Hyppää sisältöön

Ei voinut seistä paikallaan tai istua kipujen takia – Eveliina Piippo joutui leikkaukseen ja putosi maajoukkueesta, mutta löysi kadottamansa elämänilon

Eveliina Piipon kausi viime kausi meni piloille välilevyn pullistuman takia. Tammikuussa tehty leikkaus esti kilpailemisen kansainvälisellä tasolla ja vaikuttaa edelleen hänen harjoitteluunsa.

Tammikuussa tehdystä leikkauksesta toipunut Eveliina Piippo tähtää olympiakauteen Yhdysvalloissa. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press

Loppuvuonna 2020 Eveliina Piippo oli tukalassa paikassa. Maailmancup-kauden avannut Ruka Tripla päättyi keskeytykseen ennen päätösetappia, kun Piippo ei mahtunut kummallakaan matkalla tulosluettelossa 60 parhaan joukkoon.

Toisaalta Koillismaalla nähdyt tulokset olivat linjassa elimistön antamien signaalien kanssa: jo usean vuoden selkää vaivannut ja myös muualle kehoon vaikuttanut pistelevä säteily oli vuoden aikana äitynyt kivuksi, joka ei ollut hellittämään päin. Päinvastoin.

– Olin siinä pisteessä, että yöunet menivät enkä pystynyt seisomaan paikallani tai istumaan, Piippo kertaa puhelimitse viime kauden vaikeuksia.

22-vuotias hiihtolupaus vastaa haastattelupyyntöön Yhdysvalloista, Coloradon osavaltion pääkaupungista Denveristä. Siellä Piippo on käynyt koulua tammikuusta 2020, jolloin hän pääsi paikalliseen yliopistoon lukemaan biokemiaa. Koronapandemia takia Piipon koti on kuitenkin edelleen Suomessa, josta käsin on hoitanut valtaosan opinnoistaan etänä.

Syksy kuluu lähiopetuksessa Denverissä, jossa huippu-urheilijan uraa tukee paikallinen hiihtojoukkue. Sen harjoitusmaastot sijaitsevat 1 700 metriä merenpinnan yläpuolella. Samoilla korkeusasteilla taistellaan ensi talvena olympiamitaleista Kiinan Zhangjiakoussa.

– Tulin tänne Denveriin nyt kuudeksi viikoksi harjoittelun takia, mutta käyn silti koulua koko ajan etänä. Suurin osa koulun kursseista vain muuttuu lähiopetukseksi syyskuussa, Piippo kertoo.

Nimeä ei löydy maajoukkuelistoilta

Osasyy harjoituskuvioon löytyy myös Piipon nykyisestä urheilijastatuksesta.

Vuoden 2019 alle 23-vuotiaiden MM-hopea ja onnistumiset maailmancupin viesteissä sementoivat paikan A-maajoukkueessa kausiksi 2019–2021. Laariin ei kertynyt kuitenkaan kyseiseltä ajanjaksolta ainuttakaan maailmancupin pistettä. Tämän johdosta Piipon nimeä ei löytynyt toukokuun lopulla julkaistuista Hiihtoliiton A- tai B-maajoukkueista.

–Tein aika selväksi Villelle, että tulen olemaan Denverissä suurimman osan harjoituskaudesta. Maajoukkuestatuksella voi saada kansainvälisen suksisopimuksen ja muutaman euron, mutta en halua sen statuksen takia riistää joltain maajoukkuepaikkaa.

– Minulla ei ole kahdelta viime vuodelta yhtäkään näyttöä, miksi ansaitsisin paikan A- tai B-maajoukkueessa, joten minun on paljon helpompi elää itseni kanssa maajoukkueen ulkopuolella. Suunnitelmani on olla Suomessa kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, palata sen jälkeen Denveriin ja tulla marraskuussa Suomeen kilpailemaan. Olen älyttömän kiitollinen Vuokatti Ski Teamille ja Denverin yliopistolle, joiden ansiosta pystyn satsaamaan olympialaisiin, Piippo kertoo..

Leikkauksella eroon ongelmista

Jotta Piippo saisi käännettyä kurssinsa lahjakkuutensa edellyttämälle tasolle, tammikuussa 2021 hänen selästään leikattiin hiihtämistä haitannut välilevyn pullistuma. Hän myöntää ajatelleensa, että peli olisi pitänyt viheltää poikki jo elo-syyskuun vaiheessa.

– Helppo se on sanoa jälkiviisaana. Sokaistuin, kun syksystä asti menin kuuden tunnin yöunilla tosi monta kuukautta. Se alkoi näkyä kaikessa. Ei ainoastaan siinä, etten pystynyt tekemään lajiharjoittelua, vaan tuli kaikenlaisia muitakin tekijöitä. Kokonaisuus kusi tosi pahasti.

Eveliina Piippo kuvattuna ennen kauden 2020–2021 alkua. Kaudesta tuli hänelle toistaiseksi uran vaikein. Kuva: Janne Kuronen / All Over Press

Piipon mukaan harjoittelun kokonaiskuormaa ja ravintoa säätämällä selän ongelmat olisi mahdollisesti voitu välttää, mutta vaivan juurisyyn hän kertoo olevan rakenteellinen.

