Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Voit ehkä pian todistaa henkilöllisyytesi EU:n omalla digilompakolla – kännykkäsovelluksella voisi tunnistautua ja maksaa

Käyttäjä voisi tallentaa digitaaliseen identiteettilompakkoonsa virallisia asiakirjoja sekä käyttää sitä maksamiseen ja tunnistautumiseen erilaisissa palveluissa. Kansalaisella olisi mahdollisuus hallita lompakkonsa sisältämää dataa.

Hotellin respassa IG koodi jonka avulla voi sisäänkirjautua hotelliin ja maksaa laskun.
Berliiniläinen hotelli on mukana pilottihankkeessa, jossa asiakkaat voivat kirjautua sisään hotelliin digitaalisen lompakkonsa avulla. Kuva: AOP
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan komissio aikoo esitellä suunnitelman kansalaisille tarkoitetun digitaalisen identiteetin sisältävän lompakon käyttöönotosta.

Asiasta kertovat Financial Times -lehti ja uutistoimisto Reuters. FT:n mukaan digilompakosta on määrä tiedottaa keskiviikkona, Reutersin mukaan torstaina.

Digitaalinen identiteettilompakko toimisi kännykkäsovelluksena. Sen avulla käyttäjät voisivat tunnistautua julkisiin ja yksityisiin verkkopalveluihin, joiden määrä on lisääntynyt huomattavasti koronapandemian aikana.

Lompakko säilöisi asiakirjoja ja mahdollistaisi allekirjoitukset

FT:n lähteiden mukaan digilompakon avulla voi maksaa laskuja ja sinne pystyy tallentamaan turvallisesti maksutietoja ja salasanoja. Lisäksi käyttäjä voi säilöä lompakkoon virallisia asiakirjoja kuten ajokortin.

Reutersin näkemän EU-komission asiakirjan mukaan digitaalista lompakkoa voidaan käyttää luotettavaan tunnistautumiseen kaikkialla EU:ssa.

Lompakko mahdollistaa myös sähköiset allekirjoitukset, joita voitaisiin hyödyntää poliittisessa osallistumisessa.

Kuluttaja voisi käyttää digilompakkoaan esimerkiksi auton vuokraamiseen. Ensin hän tunnistautuisi sovelluksessa, joka vahvistaisi hänen henkilöllisyytensä. Sitten järjestelmä antaisi kuluttajalle sähköisen avaimen, jonka avulla hän voisi noutaa auton ilman jonottamista, kuvailee FT.

Reuters kertoo, että EU-komission 73-sivuisen asiakirjan mukaan kansalaisille tulisi mahdollisuus hallita, mitä dataa lompakko luovuttaisi heistä.

FT:n mukaan yksityiset yritykset eivät voisi hyödyntää digilompakon käyttäjädataa kaupallisiin tarkoituksiin kuten esimerkiksi mainontaan.

On toistaiseksi epäselvää, voisivatko viranomaiset käyttää digilompakon sisältämää dataa kansalaisten valvontaan.

Vaihtoehto teknojättien lompakkopalveluille

EU:n identiteettilompakon on tarkoitus tarjota vaihtoehto teknojättien kuten Applen ja Googlen tarjoamille digilompakoille, jotka arvostelijoiden mukaan voivat vaarantaa käyttäjien yksityisyyden ja tietosuojan.

Digilompakko voisi myös korvata verkkopankkitunnuksilla kirjautumisen sähköisiin palveluihin.

EU-komissio arvioi, että digilompakon käyttöönotto voisi tuoda 9,6 miljardin euron taloudellisen hyödyn ja 27 000 uutta työpaikkaa viiden vuoden aikana. Lisäksi lompakon avulla voitaisiin vähentää julkisten palvelujen hiilijalanjälkeä.

FT:n mukaan digitaalisen lompakon on tarkoitus olla täysin toimiva noin vuoden kuluttua. Lehden lähteiden mukaan lompakon käyttäminen ei ole pakollista, mutta se toisi joustavuutta pandemian jälkeiseen elämään.

Tällä hetkellä 14 EU-maassa on käytössä oma digitaalinen identiteettijärjestelmä. Niistä vain seitsemän on kännykkäsovelluksia.

Suomessa on aiemmin pohdittu henkilöllisyyden todistamiseen soveltuvan mobiilihenkilökortin toteuttamista.

Suosittelemme