Hyppää sisältöön

Elmo Lakka aitoi huiman Suomen ennätyksen Jyväskylässä – Yle seurasi ennätysten iltaa hetki hetkeltä

Ylen yleisurheilukesä käynnistyi GP-sarjan Jyväskylän osakilpailulla. Illan kohokohta oli Elmo Lakan Suomen ennätykseen päättynyt upea juoksu.

Anu Karttunen
Ossi Saarinen

Illan päätapahtumat

  • Elmo Lakka rikkoi 110 metrin aidoissa liki 37 vuotta vanhan Suomen ennätyksen. Lakka juoksi 13,31.
  • Viivi Lehikoinen juoksi 400 metrin aidat aikaan 56,33, joka sivuaa Suomen kaikkien aikojen 3. kovinta aikaa.
  • Krista Tervo kiskaisi moukarin kahdesti yli 70 metriin: voittotulos 71,07.
  • Samuel Purola porhalsi 200 metrillä ennätyksensä 20,79.
  • Eemil Helander teki 5000 metrillä ennätyksensä 14.02,30 ja rikkoi nuorten EM-kisarajan.
Anu Karttunen

Kiitos seurasta! Tässä oli yleisurheilun GP-kisojen avauskilpailun live-seuranta. Melkoista tykitystä olikin Jyväskylässä!

GP-sarja jatkuu ensi viikolla Espoossa, mutta ennen tätä saadaan seurata huippukisoja Turusta. Paavo Nurmen kisoja voit seurata Ylen kanavilla ensi maanantaina ja tiistaina.

Nähdään tuolloin!

Anu Karttunen

Topi Raitanen myönsi, että pari viime viikkoa on ollut raskaita, eikä treenit ole oikein kulkeneet. Hän löysi kadotetun vireen Oulun leirillä ja nyt hän pystyi tekemään nousujohteisen kisan 1 500 metrillä.

– Oli tarkoitus tulla porukan mukana ja sen, minkä jaksan. Jätin nousun vähän liian myöhäiseksi. Mutta Joonaksen kanssa on kiva treenata ja kisata hampaat irvessä, että päästään hyviin aikoihin, Raitanen sanoi.

Raitanen on ollut tyytyväinen, että Suomesta löytyy tätä nykyä paljon juoksijoita, jotka pystyvät tekemään kovia tuloksia keskimatkoilla.

– Tästä voi nyt luottavaisin mielin lähteä Paavo Nurmi Gamesiin. Tästä se kausi vasta alkoi. PNG:ssä taistellaan voitosta ja hyvästä ajasta. Aika on tärkeämpi kuin sijoitus, mutta ei viimeisellä kierroksella anneta mitään periksi.

Topi Raitanen kukisti Joonas Rinteen loppukirissä.
Topi Raitanen kukisti Joonas Rinteen loppukirissä. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva
Anu Karttunen

Tuomas Seppänen sai makean päänahan, sillä hän kukisti miesten moukarissa kauden kärkimiehen, Aaron Kankaan. Seppäsen voittotulos oli 73,08 ja toiseksi sijoittuneen Kankaan 72,76. Henri Liipola tuli kolmanneksi 71 metriä kantaneella heitollaan.

Anu Karttunen

Topi Raitanen ja Joonas Rinne kävivät äärettömän tiukan taiston 1 500 metrin kisan voitosta. Rinne oli vielä loppusuoralla edellä, mutta Raitanen kuroi metri metriltä eron kiinni ja meni ohi aivan viime hetkillä.

Molemmat tekivät ennätyksensä. Raitasen aika oli 3.38,48 ja Rinteen 3.38,56.

Kisan kolmas oli Tanskan Mikael Johnsen ajalla 3.39,55.

Anu Karttunen

Sekä Annimari Korte että Reetta Hurske olivat tyytyväisiä juoksuihinsa, etenkin kun 100 metrin aidat juostiin vastatuuleen ja molemmat alittivat 13 sekuntia.

– Kun on 9 kuukautta kunnon kisasta, niin vastatuuleen on vaikea lähteä. Viime vuonna sain avata hyvään myötäiseen, mutta tämä oli parempi juoksu, kun ottaa tuulet huomioon, Korte sanoi.

Muuten Kortteen mielestä juoksussa meni paljon pieleen. Hän ei muun muassa onnistunut lainkaan telinelähdöstä.

– En voi olla siihen tyytyväinen, mutta kiva juosta alle 13 sekuntia ja voittaa!

Hurske jätti hallikauden kesken ja parit isot kisat väliin ja keskittyi harjoittelemaan. Hänen mielestään se osoittautui oikeasti ratkaisuksi.

– Jäi helpottunut fiilis. Kevät on ollut haastava ja ensimmäinen kisa jännittää aina. Olen tosi tyytyväinen tähän toiseen juoksuun, kun vihdoin sain ottaa aitureiden kanssa kisaa.

Hurskeella on olympiaraja jo rikottuna, joten hän on rakentanut kuntoaan Tokiota kohtaan.

– Täytyy vielä ottaa näitä alkukesän kisoja. Ne toimivat hyvänä treeninä, Hurske sanoi.

Anu Karttunen

Miesten moukarissa johtopaikkaa pitää hallussaan Tuomas Seppänen. Hän heitti heti ensimmäisellään 73,08. Aaron Kangas on toisena (72,76) ja Henri Liipola kolmantena (71,00).

Anu Karttunen

Elmo Lakka toteutti pienen pojan suuren haaveen

Uuden Suomen ennätyksen 110 metrin aidoissa tehnyt Elmo Lakka myönsi, että hänen tunteensa ovat menneet äärilaidasta toiseen huippujuoksunsa jälkeen. Oli riemua ja herkistymistä sekä muutamaa kyyneltäkin.

– Olen haaveillut Suomen ennätyksestä pienestä pojasta ja niin kauan kuin olen juossut. Olen pitänyt sitä tosi kovana aikana. Oli valtavan iso yllätytys, että juoksen 2. kesäkuuta tuon ajan. Jysähti kerralla vähän lujempaa, Lakka kertasi.

Lakan mielestä hänen juoksunsa oli tasapainoinen suoritus ja alku oli hyvä.

– Ei tullut hyytymistä, kuten tavallisesti. Pidin rytmiä yllä loppuun asti.

Lakka oli olympiarankingissa sen verran hyvissä asemissa ennen SE-juoksua, ettei hän ollut murehtinut Tokion rajan rikkoutumista. Hän aikookin jatkaa nyt valmistautumista kisoihin täysin normaalilla tavalla ja juosta ne samat kisat, jotka hänellä on kalenteriin merkitty.

Sen sijaan liki 37 vuoden takaisen ennätyksen rikkoutuminen voi hämmentää Lakkaa vielä pitkään.

– Kyllä siihen menee varmasti useampi päivä. Mutta nautitaan nyt tästä fiiliksestä.

Elmo Lakka kuvassa.
Elmo Lakka rikkoi Arto Bryggaren Suomen ennätyksen Jyväskylässä. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva
Anu Karttunen

Pika-aitojen kolmanneksi juoksi Viivi Avikainen kauden parhaallaan 13,66 ja neljänneksi Sonja Stång uudella ennätyksellään 13,71.

Anu Karttunen

Reetta Hurske haastoi Annimari Kortteen loppuun asti 100 metrin aitojen toisessa juoksussa. Korte rutisti voittoon ajalla 12,94, mutta Hurske kellotti kauden parhaansa 12,96.

Suosittelemme