Hyppää sisältöön

Kiteeltä löydetyssä hanhessa todettu lintuinfluenssa – kyseessä linnuilla korkeaa kuolleisuutta aiheuttava virustyyppi

Pohjois- ja Etelä-Karjalasta on toimitettu Ruokavirastoon toukokuun aikana tutkittavaksi useampia lintuja, etenkin valkoposkihanhia, joilla on epäilty lintuinfluenssaa. Kyseessä on Aluehallintoviraston mukaan ensimmäinen varmistunut tautitapaus, jossa todettiin linnuilla korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa korkeapatogeenista H5N1-virustyyppiä.

Kuolleista luonnonvaraisista linnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pohjois-Karjalassa on varmistunut kevään ensimmäinen lintuinfluenssatapaus. Kiteeltä toukokuussa kuolleena löydetyllä valkoposkihanhella todettiin Ruokaviraston tutkimuksissa H5N1-tyypin lintuinfluenssa.

Pohjois- ja Etelä-Karjalasta on toimitettu Ruokavirastoon toukokuun aikana tutkittavaksi useampia lintuja, etenkin valkoposkihanhia, joilla on epäilty lintuinfluenssaa.

Kyseessä on Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan ensimmäinen sen alueella varmistunut tautitapaus, jossa todettiin linnuilla korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa korkeapatogeenista H5N1-virustyyppiä.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille.

Älä koske kuolleisiin lintuihin

AVI korostaa, että kuolleisiin lintuihin ei saa koskea. Jos lintuja on kuitenkin kosketeltu, kädet on pestävä hyvin. Ennen käsien pesua ei tule syödä, tupakoida eikä kosketella kasvoja.

Myös paikka, jossa lintu oli, tai esine, jolla lintua koskettiin, on pestävä, mikäli se on ihmisten käytössä. Luonnontilaisia paikkoja ei tarvitse kuitenkaan käsitellä. Sade huuhtelee ja auringonvalo hävittää viruksia.

Lintuinfluenssa tarttuu huonosti ihmiseen, mutta hyvä suojautuminen on syytä pitää mielessä.

Juttua muokattu 2.6. klo 14:50: tarkennettu, että kyseessä on ensimmäinen H5N1-virustyypin tapaus Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella.

Suosittelemme sinulle