Hyppää sisältöön

Muovi- ja kemikaalilastissa oleva rahtialus uppoamassa Sri Lankan edustalla – laaja ympäristötuho uhkaa

X-Press Pearl rahtialuksessa on lähes 1 500 konttia, joissa on muun muassa muovia ja kemikaaleja. Aluksen perä on jo uponnut ja yritykset hinata alus kauemmas rannikolta ovat epäonnistuneet.

Sri Lankan edustalla oleva rahtialus X-Pearl on uppoamassa
Sri Lankan edustalla oleva rahtialus X-Pearl on uppoamassa

Lähes kaksi viikkoa tulessa ollut rahtialus X-Press Pearl on uppoamassa Sri Lankan länsirannikolla.

186-metrisessä aluksessa on kemikaali- ja muovilastin lisäksi noin 300 tonnia polttoöljyä.

Alusta on yritetty hinata kauemmas rannikolta, mutta operaatio epäonnistui, sanoi Sri Lankan laivaston edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Sri Lankan kalastusministeri Kanchana Wijesekera kertoi Twitterissä, että hinausyritys oli pakko keskeyttää, koska aluksen perä oli jo osunut merenpohjaan.

Sri Lankan ilmavoimien aiemmin tänään julkaisemalla videolla näkyy myös aluksen takaosan painuneen osittain vedenpinnan alle.

Alus on uppoamassa noin 22 metrin syvyyteen. Rannikolle on onnettomuuspaikalta vain runsaat kymmenen kilometriä. Rannikkoalueella Sri Lankan pääkaupungin Colombon pohjoispuolella sijaitsee useita turismin kannalta tärkeitä rantoja, jotka jo nyt ovat kärsineet onnettomuuden seurauksena.

Yritykset hinata X-Press Pearl rahtialus kauemmas rannikolta oli pakko keskeyttää, kun aluksen perä painui pohjaan. Kuva: Sri Lankan Ilmavoimat

Ympäristötuhojen pelätään laajenevan

Osa laivan lastista päätyi aiemmin mereen ja rannoille on ajelehtinut muun muassa muovipellettejä, joita käytetään muoviteollisuuden raaka-aineena.

Sri Lankan armeija on lähettänyt satoja sotilaita rantojen puhdistustöihin. Aluksen uppoamisen arvioidaan pahentavan tilannetta entisestään. Sri Lankan laivasto ja armeija valmistautuvat nyt laajempaan öljyntorjuntaoperaatioon.

Viranomaiset ovat kieltäneet kalastuksen noin 80 kilometriä pitkällä vyöhykkeellä rannikon läheisyydessä. Joshua Anthony paikallisesta kalastajaliitosta sanoo, että X-Press Pearlin onnettomuus on tuhoisa isku paikalliselle taloudelle.

– Emme voi mennä merelle, joten emme voi ansaita elantoamme. Tämä on kuin kuolinisku meille, Anthony sanoi uutistoimisto Reutersille.

Vuotava typpihapposäiliö räjähti

Aluksessa syttyi tulipalo ja räjähdys typpihapposäiliössä 20. toukokuuta, kun se oli ankkuroituneena Sri Lankan rannikon edustalla odottamassa satamaan pääsyä. Sri Lankan viranomaisten mukaan laivan miehistö tiesi typpihapposäiliön vuodosta, joka johti räjähdykseen.

Useiden merenkulkua seuraavien nettisivujen mukaan laiva kävi sekä Intiassa että Qatarissa, kun vuoto jo oli alkanut. Laivan omistajan X-Press Feeders -varustamon mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuotavaa säiliötä ei saatu pois laivasta, koska satamaviranomaiset eivät suostuneet ottamaan sitä vastaan.

Sri Lankan viranomaiset ovat kuulustelleet aluksen kapteenia ja konemestaria. Heille on annettu maastapoistumiskielto yhdessä laivan apulaskonemestarin kanssa.

Suosittelemme sinulle