Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asukkaiden jätelöydöistä lähtenyt selvitystyö käynnissä: Hämeenlinna tutkii Kahtoilammen alueen haitalliset aineet

Alueelle kaivetaan koekuoppia maaperätutkimuksia varten. Vesinäytteitä varten Kahtoilammen pohjaan asennetaan pohjavesiputki.

Likainen muovikanisteri.
Vanhalta jätetäyttöalueelta löytyi myös tämä kanisteri, joka on yrittänyt neuvoa ihmistä oikeasta loppusijoituspaikasta. Kuva: Dani Branthin / Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnassa tutkitaan parhaillaan Kahtoilammen alueen maastoa. Asukkaat löysivät huhtikuun lopulla alueelta vuosikymmeniä vanhan jätteiden hautausmaan, josta löytyi muun muassa asbestia.

Nyt alkaneen tutkimustyön tarkoituksena on selvittää Kahtoilammen rannan sekä Viisarin vanhan kaatopaikan jätteiden laatua ja maa-aineksen haitta-ainepitoisuutta.

Autonrengas Kahtoilammessa.
Osa Kahtoilammin maaperään kätketyistä jätteistä on vajonnut syvemmälle kuin nämä autonrenkaat. Kuva: Dani Branthin / Yle

Uimarannan luoteispuolelle kaivetaan noin 11 koekuoppaa, joista otetaan maaperänäytteitä. Koekuopat peitetään heti näytteenoton jälkeen.

Lisäksi tutkitaan Kahtoilammen ja suoalueen pintaveden sekä lähialueen pohjaveden haitta-ainepitoisuuksia. Vesinäytteet otetaan, kun pohjavesiputki on asennettu.

– Maaperästä otettujen näytteiden tulokset valmistuvat jo ensi viikolla, kertoo Hämeenlinnan kaupungin kiertotalouskoordinaattori Jenni Harmoinen.

Tutkimukset eivät estä uimista Kahtoilammessa

Nyt tehtävistä tutkimustöistä saatavien tulosten perusteella laaditaan tarpeen mukaan riskinarvio, kunnostussuunnitelma ja pinta- ja pohjaveden tarkkailuohjelma. Harmoisen mukaan jätetäyttöaluetta ei kunnosteta uintikauden aikana.

– Pian alkaa koulujen kesäloma ja uintikausi, joten kesäaika käytetään paperitöiden tekemiseen.

Kiertotalouskoordinaattori Jenni Harmoinen sanoo, että jätetäyttöalueen löytyminen Kahtoilammen alueen läheisyydestä ei ole varmaankaan yllätys heille, jotka tuntevat alueen paikallishistoriaa.

– Viisarin vanhan kaatopaikan lisäksi eri puolilla Hämeenlinnaa on ollut vastaavanlaisia kaatopaikkoja muun muassa Ahvenistolla.

Suosittelemme sinulle