Hyppää sisältöön

Vihreä kulta

Vierailimme Ugandan ainoalla kannabismaatilalla, josta lähtee maailmalle yli kaksi tonnia kuivattua kukkaa joka vuosi.

Täällä kasvaa neljän jalkapallokentällisen verran kannabista. Läntisessä Ugandassa lähellä Kasesen kaupunkia on loistavat olosuhteet kannabiksen viljelylle.

“Muistan, että kannabista on viljelty banaanipuiden katveessa, mutta en tiennyt kasvista juuri mitään. Nyt olen oppinut niin paljon”

Peter Owori, Industrial Globusin vastaava agronomi

Ugandassa vain yksi yhtiö on toistaiseksi saanut lisenssin kannabiksen lailliseen viljelyyn. Yhtiö on ugandalais-israelilainen Industrial Globus.

Israelissa on osaamista viljelystä ja rahaa sijoittaa, Ugandassa hyvät olosuhteet ja halpa työvoima.

“Unelmani oli nostaa ihmisiä köyhyydestä tarjoamalla maanviljelijöille hyvin tuottavan vaihtoehdon kahville ja maissille. Tajusimme nopeasti, että kannabiksen laadukas viljely on liian hankalaa tavalliselle maanviljelijälle.” 

Benjamin Cadet, Industrial Globusin johtaja

Euroopassa ja Yhdysvalloissa lääkekannabiksen kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti. Afrikassa jo seitsemän maata on laillistanut lääkekasvin viennin ulkomaille verovoittojen toivossa.

Ugandassa Industrial Globus haluaa laajentaa ja kilpailla kansainvälisesti.

Ugandassa kymmeniä yhtiöitä odottaa lisenssiä. Vaatimukset ovat kuitenkin kovat, ja pääomaa pitää olla, jotta pääsee alkuun.

Kannabiksen matkaa kasvattamosta lentokentälle valvoo Ugandan huumepoliisi.

Kannabiskasvista kerätään nuput. Kun kukkaa katsoo suurennuslasilla, näkee pieniä sientä muistuttavia "karvoja". Kun nämä kannabinoidipitoiset hartsirauhaset ovat tummuneet ruskeiksi, on aika korjata sato.

Industrial Globus viljelee eri lajikkeita, joissa on joko korkea CBD- tai THC-pitoisuus.

Ei-päihdyttävällä CBD:llä on terapeuttisia vaikutuksia. Päihdyttävä THC aiheuttaa tunteen, että käyttäjä on pilvessä. Lääkkeenä THC esimerkiksi lievittää kipua.

Vielä suurempia rahoja voisi tehdä, jos myös kannabiksen viihdekäyttö laillistettaisiin. Ugandassa ja Afrikassa yleisemminkin tälle on kuitenkin esteitä.

Ugandassa yhteiskunta on konservatiivinen ja uskonnollinen, ja huumeiden käyttö nähdään epämoraalisena.

Lääkekannabiksen viljelyn laatuvaatimukset ovat tiukat. Tästäkin sadosta jopa viidesosa tuhotaan, koska se ei kelpaa vientiin.

Ugandassa kannabista on viljelty paljon, mutta lähinnä huumeeksi. Sitä on myös perinteisesti keitetty ja syötetty sairaille eläimille.

Tekijät

ToimittajaLiselott Lindström
ValokuvatLuke Dray
DroonivideoIndustrial Globus