Hyppää sisältöön

Metsä Group suunnittelee tuotannon laajentamista Äänekoskella

Keski-Suomessa Äänekoskella nykyisten tehtaiden eteläpuolella sijaitsevan Henttalanmäen alueelle haetaan asemakaavaa teollisuusalueeksi. Metsä Group ei ole kuitenkaan vielä tehnyt päätöksiä tuotantolaitoksen rakentamisesta, eikä arvioi paljonko uusi laitos voisi tuoda lisää työpaikkoja.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas käynnistyi kesällä 2017. Arkistokuva. Kuva: Metsä Group

Metsä Group on käynnistänyt kaavaprosessin Äänekosken kaupungin kanssa tavoitteena Äänekosken mekaanisten puutuotteiden tuotannon laajentaminen tulevaisuudessa.

Nykyisten tehtaiden eteläpuolella sijaitsevalle Henttalanmäen alueelle haetaan asemakaavaa teollisuusalueeksi.

Alue on pääosin Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren omistuksessa ja sillä on nykyisin voimassa yleiskaava.

– Yksi Metsä Groupin strategisista tavoitteista on hiiltä pitkäaikaisesti sitovien tuotteiden kuten sahatavaran, viilupuun ja vanerien tuotannon kasvattaminen. Nyt käynnistettävällä kaavamuutoksella valmistaudumme mekaanisten puutuotteidemme tuotannon laajentamiseen Äänekosken integraatin yhteydessä. Synergiaedut suuressa integraatissa toimiessa ovat merkittävät liittyen esimerkiksi raaka-aineiden hyödyntämiseen, logistiikkaan ja energiaan, kertoo yhtiön tiedotteessa Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Kaavaprosessin arvioidaan kestävän vuoden 2022 alkupuolelle. Reilun sadan hehtaarin laajuisen alueen asemakaavaa on valmisteltu viime kesästä lähtien.

Metsä Groupin viestintäjohtajan Juha Laineen mukaan tuotantolaitoksen rakentamisesta ei ole toistaiseksi päätöksiä. Yhtiö ei myöskään arvioi vielä, kuinka paljon uusi laitos voisi mahdollisti työllistää.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen toteaa, että odotukset uusien työpaikkojen suhteen ovat korkealla.

Kaupunginjohtajan mukaan Metsä Groupin laajennussuunnitelmat ovat ilouutinen paitsi Äänekoskelle myös koko Keski-Suomelle ja Suomellekin.

– Luottamuksellisiin keskusteluihin liittyen en voi henkilömääristä puhua, mutta voidaan sanoa, että erittäin merkittävästä työllistävästä vaikutuksesta olisi kysymys. Teemme voitavamme kaava- ja lupa-asioissa. Pallo jatkosta on sijoittajilla. Kaupungin rooli on mahdollistaa teollisuuden sijoittumista kaupunkiin, luonnehtii Tuononen.

Lisätty Matti Tuonosen kommentit kello 12.06

Suosittelemme sinulle