Hyppää sisältöön

Niko Ranta-aho tunnusti 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Suomeen

Ranta-aho kertoi oikeussalissa, että hän järjesti yli 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Slovakiasta Suomeen. Ranta-ahon mukaan tablettitilaus liittyy Katiska 1:een ja hänet on jo kyseisistä tableteista tuomittu.

Niko Ranta-aho
Syytetty Niko Ranta-aho Katiska 2- huumejutun pääkäsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa 1. kesäkuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Niko Ranta-aho myöntää järjestäneensä yli 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Slovakiasta Suomeen. Ranta-ahon mukaan tablettitilaus liittyy Katiska 1:een ja hänet on jo kyseisistä tableteista tuomittu.

– Ne ovat Katiska 1:n eristä jäljelle jääneet tabletit, jotka ovat jääneet silloin Slovakiaan. Kun olen vapautunut, olen toimittanut ne Suomeen, Ranta-aho sanoi tänään Katiska 2:n oikeudenkäynnissä.

Tablettierään liittyen on syytteessä myös neljä muuta miestä. Heidän mahdollista osallisuuttaan Ranta-aho ei halunnut kommentoida.

Yksi syytetyistä pyörsi aiemmat puheensa

Ennen Ranta-ahon kuulemista yksi tablettierästä syytetyistä muutti täysin kertomustaan. Mies oli toimittanut ennen oikeuskäsittelyä käräjäoikeudelle kirjallisen vastauksen, missä hän kertoi antaneensa toiselle syytetylle "erään naishenkilön" nimi- ja osoitetiedot tablettien toimittamista ja vastaanottamista varten. Sitä ennen esitutkinnassa mies oli kertonut, että nainen oli hänen tyttöystävänsä ja osoite sama, jossa mies myös itse tuolloin asui.

Kirjallisessa vastauksessaan mies myös sanoi saaneensa toiselta syytetyltä puhelimen ja prepaid-liittymän sitä varten, että siihen tulisi tiedot ja ohjeet postilähetyksen vastaanottamiseen ja edelleen välittämiseen. Mies sanoi, että hänelle kerrottiin lähetyksen sisältävän vain muutama sata levyä huumausaineeksi luokiteltavaa Ksalol-lääkeainetta.

Tiistaina miestä kuultiin videoyhteydellä vankilasta. Heti alkuun mies sanoi valehdelleensa kuulusteluissa, koska häntä oli painostettu.

– Minua on ulkopuolisten henkilöiden toimesta painostettu johdattelemaan poliiseja väärien henkilöiden jäljille. Kyseiset henkilöt, joista puhun, eivät ole tässä käsittelyssä mukana. Toimeksiantajani eivät ole ne, joita olen sanonut, vaan olen valehdellut kuulusteluissa, mies sanoi.

Oli pyytänyt videoyhteyttä turvallisuussyistä

Syyttäjä Heli Vesaaja kysyi, oliko miestä uhkailtu nyt käsiteltävän asian takia, johon mies vastasi kieltävästi. Sitten syyttäjä kysyi, onko tapauksessa nimettyä naista uhkailtu.

– En tiedä. Ei, mies vastasi.

Esitutkinnassa mies oli kertonut, että yksi muista syytetyistä oli yrittänyt "lähestyä" häntä hänen ollessaan Kylmäkosken vankilassa. Nyt mies kiisti näin tapahtuneen.

Syyttäjä toi esiin, että mies oli itse pyytänyt kuulemista videoyhteydellä, koska ei halunnut turvallisuussyistä tulla paikalle käräjäoikeuteen.

– Jos kukaan täällä salissa oleva henkilö ei liity teihin, miksi tällainen järjestely piti tehdä? syyttäjä kysyi.

Mies sanoi pelkäävänsä kostoa.

– He eivät varmaan katso hyvällä sitä, että olen nimennyt vääriä henkilöitä.

Lue myös:

Syyttäjä vaatii Niko Ranta-aholle 13 vuoden vankeutta uusista huumerikossyytteistä – Ranta-aho kiistää kaikki syytteet

Suosittelemme sinulle