Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kalle Samoojan golf-kesän päätähtäin on majoreissa, sitten on Tokion olympialaiset – "Suomalaisilla hyvä paikka iskeä ja tuoda mitali kotiin"

Turkulainen Kalle Samooja sanoo, että suomigolfilla menee nyt lujaa. Suomalaiset golfarit kisaavat tasaväkisesti Euroopan huippujen kanssa palkintosijoituksista. Samooja itse tähtää maailman viidenkymmenen parhaan pelaajan joukkoon.

Kalle Samoojan avauslyönti, draivi, lentää keskimäärin 270 metriä. Yrjö Hjelt / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisella golfilla menee paremmin kuin koskaan ennen. Euroopan-kiertueella pelaa neljä suomalaista, ja he kaikki ovat napsineet kärkisijoja tämän ja viime vuoden aikana.

– Viimeisen neljän viikon aikana kolme eri suomalaista on ollut kolmen joukossa. Kyllähän se kertoo siitä, että menestyä osataan, sanoo Kalle Samooja.

Turkulainen Kalle Samooja on pärjännyt tänä vuonna suomalaisista parhaiten. Hänen sijoituksensa Euroopan rankinglistalla on 34. ja maailmanlistalla 115.

Tähtäimenä on nousta maailman viidenkymmenen parhaimman pelaajan joukkoon. Toistaiseksi siinä on onnistunut suomalaisista vain peliuransa jo lopettanut Mikko Ilonen. Hänen sijoituksensa maailman rankinglistalla oli parhaimmillaan 37. vuonna 2014.

– Sen jälkeen vain taivas on rajana. Kun viidenkympin joukkoon pääsee, niin rankingsijoituksen pitäminen on helpompaa ja siellä nouseminen on helpompaa.

Mies katsoo kameraa kohti.
Kalle Samoojalta puuttuu vielä voitto Euroopan-kiertueelta. Hän on ollut kaksi kertaa toinen. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Tavoitteena päästä majoreihin

Vuodesta 2011 alkaen ammattilaisena pelannut Kalle Samooja on asettanut tämän kesän päätähtäimeksi golfin major-turnaukset US Open ja The Open, joka myös British Openina tunnetaan.

– Majoreihin haluan päästä pelaamaan ja niihin koitan panostaa.

Samoojalla on aiempaa kokemusta majoreista yhden kisan verran. Hän pelasi toukokuussa PGA Championshipissä Kiawah Island Golf Resortin vaikealla kentällä, mutta karsiutui jatkokierroksilta.

– Oli se hieno kokemus, vaikka ei pelillisesti nappiin mennytkään.

Samooja pelasi kisan yhteydessä harjoituskierroksia maailman kärkimiesten Justin Thomasin ja Collin Morikawan kanssa, ja sanoo saaneensa rutkasti itseluottamusta.

– Siinä näki, että eivät ne sen kummoisemmin palloa huiski kuin me suomalaisetkaan. Antoi vähän enemmän luottoa omaan peliin.

Mies lyö golfpalloa.
Kalle Samooja edustaa naantalilaista Kultaranta Golf Clubia. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

USA:ssa oli kilpailun aikana myös yleisöä paikalla, toisin kuin Euroopassa on ollut yli vuoteen. Kalle Samoojaa yleisön puuttuminen on harmittanut.

– Onhan se harmi, yleisöllehän tätä lajia tehdään. Kun pääsee lyömään hienoja lyöntejä ison ihmisjoukon edessä, niin saahan siitä itsekin kiksejä. Toivottavasti tämän suhteen loppukesästä helpottaa.

Suomalaiset jeesaavat toisiaan

Vaikka golf on yksilölaji, Kalle Samooja sanoo, että elämä Euroopan-kiertueella on helpompaa, kun siellä on kolme muutakin suomalaista pelaajaa, Mikko Korhonen, Sami Välimäki ja Tapio Pulkkanen. Kiertueella on myös kaksi suomalaista caddieta.

– Kun reilut 200 päivää vuodessa matkustetaan, niin onhan se kiva, että voi suomea höpötellä illallisella ja pelata harkkakierroksia kimpassa. Jos jotenkin pystyy jeesaileen kaveria, niin näin tehdään.

Samoojan mukaan yhteisöllisyys suomalaisten kesken on hienoa asia.

