Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjasi maanantaina, että kahden metrin turvaetäisyyttä ei enää vaadita ulkotapahtumissa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ulkotiloissa järjestettävien urheilutapahtumien järjestäminen helpottuu. Aluehallintovirastot (AVIt) päättävät kuitenkin yhä tapahtumien yleisömääristä.
Kouvolan Pallonlyöjien miesten superpesisseuran puheenjohtaja Harri Lehdon mukaan STM:n uusi linjaus ei helpota Kymenlaaksossa toimivaa pesäpalloseuraa millään tavalla.
– Tämä ei vaikuta millään tavalla meidän pelitapahtumien järjestämiseen. Ihmettelen suuresti, että kuka tätä valtiota johtaa. Valtioneuvosto tekee päätöksiä ulkotapahtumien rajoitusten höllentämisestä ja ministeri Krista Kiuru (SDP) käy televisiossa kertomassa, miten ne muuttuvat. Jostain kumman syystä Kymenlaaksossa ei kuitenkaan muutu mikään, koska paikallinen AVI ei muuta yhtään mitään, Lehto kommentoi Yle Urheilulle.
Lehdon mukaan yhteistyötä paikallisen AVIn kanssa ei ole ollut.
– Olen ollut AVIin puhelimella yhteydessä. Olen kysynyt sieltä asioista, mutta siellä ei ole ollut mitään valmiutta keskustella. Se on ollut puhdasta sanelupolitiikkaa.
Kymenlaakso on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa ja alueen rajoitukset ovat toistaiseksi voimassa 15. kesäkuuta asti. Pesäpallokatsomoon saa ottaa vain 20 henkilöä. Alueella on viimeisten 14 vuorokauden aikana todettu 66 uutta koronatapausta.
Viimeisen kolmen päivän aikana koko Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on todettu neljä koronatartuntaa.
– En ymmärrä näitä rajoituksia, Lehto toteaa.
Etelä-Suomen AVI tiedotti tiistaina, että se lieventää kokoontumisrajoituksia tietyillä alueilla, muun muassa Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä. Veikkausliiga-kaupungeissa Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa voidaan 2. kesäkuuta alkaen ottaa ulkotapahtumissa rajattuihin lohkoihin 50 henkilöä.
Etelä-Suomen AVI kertoo tiedotteessa, että Kymenlaakson ja Kanta-Hämeen tilannetta arvioidaan vielä tällä viikolla.
Turussa tilanne on parempi
Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan FC Interin yleisömääriin ei ministeriön uusi ulkotapahtumien linjaus vaikuta vielä millään tavalla, mutta asiaan saattaa tulla muutos lähiaikoina.
Inter on kärsinyt alkukauden aikana Varsinais-Suomen tiukoista kokoontumisrajoituksista ja joutunut pelaamaan ottelujaan vain muutaman katsojan edessä.
– Eivät ne rajoitukset ole oikeansuhtaisia olleet (muun yhteiskunnan aukeamiseen verrattuna). Meillä on täällä 8 000 istumapaikkaa, mutta alkukaudella on saanut olla kuusi tai kymmenen katsojaa. Ihan maalaisjärjelläkin käy selväksi, ettei se ole oikea määrä tänne, Interin hallintopäällikkö Lauri Kemppainen sanoo.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto helpotti tilannetta hieman päätettyään maanantaina, että katsojia voi päästää otteluihin 50 henkilön erillisissä lohkoissa tiistaista alkaen. Se ei kuitenkaan juurikaan auta, toteaa Kemppainen.
– Toki tämän hetken tieto on se, että tilanne saattaa muuttua pikaisestikin, jos maakunta siirtyy (leviämisvaiheesta) kiihtymisvaiheeseen. Silloin tulisi toivottavasti myös kiihtymisvaihetta koskevat yleisötapahtumarajoitukset, Kemppainen sanoo.
Väkiluvultaan Kymenlaaksoa selvästi isommassa Varsinais-Suomessa koronatartuntoja on kahden viime viikon aikana todettu 179. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 36,91 on hieman pienempi kuin Kymenlaaksossa (40,41).
Varsinais-Suomi on siirtymässä kiihtymisvaiheeseen perjantaina, koska tautimäärä on laskenut merkittävästi viime aikoina. Kemppaisella ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka nopeasti AVI höllentää yleisörajoituksia päätöksen jälkeen.
Edes kausikorttilaiset eivät pääse katsomoon nykyrajoituksilla
Turussa järjestetään ensi viikolla kaksipäiväiset yleisurheilun Paavo Nurmen kisat, joiden katsojakapasiteetti on nykyisillä rajoituksilla Ilta-Sanomien mukaan 2 500. Interin 8 000 katsojaa vetävälle kotistadionille ei nykyisellä 50 henkilön lohkosäännöllä mahdu yhtä suurta määrää katsojia kuin Paavo Nurmen kisoihin, mutta koronarajoitusten höllentyessä Interin maksimikapasiteetti on samaa luokkaa yleisurheilukisojen kanssa.
– Jos maakunta siirtyy kiihtymisvaiheeseen, on meidänkin maksimikapasiteetti hyvinkin samaa luokkaa kuin Paavo Nurmi Gamesillä.
Tämänhetkistä 50 henkilön lohkojakoa ei Kemppainen pidä perusteltuna. Katsojamäärä ei vastaa edes FC Interin kausikorttilaisten määrää. Kaikilla lohkoilla täytyy olla omat sisäänkäyntinsä ja WC-tilansa, eikä niitä pystytä Interin kotistadionille järjestämään kovinkaan helposti.
– Jos pääsemme täälläkin lievempiin rajoituksiin ja vain turvaväleistä huolehtimiseen, se mahdollistaisi täälläkin ihan järkeviä tapahtumia sekä katsojamäärän että turvallisuuden kannalta, Kemppainen sanoo.
"Pesäpallolle ei ole tiedossa mitään tukia mistään"
Kouvolan Pallonlyöjät ilmoitti maanantaina, että seuran ei ole taloudellisesti kannattavaa pelata kotipelejä ilman yleisöä.
– Jääkiekko ja koripallo ovat saaneet tukia, ja näissä lajeissa on pystytty pelaamaan tyhjille katsomoille. Pesäpallolle ei ole tiedossa mitään tukia mistään. Tämän takia meillä ei ole mitään mahdollisuuksia pelata tyhjille katsomoille. Me yritämme nyt pitää seuran pystyssä kaikin mahdollisin keinoin.
Paikallinen AVI tekee Lehdon mukaan seuraavat päätöksensä keskiviikkona.
– Odotamme päätöstä pelonsekaisin tuntein. Kun päätös tulee, meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin mennä sen mukaan.
Kouvolan Pallonlyöjien kausi piti alkaa tämän viikon perjantaina kotiottelulla Kankaanpään Mailaa vastaan, mutta ottelu on siirretty pelattavaksi myöhemmin.
– Kun AVIn uusi päätös tulee, selviää, pitääkö meidän siirtää kotipelejä eteenpäin.
Vaikka kahden metrin turvaetäisyyttä ei enää vaadita ulkotapahtumissa jatkossa, on järjestäjien jatkossakin velvollisuus huolehtia siitä, että osallistujat voivat halutessaan pitää riittävää etäisyyttä toisiinsa. Lehto painotti, että kun yleisöä päästetään jälleen lehtereille, tulee seura joka tapauksessa järjestämään tapahtumat terveysturvallisesti.
– Jos joku haluaa yleisön joukosta ottaa turvavälin, se tulee se varmasti olemaan mahdollista, Lehto vakuutti.
Lue myös: