Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai Arto Bryggaren herkistymään: "Tuli kyynel silmään Elmon puolesta"

Arto Bryggare uskoo, että Elmo Lakka parantaa vielä aikaansa tänä kesänä. Bryggare ennakoi, että Lakka etenee olympialaisissa välieriin, mutta finaalipaikka voi olla tiukassa.

Elmo Lakka tuulettaa Suomen ennätyksen jälkeen.
Elmoi Lakka tuulettaa Suomen ennätyksen jälkeen. Kuva: Lehtikuva / Hannu Rainamo
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Arto Bryggare sai pitää 110 metrin aitojen Suomen ennätystään 13,35 kaikkiaan lähes 37 vuotta. Bryggare juoksi ennätysaikansa Los Angelesin olympialaisissa 1984. Tänään Jyväskylässä ennätys meni vihdoin rikki, kun Elmo Lakka juoksi 13,31.

– Olisin tietysti toivonut, että se olisi kestänyt 60 vuotta, mutta tämä nyt piti niellä, Bryggare aloitti Yle Urheilun haastattelun huumorilla, mutta vakavoitui sitten.

– Minulla kävi vähän samalla tavalla kuin Elmolle. Tuli kyynel silmään Elmon puolesta. Katsoin ylpeänä juoksua, joka oli tasapainoinen. Ennätykset on tehty rikottaviksi. Kun tietää Elmon tarinan terveysvaikeuksineen, hattua pitää nostaa korkealle.

Elmo Lakka teki 110 metrin Suomen ennätyksen 13,31 Jyväskylän GP-illassa.

Bryggaren mukaan Lakkaa auttoi Jyväskylässä se, että juostiin kaksi kisaa. Lakan ensimmäinen juoksu oli jo hyvä ja toi ajan 13,50. Lisäksi sää suosi aitureita.

– Suomessa ei ymmärretä sitä, mutta lämmöllä on valtavan iso merkitys. Hyvin harvoin on näin lämmintä eikä tuulikaan suuremmin haitannut. Lähtö telineistä oli hyvä, hän sai hyvän vauhdin päälle ja loppu pysyi hyvin kasassa.

– Hänellä on vieläkin paljon parannettavaa. Hän on pika-aituriksi lyhyt, joten aidan ylityksen lentoajat ovat pitkiä. Ne saa lyhyemmäksi, jos pitää lantion niin ylhäällä kuin mahdollista.

Bryggare uskoo, että Lakka pystyy parantamaan aikaansa.

– Tämä oli käytännössä toinen kilpailu tällä kaudella. Jos tämä jää parhaaksi ajaksi, olen aika yllättynyt. Toki jos kaikki kisat tästä eteenpäin ovat koviin vastatuuliin, voi olla, että ajat eivät parane. Mutta jos on hyviä olosuhteita, pitäisin aika todennäköisenä, että ajat ovat 13,20–13,30 välillä. Uskoin, että hän juoksee 13.30-alkuisen ajan, mutta toivottavasti olen väärässä ja hän juoksee alle sen.

Tämän kesän suurin kilpailu on tietenkin Tokion olympialaiset. Lakka juoksi tänään olympiarajan alle, mutta mitä häneltä voidaan odottaa olympialaisissa?

– Välieriin pääsee tuolla ajalla varmasti ja heikommallakin, ehkä 13,40 riittää. Finaaliin pääsy voi vaatia aikaa 13,10–13,20 välissä. Taso on kova, joka puolelta maailmaa löytyy kovia aitureita, Bryggare totesi.

Lue myös:

Elmo Lakka tykitti hurjan Suomen ennätyksen! Lähes 40 vuotta kestänyt ennätys rikki

Elmo Lakka aitoi huiman Suomen ennätyksen Jyväskylässä – Yle seurasi ennätysten iltaa hetki hetkeltä

Suosittelemme