Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvaltain Oklahomassa muisteltiin sadan vuoden takaista mustiin kohdistunutta verilöylyä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui Tulsassa sata vuotta sitten tapahtuneen verilöylyn vuosipäivänä järjestetyssä tilaisuudessa tiistaina. Biden totesi, että 300 mustaihoisen hengen vaatineesta joukkosurmasta on vaiettu liian pitkään.

Muistojuhla Oklahomassa.
Verilöylystä selviytyneet Lessie Benningfield (vas.), Randle, Viola Fletchter ja Hughes Van Ellis osallistuivat muistotilaisuuteen Oklahomassa tiistaina. Kuva: Brandon Bell / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa on muisteltu tiistaina Tulsan kaupungissa sata vuotta sitten tapahtunutta verilöylyä.

Arviolta jopa 300 mustaihoista miestä, naista ja lasta sai surmansa vuonna 1921, kun joukko asein ja räjähtein varustautuneita valkoihoisia hyökkäsi mustien asuinalueelle. Lisäksi historioitsijat arvioivat lähes 10 000 ihmisen jääneen kodittomaksi väkivaltaisuuksien vuoksi.

Tulsan pormestari pyysi maanantaina virallisesti anteeksi sitä, miten "kaupungin hallinto oli epäonnistunut suojelemaan yhteisöä vuonna 1921".

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden osallistui tiistaina muistotilaisuuksiin Tulsassa ja piti myös puheen.

– Aivan liian pitkään tämän paikan tapahtumien historia kerrottiin vaikenemalla, pimeyden peitossa. Mutta vaikka historia vaikenee, se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi tapahtunut. Pimeys voi peittää, mutta se ei pyyhi mitään olemattomiin, Biden sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Hän viittasi puheessaan siihen, että silloin harvoin kun Tulsan tapahtumista on puhuttu, niitä on usein kutsuttu "rotumellakaksi", mitä moni pitää vääristelevänä kuvauksena yksipuolisesta verilöylystä.

– Tämä ei ollut mellakka, tämä oli joukkosurma, Biden sanoi puheessaan.

"Aiempien presidenttien olisi pitänyt käsitellä tätä"

Bidenin vierailun alla Valkoinen talo ilmoitti useista aloitteista, joilla pyritään vastaamaan muun muassa ihonväriin liittyvään taloudelliseen eriarvoisuuteen.

Myös mustan väestön äänestysoikeudet ovat puhuttaneet viime aikoina Yhdysvalloissa. Puheessaan Biden ilmoitti asettavansa varapresidenttinsä Kamala Harrisin johtamaan hallinnon toimia, joilla pyritään turvaamaan äänestysoikeudet kaikille.

Useiden osavaltioiden republikaanipäättäjät ovat viime aikoina ajaneet läpi lakipaketteja, jotka rajoittavat äänestysmahdollisuuksia erityisesti vähävaraisille. Näiden toimien katsotaan rajoittavan erityisesti mustan väestön äänioikeuksia.

Joe Biden
Joe Biden osallistui muistotilaisuuteen Tulsassa tiistaina. Kuva: Brandon Bell / AFP

Biden kutsui näitä lakeja "epäamerikkalaisiksi". Republikaanit ovat vedonneet siihen, että tarkoituksena on varmistaa vaalien ja äänestämisen turvallisuus.

Odotukset olivat korkealla Bidenin Tulsan-vierailun alla.

– Aiempien presidenttien olisi pitänyt käsitellä tätä, oikeusministerien ja kaupungin viranomaisten olisi pitänyt käsitellä tätä, kauan sitten, sanoi uutistoimisto AFP:lle paikallisen kaupan omistava Cleo Harris.

Biden myös tapasi kolme edelleen elossa olevaa verilöylystä selviytynyttä henkilöä.

Verilöylyn jälkeiset lait tekivät toipumisen mahdottomaksi

Sadan vuoden takaiset tapahtumat saivat alkunsa toukokuun lopussa vuonna 1921, kun ryhmä mustaihoisia miehiä oli saapunut Tulsan oikeustalolle puolustamaan nuorta mustaa miestä, jota syytettiin valkoihoisen naisen pahoinpitelystä.

Heitä vastassa oli kuitenkin joukko, joka koostui sadoista raivon vallassa olleista valkoihoisista. Jännitteet kärjistyivät ja laukauksia ammuttiin. Mustat perääntyivät omaan naapurustoonsa Greenwoodiin.

Paksu savu nousee palavista rakennuksista kaupungin ylle.
Tulsassa sata vuotta sitten tapahtuneessa verilöylyssä tuhoutui kukoistava mustaihoisten yhteisö. Kuva: Everett Collection / AOP

Seuraavana päivänä aamunkoiton aikaan valkoihoiset ryöstelivät ja sytyttivät tulipaloja naapurustossa, joka oli ollut tuohon aikaan niin vauras, että sitä oli kutsuttu "Mustien Wall Streetiksi".

Tragedian tutkimiseksi perustettu komissio tuli vuonna 2001 siihen johtopäätökseen, että Tulsan viranomaiset olivat auttaneet aseistamaan osaa valkoisista hyökkääjistä.

Valkoinen talo kertoi tiistaina tiedotteessaan, että tuhoisten tapahtumien jälkeen säädettiin lakeja ja säädöksiä, jotka tekivät toipumisesta lähes mahdotonta. Tiedotteessa nostettiin esiin muun muassa käytäntö, joka rajoittaa tai estää mustien mahdollisuutta kodinomistukseen.

Eriarvoisuus selvästi nähtävissä Tulsassa

Tulsassa eriarvoisuus on edelleen selvästi nähtävissä kaupungin pohjoisosien ja eteläosien välillä. Kaupungin pohjoispuolella asuu enimmäkseen mustia ja eteläosissa valkoisia.

50-vuotiaan mustan Billie Parkerin mukaan Tulsa on edelleen samanlainen kuin aikana, jolloin hän itse kasvoi kaupungissa.

– Se ei ole muuttunut. Olemme edelleen erillämme, sanoi Parker, jonka mukaan kaupungin mustat asukkaat ovat edelleen huono-osaisempia verrattuna valkoisiin asukkaisiin.

Monet Greenwoodissa ovat sanoneet, että osavaltion on aika auttaa aluetta saamaan takaisin aiempi vaurautensa.

– Täällä ei ole mitään muuta kuin ruoho, mutta täällä oli sijoituksia, täällä oli vaurautta, täällä oli elämää, sanoo Texasia edustava demokraattien kongressiedustaja Sheila Jackson Lee. Lee on liittovaltion tasoisia mustille orjuuden vuoksi maksettavia korvauksia ajavan lakialoitteen päätukija.

Huhtikuun puolivälissä Yhdysvaltain kongressin komitea äänesti sen puolesta, että lakialoite lähetettäisiin edustajainhuoneeseen. Huhtikuun 19. päivä osa verilöylyn viimeisistä selviytyjistä todisti kongressin edessä ja pyysi maata tunnustamaan heidän kärsimyksensä.

Rahallisten korvausten lisäksi Tulsan asukkaat toivovat Bidenin visiitin tuovan lisää huomiota tragedialle, johon suhtauduttiin pitkään tabuna. Valkoisen talon tiistainen tiedote ei maininnut korvauksia.

Lisää aiheesta:

Yhdysvalloissa muistetaan sata vuotta sitten tehtyä Tulsan joukkomurhaa, jossa tuhottiin "Mustien Wall Street" ja surmattiin satoja

Suosittelemme