sanoo Kattelus-Kilpeläinen.

Kysyntää etenkin lukiossa

Seinäjoella on selvitetty vegaaniruuan kysyntää ja kyselyn perusteella kävi ilmi, että tarvetta olisi etenkin lukiossa. Seinäjoen lukiossa 29 oppilasta ilmoittautui vegaanisen ruokavalion syöjäksi. Muissa kouluissa tarve olisi kyselyn mukaan ollut 1-2 oppilaalla.

Kaupunginhallitus esitti tämän perusteella, että kaupungin kouluissa aloitettaisiin vegaaniruuan tarjoilu syksyllä. Mikäli kysyntää ei olisi, se lopetettaisiin. Ehtona oli myös se, että oppilaalla on todistus keskustelusta terveydenhoitajan kanssa sekä alle 18-vuotiaalla huoltajan vahvistus.

– Jo sillä on arvoa, että se oli nuorisovaltuuston aloite. Kasvisruoka on jo valtavirtaa ja myös vegaaneja alkaa olla. Sen ei pitäisi olla mikään peikko. Meillä on myös velvollisuus tarjota koululaisille ruoka ja ollaan tähänkin asti tehty vakaumuksen perusteella ruokaa, eikä tämä eroa siitä, miettii puolestaan nuorisovaltuuston esitystä kannattanut Henna Rantasaari (vihr.)

Rantasaari kertoo yllättyneensä, että vegaaniruoka sai tällaisen vastustuksen. Kaupunginhallituksessa siitä ei keskusteltu, saatikka äänestetty.

Kasvisruokaa tarjolla joka päivä

Nuorisovaltuusto esitti, että vegaaniruokaa olisi tarjolla kaikissa Seinäjoen kouluissa, eikä sen syömiseen tarvittaisi todistuksia. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Louna Yli-Hemminki tviittasi maanantai-illalla kokouksen jälkeen kokevansa, ettei nuorten ääntä kuunnella.

Seinäjoen kouluissa tarjotaan kasvisruokaa vaihtoehtona joka päivä ja kokonaan kasvisruokapäivä on kerran viikossa. Syksystä lähtien kasvisruokavaihtoehto tulee olla kaikissa Seinäjoen kouluissa. Tarjolla tulee olemaan lacto-ovo-kasvisruokaa, joka siis voi sisältää maitotuotteita ja kananmunaa. Vegaanista ruokavaliota noudattavat eivät käytä mitään eläinperäisiä tuotteita.

Suosittelemme sinulle