Hyppää sisältöön

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaukselle vahvaa tukea Itä-Suomesta

Luovilla aloilla työskentelevät kokoontuvat torstaina Mitta on täysi -mielenilmaukseen Helsinkiin. Tapahtumassa luovutetaan eduskunnalle yhteinen julkilausuma, jonka ovat allekirjoittaneet myös useat itäsuomalaiset toimijat.

Mielenosoittajat seisovat Kuopion kaupungintalon edessä.
Mitta on täysi -mielenosoituksen tukimielenilmaus järjestettiin Kuopion kaupungintalon edessä. Kuva: Anna Ronkainen / Yle
Anna Ronkainen

Helsingissä torstaina järjestettävä kulttuuri- ja tapahtuma-alan Mitta on täysi -mielenilmaus saa vahvaa tukea myös Itä-Suomesta.

Tapahtumassa eduskunnalle luovutettavan luovien alojen yhteisen julkilausuman ovat allekirjoittaneet esimerkiksi Kuopion kaupunginteatteri, nykytaiteen festivaali Anti, Varkauden teatteri sekä Itä-Suomen tanssin aluekeskus.

Helsingin tapahtumalle järjestetään tukimielenilmaus puolilta päivin muun muassa Kuopiossa ja Joensuussa.

– Kulttuuriala on tullut esiin ja yhteen. Se on hieno puoli tässä, minkä tämä hirveä tilanne on aiheuttanut. Tuntuu hyvältä olla mukana osoittamassa tukensa, toteaa Joensuun tukimielenilmaukseen osallistuva teatteriohjaaja Piia Peltola.

Hän muistuttaa, että asia koskettaa kaikkia kansalaisia ja koko kulttuurialaa.

– Jonkun ajan päästä leikkauksia tulee ja ne näkyvät myös valtionosuusrahoitusta nauttivien talojen arjessa todennäköisesti, ennakoi Peltola.

Alueen kulttuuritoimijat osallistuvat aktiivisesti mielenilmaukseen myös sosiaalisen median kautta.

– Olemme miekkarin aikaan vahvasti somessa osoittamassa tukeamme tälle tärkeälle ja akuutille asialle, jotta meidän verkoston jäsenet Suomessa ja maailmalla näkevät sen, kertoo Anti-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen.

Hän pitää tärkeänä sitä, että toimijat ympäri Suomea tuovat asiaa esille yhdessä, koska kyseessä on rakenteellisesti iso asia. Valtakunnallinen tuki on Tuukkasen mielestä tärkeää, että ala tulisi huomioiduksi sen ansaitsemalla tavalla.

– Yhteistyön ja laajan rintaman pitäisi herättää päättäjät valtakunnallisesti ja kunnat alueellisesti tunnistamaan ja tunnustamaan kulttuurin merkitys, Tuukkanen toteaa.

Mitta on täysi -mielenilmauksella vaaditaan muun muassa tapahtumien avaamista turvaohjeistuksilla välittömästi sekä koronatukien maksuun laittamista.

Lue lisää:

Tuore kulttuuriministeri Antti Kurvinen myöntää, että hallitus on epäonnistunut tapahtumien avaamisessa: “Ymmärrän sen kiukun kyllä”

Suosittelemme sinulle