– Se tiedetään, että selkäni on vähän onneton ja että sen kanssa pitää vain elää. En esimerkiksi edes yritä juosta harjoituskaudella samoja määriä kuin muut. Harjoittelussani on oltava päiviä ja viikkoja, jolloin kehon annetaan palautua harjoittelukuormasta.

Uusiutumisriski 20–25 prosenttia

Huippu-urheilussa erilaisten kipujen tunnistaminen ja tarvittaessa niihin reagoiminen näyttelevät isoa roolia, kun tarkastellaan ammattiurheilijoiden urien pituuksia. Ymmärrys kivunaiheuttajasta on avainasemassa.

– Yksi tärkeimpiä vahvuuksiani on, että mentäessä kisaan osaan vetää all out. Osaan poissulkea kivun ja keskittyä oleelliseen. Viime kausi oli kuitenkin siinä mielessä tosi opettavainen, että löysin rajoja. Tunnen harvoin kipua itse suorituksessa, mutta jos pari tuntia harjoituksen jälkeen sattuu, osaan reagoida. Esimerkiksi viime talven huono kuntoni marraskuussa selittyi osittain sillä, että kipu rajoitti harjoittelua ja palautumista liian pitkään.

Piipon mukaan valmistautuminen Pekingin olympialaisiin on alkanut suunnitellusti, eivätkä vanhat kivut ole haitanneet arjen pyörittämistä. Välilevyn pullistumiin liittyvä uusiutumisriski kummittelee taustalla, mutta Piippo kertoo olevansa valmis ottamaan riskejä valmistautumisessa olympiakauteen.

– Ei ole varmasti mikään salaisuus, että lääkärien mukaan pullistumien uusitumisriski on minun tapauksessani 20–25 prosentin kieppeillä. Totta kai riski on olemassa, mutta jos keskittyminen on vain siinä, silloinhan olen koko harjoituskauden vain jossain uima-altaassa minimoimassa riskejä. Se ei minua innosta. Yritän tehdä sellaisia valintoja, etten vietä pyörätuolissa loppua elämääni.

Piippo kapuaa mäkeä ylös maaliskuussa 2020 Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuskilpailuissa Bozemanissa, Montanan osavaltiossa. Kuva: Brett Wilhelm/Getty Images

– Teen olympialaisissa kovimman tuloksen, jos saan mahdollisimman ehjän harjoituskauden, jossa on koko ajan lajinomaista tekemistä. Ennaltaehkäistäkseni oireita olen valmis ottamaan juoksulenkkejä pois ja tekemään pk-harjoituksia pyörän selässä tai altaassa.

Pienin askelin

Piippo arvioi, että hän suorittaa opintoja Denverin yliopistossa ainakin vuoteen 2023. Merkittävänä muutoksena viime vuoteen on, etteivät yliopiston hiihtovalmennusta johtanut Toni Roponen ja hänen vaimonsa, viestin tuore MM-pronssimitalisti Riitta-Liisa Roponen ole enää maisemissa.

Pariskunta palasi Suomeen, kun 47-vuotias Toni Roponen sai töitä Tanhuvaaran urheiluopiston rehtorina ja toimitusjohtajana. Riitta-Liisa Roponen, 43, tähtää puolestaan kotimaassa jo uransa kuudensiin talviolympiakisoihin.

– Olen kaivannut "Ritua" ja Tonia harjoituksissa. Ollaan kyllä oltu yhteydessä ja soiteltu. Välillä on ollut tunne, että kyllä he kohta palaavat. Että he ovat vain jossain kisareissulla, Piippo sanoo.

Yhdysvaltalainen yliopistoelämä vammojen keskellä on ollut Piipolle elämänkoulu. Jo pelkkä valinta lähteä USA:han poiki hiihtoväeltä kritiikkiä, joka ei ole ainakaan laantunut ongelmien vuoksi.

– Jos katsotaan vammahistoriaani ja sitä, ettei minulla ole yhtään tulosta kahden vuoden ajalta, minun ei auta hirveästi huudella, kuinka smoothisti huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on sujunut. Tämä on ollut kuitenkin minulle hyvä ratkaisu, vaikkei se ole sitä varmasti kaikille. Haluan uskoa, että tasoni voi nousta tosi paljon lyhyessäkin ajassa, kunhan saan kerrankin toteutettua suunnitelmani.

– Jos voisin lähteä Ruka Nordicista kotiin hymyssä suin, se olisi jo aika kova onnistumisen merkki, Piippo sanoo.

Kysymykseen, mikä asia Piipon elämässä on muuttunut eniten kuluneen vuoden aikana, Piippo vastaa pienen pohdinnan jälkeen.

– Olen tasapainoinen ja vapaa. Minulla on tosi hyvä luottamus elämään, mikä ehkä puuttui vuosi sitten. Olen oppinut, että vaikka tulisi joku vamma ja vaikka olympialaiset jäisivät väliin, mikään ei voi ottaa pois uskoa, että asiat kyllä järjestyvät. Mikään ei voi ottaa pois sitä, mitä tunnen hiihtoa ja huippu-urheilua kohtaan. On tosi luottavainen olo, mihin kuulun ja mitä haluan.

Lue lisää:

FIS teki odotetun päätöksen: fluorikieltoa siirretään jälleen

Suomelle ei täyttä määrää maastohiihdon olympiapaikkoja Pekingiin

Suosittelemme sinulle