Hyppää sisältöön

Sibelius-Akatemian pitkäaikainen professori, säveltäjä Paavo Heininen on kuollut

Heininen oli tuottelias ja arvostettu säveltäjä, erinomainen pianisti sekä monen Suomen tunnetuimpiin lukeutuvien säveltäjien opettaja.

Paavo Heininen.
Paavo Heininen oli säveltäjänä Suomen johtavia modernisteja. Kuva: Sari Gustafsson
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Säveltäjä Paavo Heininen on kuollut 84-vuotiaana tiistaina 18. tammikuuta. Hän sairasti syöpää, ja hän eli elämänsä viimeiset kuukaudet hoivakodissa Järvenpäässä.

Tiedon vahvistaa Ylelle Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie Heinisen perheen luvalla.

Heininen oli säveltäjänä Suomen johtavia modernisteja. Tuottelias säveltäjä on kirjoittanut muun muassa sinfonioita, kaksi oopperaa, lukuisia konserttoja ja paljon kamarimusiikkia.

Heinisen sävelkieli on haastavaa ja palkitsevaa sekä esittäjille että kuulijoille. Esimerkiksi Silkkirumpu-ooppera on hänen tuotantonsa kiitosta keränneitä merkkiteoksia, joka on innoittanut jopa väitöskirjan tekoon. Silkkirumpu kantaesitettiin Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1984.

Heininen opetti muun muassa Kaija Saariahoa säveltämään

Heininen opiskeli musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa sekä pianonsoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan muun muassa New Yorkin Juilliard Schoolissa.

Sävellystä Heiniselle opettivat muun muassa Aarre Merikanto, Einojuhani Rautavaara, Einar Englund ja Joonas Kokkonen.

Siinä missä Heininen sai oppia Suomen tunnetuimmilta säveltäjiltä, hän jakoi taitojaan eteenpäin nuorille ja myöhemmin maailmantähdiksikin nousseille säveltäjille. Heininen oli Sibelius-Akatemian pitkäaikainen professori ja uuteen suomalaiseen musiikkiin keskittyvän 1970–80-lukujen taitteessa Korvat auki -yhdistyksen vaikutusvaltainen opettaja.

Heinisen oppilaita ovat muun muassa Kaija Saariaho, Eero Hämeenniemi, Magnus Lindberg ja Sibelius-Akatemian nykyinen sävellyksen professori Veli-Matti Puumala.

Suomalaisen modernismin grand old man

Heininen säilytti uskollisuutensa nuorena löytämälleen modernismille ja sen ideoille. Hän kiinnostui aluksi dodekafoniasta ja vaihtoi myöhemmin sarjallisuuteen.

Heinistä on kutsuttu suomalaisen modernismin grand old maniksi.

Kuuntele Paavo Heinisen Arioso oheiselta videolta Radion sinfoniaorkesterin esittämänä ja Hannu Linnun johtamana. RSO on kantaesittänyt kolmetoista Heinisen teosta.

Paavo Heininen: Arioso op. 16 (RSO, Hannu Lintu, joht.)

Kuuntele Yle Areenassa:

Paavo Heininen (1938-2022) muistelee elämänsä matkaa

Suosittelemme