Hyppää sisältöön

Sierilän voimalahanke jakaa kuntavaaliehdokkaiden kantoja Rovaniemellä

Ylen vaalikoneessa kysyttiin, kannattaako ehdokas Sierilän voimalaa, vaikka se pilaisi jokiluontoa. Kannat jakautuvat myös puolueiden sisällä.

Sierilän voimalaitoksen rakentamistöiden pitäisi olla jo käynnissä, mutta Kemijoki Oy hakee lykkäystä aloittamiselle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lapin kunnallisvaaliehdokkaiden Ylen vaalikoneeseen antamien vastausten mukaan kysymys Sierilästä jakaa selvimmin keskustan ehdokkaat. Kannattajien ja vastustajien määrät olivat yhtä suuret, 49 prosenttia.

Lue myös: Ylen vaalikone on nyt auki: mukana noin puolet kaikista kuntavaalien ehdokkaista

Sierilän kannatus on vahvinta kokoomuksessa 69 prosenttia ja perussuomalaisissa 63 prosenttia.

Vastustus oli suurinta kristillisdemokraattien ehdokkailla, heistä kaikki vastustustivat voimakkaasti tai vähän lievemmin Sierilän voimalaa.

Sosiaalidemokraattien ehdokkaista 64 prosenttia vastustaa enemmän tai vähemmän voimalaa. Vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaista 95 prosenttia vastustaa voimalaa.

Korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2017 antamassa Sierilän vesitalousluvassa katsottiin, että voimala pilaa luontoa mutta sen taloudelliset hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Tervakari on yksi viimisistä koskipaikoista Kemijoen pääuomassa Kemijärven alapuolella. Sierilän vesivoimala hävittäisi nämä viimeiset kosket.
Tervakari Rovaniemen Tennilässä on yksi viimeisistä koskipaikoista Kemijoen pääuomassa Kemijärven alapuolella. Sierilän vesivoimala hävittäisi nämä viimeiset kosket, jotka ovat suosittuja heittokalastuspaikkoja. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Katso Ylen aamun haastattelu, jossa asiaa puimassa ovat kunnallisvaaliehdokkaat Heikki Luiro (kesk.) ja Jarmo Huhtala (vas). Luiro on Rovaniemen ympäristölautakunnan puheenjohtaja ja Huhtala Ely-keskuksen kalatalousasiantuntija.

Lue lisää:

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on pääosin hylännyt valitukset Kemijoen Sierilän voimalaitoksen rakennusten poikkeusluvista ja rakennusluvista

Suosittelemme sinulle