Hyppää sisältöön

Suomelle jälleen kaksi mitalia: Toni Piispanen kelasi EM-hopeaa, Iida Lounelalle EM-pronssia SE-ajalla

Toni Piispanen otti hopeaa T51-luokan 200 metrillä ja Iida Lounela pronssia T12-luokan 400 metrillä parayleisurheilun EM-kisoissa. Suomella on kisoista koossa viisi mitalia.

Toni Piispanen kelasi EM-hopeaa
Toni Piispanen kelasi EM-hopeaa
Anu Karttunen,
Sakari Lund,
Maija Kautto

Toni Piispanen kelasi EM-hopealle parayleisurheilun EM-kisoissa Puolassa T51-luokan 200 metrillä. Maailmanennätysmies, belgialainen Peter Genyn oli kolmen miehen finaalissa vahvin ajalla 39,01. Piispanen oli koko ajan hieman jäljessä ja tuli maaliin ajalla 39,57.

– Startti ei ollut kovin hyvä, toisella työnnöllä vähän lipsahti ja tuli pieni horjuminen. Sen jälkeen meni ihan ok ja lopussa sain vähän Genyniä kiinni. Oli ehkä kauttaaltaan vähän tahmea veto, Piispanen totesi.

Mukana ei ollut kovin paljon kilpailjoita, mutta maailman kärki oli kuitenkin paikalla.

– Pääsasia, että päävastus oli paikalla. Maailman parhaat tässä luokassa ovat Euroopasta.

Lauantaina Piispanen hakee revanssia Genynistä 100 metrillä.

Vasta 17-vuotias Iida Lounela on ollut ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan kuin kotonaan. Jo alkuerissä hän kellotti T12-luokan 400 metrillä uuden SE-ajan 1.07,43 ja höyläsi tästä vielä 0,42 sekuntia pois finaalissa.

Kärkikaksikko, Turkin Sevda Kilinc Cirakoglu ja Espanjan Melani Berges Gamez, meni menojaan, mutta Lounela taisteli tiukasti pronssista Portugalin Marcia Araujon kanssa. Vielä loppusuoran alussa Araujo oli Lounelaa edellä, mutta suomalaisjuoksija puristi maaliviivalla ohi.

– Araujo juoksi itseltään jalat alta. Iida Lounelalla on harvinainen kyky juosta 400 metriä tasaisesti nuoresta iästään huolimatta, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Törrönen kehui.

Kaksi vuotta sitten nuorten maailmanmestaruuden matkalla voittanut Lounela joutui vaihtamaan luokkaa näihin kisoihin. Hän on aikaisemmin ollut T13-luokassa, jossa ei saa käyttää opasta. Lounela olikin finaalin ainoa, joka ei käyttänyt opasjuoksijaa.

Kisan jälkeen Lounela sai hetken vielä jännittää, sillä hänen juoksustaan tehtiin kisan jälkeen protesti. Tuomarineuvosto käsitteli protestin, mutta totesi sen aiheettomaksi.

Suomi otti eilen kisoista eilen kolme mitalia, kun Leo-Pekka Tähti otti kultaa ja Esa-Pekka Mattila pronssia T54-luokan 100 metrillä. Marjaana Heikkinen otti kultaa F34-luokan keihäässä.

Keskiviikkoillan muista suomalaisista Tuomas Manni sijoittui F34-luokan kuulan finaalissa kahdeksannelle sijalle tuloksella 8,40. Vilma Berg oli T38-luokan 100 metrin finaalin seitsemäs ajalla 14,52.

Päivitys kello 22.44: Lisätty Iida Lounelan EM-pronssi.

Päivitys kello 23.07: Lisätty tieto Lounelan juoksua vastaan tehdystä protestista.

Lue myös:

Yhteisellä treenillä kohti unelmaa – parayleisurheilijat Iida Lounela ja Vilma Berg osallistuvat uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin

Historiallinen veto suomalaisilta! Leo-Pekka Tähti kelasi viidennen peräkkäisen 100 metrin EM-kultansa – Esa-Pekka Mattila pronssille

Marjaana Heikkinen kiskaisi jälleen Euroopan mestariksi – "En ole koskaan jännittänyt niin paljon kuin nyt"

Suosittelemme sinulle