Hyppää sisältöön

Palkittu lasitaiteilija on yhdistänyt teoksiinsa vanhat kyläilyyn liittyvät uskomukset ja pandemiakokemukset – katso videolta lopputulos

Lasitaitelija Sini Majurin uusiin veistoksiin on yhdistetty ihmisten aitoja korona-ajan kokemuksia ja suvuissa kulkeneita vanhoja uskomuksia. Teokset ovat esillä tänä kesänä Majurin synnyinpaikkakunnalla Suonenjoella.

Lasiveistoksissa kohtaavat vanhat enteet ja korona-ajan ahdistus
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä tapahtuu, kun lasitaiteilija yhdistää veistoksissaan vanhoja kyläilyyn liittyviä enteitä ja korona-ajan ahdistuksen, kun kyläily ei ole ollut mahdollista. Lopputulos on esillä tänä kesänä Suomessa vain taiteilija Sini Majurin synnyinpaikkakunnalla Suonenjoella. Sen jälkeen ne siirtyvät esille Venetsian lasiviikoille.

_Etiäinen-_nimisen näyttelyn työt ovat saaneet inspiraatiota paikallisten ihmisten kokemuksista. Majuri pyysi niitä Facebookissa ja sanomalehti-ilmoituksella.

– Myös sukulaisilta ja tuttavilta olen näitä pyytänyt suullisesti, hän kertoo.

Vastauksia Majuri sai 17–78-vuotialta naisilta pääosin Suonenjoelta, Rautalammilta, Kuopiosta ja Leppävirralta.

Tässä pari esimerkkiä:

Ruokailuvälineiden putoamiseen liittyi nuoruudessa uskomuksia. Jos veitsi putosi, tuli miesvieraita. Jos kahvilusikka, sai odottaa häitä.

Siniv Majuri istuu kolmen suuren pullon -näköisen teoksen takana.
Orinnoro -nimisten teoksien taustalla on Majurin saama kertomus, jossa kirjoittaja kertoo käyneensä Leppävirralla sijaitsevassa luontokohteessa perheensä kanssa. Paikka on tuttu myös Majurille itselleen. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Minua ahdisti voivatko saippuakuplat kantaa ja tartuttaa tautia hääjuhlissa. Niiden sisään puhalletaan ja tuuli kuljettaa kuplia ihmisiä päin.

Esillä on myös äskettäin palkittuja töitä

Lasiveistokset on tehty studiotyönä suupuhalletusta lasista. Majuri käyttää töissään harvinaista 100 vuotta vanhaa tekniikkaa, jossa lasin kerrosten väliin luodaan kuvia. Taiteilija työskentelee Helsingissä, Nuutajärvellä ja Riihimäellä.

Tänä keväänä Majuri palkittiin neljällä muotoilupalkinnolla A’Design Awardissa Italiassa. Myös palkitut designesineet ja niiden prototyypit ovat esillä Suonenjoen Kellarikallerian näyttelyssä.

Kolme värikästä lasiveistosta.
A`Design Awardilla keväällä palkittuja töitä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Majuri suunnittelee myös lasimallistoja, joista uusin on muotoiltu teollisuuden hukkalasista. Synnyinkaupungissaan hänet tunnetaan myös siitä, että hän on muotoillut Suonenjoen kaupungin virallisen maljakon.

Painava lasiveistos, jossa naisen kasvot.
Näyttelyn suurimmat työt painavat 15–20 kiloa. Kuvassa näkyvän veistoksen nimi on Cell 1 ja se on näyttelyn kallein 12 tuhatta euroa maksava työ. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Majuri on käynyt näyttelypaikassa jo pienenä tyttönä

Näyttelypaikka Suonenjoen kirjaston alakerrassa sijaitseva Kellarikalleria on ollut Majurille aina lapsuudesta lähtien unelmien kohde. Kellarikallerian näyttelyt avasivat pienelle Majurille näkyjä taiteen maailmaan.

Sattumalta lasiesineet ovat esillä hetkellä, jolloin kirjastorakennus on remontissa. Paikalla poran jyristessä syntyy väkisin mielikuva helposti rikkoutuvasta lasista.

– Lasi on on kuitenkin sitkasta ja kestävää eikä se rikkoudu niin helposti kuin luullaan, Majuri sanoo.

Lue lisää:

Lasitaiteilija Sini Majurin lempimateriaali on nyt puu – katso, miten sisustuslasi saa muotonsa puumuotissa

Ylen aamu 2018:

Suomalainen lasimuotoilu on maailman huippua – miltä näyttää sen tulevaisuus?

7.6. klo 7.58 korjattu kuvatekstiin teoksen arvo 12 00 tuhatta euroa 12 tuhatta euroa.

Suosittelemme sinulle