– Siinä saa vähän purettua tuskia ja onnenhetkiä. Jos joku pärjää, niin kyllä sitä mennään juhlistamaan. Se on tärkeä osa tätä lajia.

Mies puttaa golfpalloa
Kalle Samooja on tienannut Euroopan-kiertueella palkintorahoja 1,3 miljoonaa euroa. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Suomalaiset golfammattilaiset eivät käytä ulkomaisia valmentajia, vaan oppia on haettu kotimaasta. Kalle Samoojan mielestä suomalainen valmennustaso on riittävä maailman huipulle pääsemiseen.

– Kyllä täällä osaaminen ja taito riittää. Sen näkee siitä, että meitä on neljä menestyvää ammattilaista, ja meillä on jokaisella eri valmentaja. Ei se siitä valmentamisesta jää kiinni.

Olympialaisissa mitalisauma

Kalle Samoojan tämän kesän päätähtäin on siis golfin major-turnauksissa. Niiden jälkeen heinä-elokuun vaihteessa pelataan golfin olympiakullasta Tokion olympialaisissa.

Tämän hetkisen olympiarankingin perusteella golfissa Suomea edustaisivat miehissä Kalle Samooja ja Sami Välimäki, naisten puolella kisamatkalle olisivat lähdössä Matilda Castren ja Sanna Nuutinen.

Kalle Samooja sanoo, että monille golfareille olympialaiset eivät ole kovinkaan tärkeä kisa.

– Olympialaiset ei golfissa tule olemaan mikään iso juttu. Majorit pelaajia kiinnostaa, ne ovat se, missä minullakin on tähtäin.

Koska olympiagolfissa on maakohtaiset kiintiöt, ja osa huippupelaajista jättäytyy kisoista vapaaehtoisesti pois, on suomalaisilla arveltu olevan mahdollisuuksia jopa mitaleihin.

– Kyllä minä näen, että suomalaisilla on hyvä sauma pärjätä. Maailman kärki on vähän jättämässä olympialaisia väliin, joten onhan meillä suomalaisilla hyvä paikka iskeä ja tuoda mitali kotiin.

Paljon vuosia vielä jäljellä

Kalle Samooja aloitti menestykkään amatööriuran jälkeen ammattilaisena Aasian-kiertueella 2011. Euroopan-pääkiertueella hän on pelannut vuodesta 2019 alkaen.

Samooja on sijoittunut viisi kertaa kärkikymmenikköön, ollen kaksi kertaa toinen. Palkintorahoja on tienattuna yhteensä 1,3 miljoonaa euroa.

– Tässä on vuosi vuodelta menty pelaajana eteenpäin, eikä vauhti ole hidastunut.

Mies lyö golfpalloa, chippaa.
Kalle Samoojan rankingsijoitus Euroopan-kiertueella on kahtena viime vuotena ollut 50 parhaan joukossa. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Samooja on nyt 33-vuotias. Monessa muussa urheilulajissa siinä iässä harkittaisiin jo eläkkeelle siirtymistä. Golfissa on kuitenkin toisin. Moni pelaaja on maailman huipulla yli 30-vuotiaana – ja vanhempanakin.

Toukokuussa tehtiin golfin historiaa, kun Phil Mickelson voitti PGA:n mestaruuskisat kautta aikain vanhimpana major-voittajana. Hän täyttää 16. kesäkuuta 51 vuotta.

– Golf on siinä mielessä hieno laji, että tässä voi pärjätä pitkään, ja Phil Mickelson sen osoitti. Kunhan vaan kroppa pysyy kunnossa, niin tässä on paljon pelivuosia vielä jäljellä.

Lue lisää:

Samooja golfasi uransa ensimmäisen major-kisan avauskierroksen tulokseen +2 – "En nyt kauhean pettynyt ole"

Suomalaishistoriaa! Kalle Samooja ja Sami Välimäki golfin major-viheriöille – Castren karsintaturnausvoitolla US Openiin

Kommentti: Onko tässä Suomen mitalilaji olympialaisissa? Mahdollisuudet paranevat, kun vain osa maailman valioista pääsee mukaan

Kalle Samooja jaetulle kolmannelle sijalle, uran avausvoitto jäi kuuden lyönnin päähän – "Vaikea päivä"

Suosittelemme sinulle