Hyppää sisältöön

Sanna Marin MTV:lle: En aio jatkossa käyttää ateriaetua, vaikka menettely todettaisiin asianmukaiseksi

MTV:n Uutisaamussa vierailevan Marin sanoo pitävänsä tärkeänä asian selvittämistä ja kohtuuttomana sitä, ettei lain tulkintaan asiasta ole edelleenkään aukottomia vastauksia.

Sanna Marin vieraili Mikkelissä maanantaina. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, ettei aio jatkossa käyttää ateriaetua, vaikka menettely todettaisiin asianmukaiseksi.

Marin sanoo syyksi asiasta nousseen kohun ja sen, että hän haluaa keskittyä muihin asioihin.

– Minulla on muitakin työtehtäviä kuin selvitellä tämänkaltaisia asioita, perheeni ruokailuja päivätolkulla. Kyllä mielelläni keskittyisin niihin työtehtäviin ja näihin asioihin. Meillä on nyt viikko mennyt esikuntani kanssa työaikaa siihen, että olemme selvittäneet esimerkiksi näitä kuluja ja pyrkineet etsimään medialle ja kansalaisille vastauksia tähän liittyen, Marin sanoi.

Hän sanoo pitävänsä tärkeänä asian selvittämistä ja kohtuuttomana sitä, ettei lain tulkintaan asiasta ole edelleenkään aukottomia vastauksia.

Tutkija: Suomessa julkiseen vallankäyttöön kohdistuu korostettu laillisuuden vaatimus

Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi ravintopalveluista noussutta kohua tiistaina Ylen Ykkösaamussa. Hänen mukaansa on tärkeää, että pääministerillä on riittävät tukipalvelut, jotta hän voi omistautua varsinaisiin töihinsä. Jokisipilän mukaan on loogista, että jos on virka-asunto on myös riittävät ravintopalvelut.

Jokisipilän mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että valtioneuvoston ohjeistus, jota Marin on seurannut, ei välttämättä ole kaikilta osin asianmukainen.

– Siitä tämä keskustelu on herännyt, Jokisipilä sanoo Ykkösaamun haastattelussa.

Hänen mukaansa muissa maissa saatettaisiin ihmetellä, että tällaisesta asiasta nousee kohu. Jokisipilän mukaan Suomessa julkiseen vallankäyttöön on kohdistunut hyvin korostettu laillisuuden ja läpinäkyvyyden vaatimus. Mitä korkeammasta valta-asemasta on kysymys, sitä painavammin vaatimus koskee vallankäyttäjää, arvioi Jokisipilä.

– Pääministeri on merkittävin poliittinen vallankäyttäjä, niin tämä vaatimus on kovempi kuin kenelläkään. Vaikka nykyisten tietojen valossa näyttää siltä, että Marinia ei voi tästä syyttää, niin voi herättää kysymyksen siitä, oliko tämä sellainen asia, että hänen olisi pitänyt tarkemmin perehtyä määräyksiin, Jokisipilä pohtii.

Hänen mukaansa Suomessa ei aina tarvitse olla kyse suoranaisesta lainvastaisesta toiminnasta vaan riittää, jos toiminta ulospäin näyttää siltä, että se on omiaan heikentämään luottamusta päätöksentekoon.

– Silloin on aina kysymyksessä vakava asia, vaikka monessa muussa maassa olisi hämmästytty, että tällaisesta asiasta kohun saa, Jokisipilä sanoo.

Kohu sai alkunsa viime viikolla

Kuohunta pääministerin elintarvikekuluista alkoi viime viikolla, kun Iltalehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) valtion maksavan Sanna Marinin perheen aamiaiskulut.

Iltalehden alkuperäisen jutun mukaan elintarvikkeita oli ostettu 300 eurolla kuussa. Kohu sai uusia kierroksia sunnuntaina, kun pääministerin esikunta kertoi Iltalehdelle, että ateriaetu onkin ollut 850 euroa kuussa.

Eilen maanantaina valtioneuvoston kanslia julkaisi tarkemmat tiedot pääministerin ravitsemuspalveluiden käytöstä. Pääministerin aterioihin on käytetty vuoden 2020 tammikuusta tämän vuoden toukokuuhun yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: onko aamiaiskohu paisunut liian suureksi ja avaako se vielä laajemman keskustelun etuuksista?

Lue lisää:

VNK:n Timo Lankinen pääministerin ateriaedusta: Verottajaan ei ole oltu yhteydessä, kun ohjeistuksia laadittiin

Vero-oikeuden professori: Pääministerin verottomat edut liittyvät turvallisuuspalveluihin, eivät ruokaan

VNK: Pääministerin ateriapalvelut keskimäärin 845 euroa kuussa – Marin Ylelle: Kaikki pääministerin asumiseen liittyvät edut ja kulut selvitetään

Marinin ateriaetu onkin ollut noin 850 euroa kuussa

Suosittelemme sinulle