Hyppää sisältöön

Näitä paikkoja tamperelaiset pelkäävät ja näistä he pitävät

Tamperelaiset pitävät puistoista ja viettävät niissä mielellään aikaa. Saman kyselyn mukaan tamperelaiset pelkäävät häiritseviä ihmisiä keskustassa ja Hervannassa. Myös autojen suuret nopeudet huolettavat.

Hatanpään arboretum on yksi tamperelaisten lempipaikkoja. Kuva: Antti Eintola / Yle

Peräti 4 500 tamperelaista on vastannut hyvinvointikyselyyn. Tamperelaisten hyvinvointia selvitettiin helmikuussa kaikille avoimella kyselyllä.

Tulosten mukaan tamperelaiset kokevat elämänlaatunsa ja terveytensä pääosin hyväksi. Myös oma asuinalue koetaan yleensä turvalliseksi ja viihtyisäksi. Asuinalueiden välillä on kuitenkin eroa.

Vastaaja pystyi merkitsemään kartalle itselleen tärkeitä ja viihtyisiä sekä turvattomia ja epäviihtyisiä paikkoja. Kyselyn vastaajat tekivät 21 000 paikkamerkintää eri puolille Tamperetta. Tamperelaisten hyvinvoinnille puistot ja metsät ovat tärkeitä. Niissä vietetään aikaa, harrastetaan ja tavataan ystäviä.

Kuvasimme Hatanpään arboretumin torstaina. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Tamperelaisten suosikkipaikkoja ovat Hatanpään arboretum, Pyynikki, Eteläpuisto sekä Näsinpuisto ja Sorsapuisto. Varsinkin Kauppi on tärkeä harrastuspaikka, toteaa analyytikko Pekka Veiste kaupungin tiedotteessa.

Muita tärkeitä paikkoja ovat esimerkiksi ostoskeskukset, Kauppahalli, Keskustori ja kirjasto Metso.

Osa suosituista paikoista koetaan samalla pelottaviksi.

Puistot ja metsät ovat tärkeitä kaupunkilaisille. Kuva: Antti Eintola / Yle

Häiritsevät ihmiset ja autot

Turvattomuuden tunnetta aiheuttavat erityisesti häiritsevästi käyttäytyvät ihmiset esimerkiksi Keskustorilla, Tullin alueella ja Hervannan Duon läheisyydessä.

Myös autojen suuret nopeudet ja läpiajoliikenne huolestuttavat tamperelaisia eri puolilla kaupunkia.

Kyselyn tulokset ovat avoimia, ja niihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Tampereen kaupunki aikoo hyödyntää kyselyn tietoja ja tehdä jatkossa kyselyn parin vuoden välein.

– Vastauksia hyödynnetään kaupungin toiminnassa, kuten palveluiden suunnittelussa ja asuinalueiden kehittämisessä. Olemme analysoineet aineistoa ja pohtineet ratkaisuehdotuksia aineistosta esiinnousseisiin huoliin. Syksyllä kerromme tarkemmin, miten aineistoa on hyödynnetty, analyytikko Katri Heininen kertoo.

Tamperelaiset viihtyvät veden vierellä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Suosittelemme sinulle