Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Paavi päivitti katolisen kirkon sääntöjä seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi – taustalla kosolti skandaaleja

Aiemmin katolisen kirkon pappeja ja hyväksikäyttötapauksista tienneitä on pakotettu jättämään virkansa vuosia tapausten jälkeen. Uusilla säännöillä yritetään nopeuttaa prosessia ja estää niin alaikäisiin kuin aikuisiinkin kohdistuvia hyväksikäyttötapauksia.

Paavi Franciscus.
Paavi Franciscuksen aikana tapauksia on tullut esiin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Irlannissa. Kuva: Filippo Monteforte / EPA
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiistaina Paavi Franciscus ilmoitti päivittäneensä katolisen kirkon oikeusjärjestelmää puuttuakseen paremmin kirkossa kuohuttaneisiin lasten seksuaalisiin hyväksikäyttötapauksiin.

Kanoninen oikeus on katolisen kirkon oikeusjärjestelmä, joka määrittää esimerkiksi sen sisäistä järjestystä.

Katolista kirkkoa ovat vuosien ajan ravistelleet paljastukset alaikäisten hyväksikäytöstä ja sen salailusta kirkon piirissä.

Muutoksen myötä alaikäisen seksuaalinen hyväksikäyttö katsotaan teoksi, johon syyllistyessään pappi voidaan erottaa virastaan tai hän voi saada sakkoja.

Paavin mukaan yksi muutoksen tarkoituksista on vähentää myös tapausten käsittelyjä oikeussaleissa.

Muutoksilla halutaan suitsia myös haavoittuvassa asemassa oleviin aikuisiin kohdistuvia hyväksikäyttötapauksia. Nyt myös aikuisten hyväksikäyttö tunnistetaan hyväksikäytöksi, myös jos siihen syyllistyy kirkon piirissä toimiva maallikko. Jos tällainen henkilö painostaa, pakottaa tai uhkailee jonkun seksuaalisiin tekoihin, hänet voidaan jopa erottaa virastaan.

Varjostanut Paavi Franciscuksen aikaa

Paavi on aiemmin luvannut ottaa asiaan puuttumisen yhdeksi virkakautensa keskeisistä tehtävistä. Hän kuvasi nyt tekemäänsä muutosta muun muassa oikeuden palauttamiseksi.

Katolisen kirkon pappien tekemää hyväksikäyttöä on paljastunut vuosien saatossa ympäri maailmaa, ja kirkko on saanut kritiikkiä tapausten hyssyttelystä.

Paavi Franciscuksen aikana tapauksia on tullut esiin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Irlannissa. Hyväksikäyttötapauksia on paljastunut tuhansia vuosikymmenten saatossa.

Tapauksiin on reagoitu pakottamalla pappeja ja asiasta tienneitä eroamaan eri maissa. Esimerkiksi vuonna 2019 Paavi erotti kardinaali Ted McCarrickin papistosta Yhdysvalloissa. Hänestä tuli ensimmäinen pappi lähes sataan vuoteen, joka menetti kardinaalin arvonimen.

Viime vuonna katolinen kirkko julkaisi oppaan seksirikosten käsittelystä kirkon sisällä. Toissa vuoden lopulla katolinen kirkko päätti, että jatkossa kirkon sisällä paljastuneisiin hyväksikäyttötapauksiin ei sovelleta niin kutsuttua "paavillista salassapitoa".

Kaikki uhrit eivät ole pitäneet kirkon yrityksiä suitsia hyväksikäyttötapauksia riittävinä viime vuosina.

Uudet muutokset tulevat voimaan tämän vuoden joulukuussa.

Lue lisää:

Brittiraportti: Katolinen kirkko lakaisi lasten seksuaalisen hyväksikäytön maton alle

Vatikaani julkaisi kauan odotetun oppaan seksirikosten käsittelystä kirkon sisällä: Poliisille ilmoitettava matalalla kynnyksellä

Australian korkein oikeus vapautti seksuaalirikoksista syytetyn kardinaalin

"Paavillisen salassapidon" velvollisuus poistuu katolisen kirkon hyväksikäyttötapauksista

Kuuroja lapsia hyväksikäyttäneille papeille vuosikymmenten vankilatuomiot Argentiinassa

Paavi: Kaikki tietoon tulevat hyväksikäyttötapaukset ilmoitettava – Odotettavissa seksirikosilmoitusten tulva

Suosittelemme