Hyppää sisältöön

Uusikaarlepyy ennakkoäänestää nyt – töitä riittää muillekin

Tämän luettuasi tiedät, mikä Uudessakaarlepyyssä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Uudenkaarlepyyn talous lepää turkistarhauksen varassa. Turkistarhaus elinkeinona on epävarmassa tilanteessa, ja mielipiteet sen olemassaolosta vaihtelevat. Millä tavalla kaupunki varautuu siihen, että tulevaisuudessa tuloja olisi saatava myös muulta alalta? Työllisyystilanne on ollut Uudessakaarlepyyssä viime vuodet melko hyvä. Naapurikunnista käydään vilkkaasti kaupungissa töissä, mutta väki ei muuta tänne. Suomenkielisten palveluiden tason nostolla saattaisi olla vaikutusta.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Uudessakaarlepyyssä. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kolme nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Jan-Erik Frostdahl (r.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Uusikaarlepyy sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Uudenkaarlepyyn ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli SDP:n Steven Frostdahl 269 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi SDP:n Stefan Sjöberg 45 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Uusikaarlepyy olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Uudessakaarlepyyssä asui 7 479 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 37 ihmisellä.

Työllisyysaste

Uudenkaarlepyyn työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 80,9 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.

Suosittelemme sinulle