Hyppää sisältöön

Sähköyhtiö Fi-Nergyn ahdinko syvenee – markkinaoikeus määräsi 700 000 euron uhkasakot, veropetosepäily vaikeuttaa asiakkaiden rahojen saamista

Sähkönmyyntiyhtiö Fi-Nergy on ollut kuluttajaviranomaisten hampaissa jo vuosia, sillä yhtiö ei ole palauttanut asiakkaiden saatavia ja on muuttanut sopimuksia yksipuolisesti. Poliisi puolestaan epäilee yritystä veropetoksista.

Fi-Nergyn asiakkaat ovat kannelleet kilpailu- ja kuluttajavirastolle sähköyhtiön toiminnasta enemmän kuin mistään muusta sähköalalla toimivasta yrityksestä. Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Markkinaoikeus on määrännyt sähkönmyyntiyhtö Fi-Nergylle ja sen omistajalle Håkan Gustafssonille henkilökohtaisesti useita uhkasakoilla tehostettuja kieltoja.

Kiellot liittyvät sähkön ennakkolaskutukseen ja sopimusehtojen lainvastaiseen muuttamiseen. Uhkasakkoja on yhteensä seitsemän ja ne ovat suuruudeltaan jokainen 100 000 euroa. Päätöstä markkinaoikeudelta haki kuluttaja-asiamies (siirryt toiseen palveluun).

Kuluttajien oikeuksia rikottu

Markkinaoikeuden nyt antama päätös liittyy sähköyhtiö Fi-Nergyn toimintaan (siirryt toiseen palveluun), joka on ollut kilpailu- ja kuluttajaviraston selvittelyn alla jo vuosia.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan yhtiön toiminnassa on ollut kyse kuluttajien oikeuksien rikkomisesta. Sähköyhtiö ei ole palauttanut asiakkaille ennakkolaskutuksella perittyjen liian suurten sähkölaskujen tasausmaksuja. Yhtiö on myös muuttanut sopimusehtoja lainvastaisesti.

Fi-Nergyn asiakkaat ovat kannelleet kilpailu- ja kuluttajavirastolle sähköyhtiön toiminnasta enemmän kuin mistään muusta sähköalalla toimivasta yrityksestä. Tänä vuonna yhteydenottoja on ollut yli 300, viime vuonna reilut 900.

Tämän vuoden huhtikuussa kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies päätti ruveta avustamaan kuluttajia (siirryt toiseen palveluun) saamaan Fi-Nergyltä saataviaan.

Tuhansia asiakkaita pulassa

KKV:n johtava asiantuntija Jukka Kaakkola kehottaa Fi-Nergyn asiakkaita tarkistamaan, ovatko he saaneet yhtiöltä tasauslaskut ajallaan. Lasku pitäisi toimittaa kolmen kuukauden välein.

– Jos ei ole tullut, pitäisi reklamoida asiasta yhtiötä, Kaakkola sanoo.

Kaakkolan mukaan kilpailu- ja kuluttajavirastolla ei ole täsmällistä tietoa, kuinka paljon on asiakkaita, joilla on ollut Fi-Nergyn kanssa ongelmia saataviensa kanssa.

– Kyllä vähintäänkin tuhansista asiakkaista puhutaan, mutta tarkasta määrästä ei ole tietoa.

KKV:llä ei ole myöskään tietoa kuluttajien saatavien suuruudesta.

– Puhutaan kymmenistä, todennäköisesti sadoista tuhansista euroista, Kaakkola sanoo.

Viekö verottaja kaiken?

Kuluttajien kannalta saatavien perintää hankaloittaa se, että poliisi tutkii Fi-Nergyä ja sen omistajaa yli 6 miljoonan euron veropetoksista. Poliisi ei ole kertonut yhtiön nimeä, mutta asian paljasti kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

KKV:n johtava asiantuntija Jukka Kaakkola pelkää, että veropetostutkinta hankaloittaa kuluttajien mahdollisuutta saada saatavansa Fi-Nergyltä.

– Yleensä verottaja aina vaatii omansa. Jääkö sinne sitten mitään jaettavaa kuluttajille?

Jukka Kaakkolan mukaan kuluttajat ovat saaneet suurella vaivalla osan saatavistaan Fi-Nergyltä, mutta nyt tilanne ei ainakaan helpotu.

– Kyllä se perintä hankalaa on ollut tähänkin asti, ja nyt varmaan vielä hankaloituu. Toivotaan, ettei kuluttajille kohtuuttomia tappioita tässä tulisi.

Yle ei tavoittanut Fi-Nergyn omistajaa Håkan Gustafssonia kommentoimaan asiaa. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Aiheesta aiemmin:

Näin toimii sähköyhtiö, jonka toiminnasta valitettiin viime vuonna liki 1 000 kertaa – rahojaan ilman jäänyt asiakas: "Viranomaiset ovat aivan kädet pystyssä"

Kuluttaja-asiamies avustamaan sähköyhtiö Fi-Nergyn asiakkaita palauttamattomien ennakkomaksujen perinnässä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoittaa sähköyhtiö Fi-Nergystä: Satoja ilmoituksia ongelmista, virheitä sopimuksissa ja laskutuksessa

Vihdoinkin keino saada sähkönsiirtoa halvemmalla? Ei sentään, kyseessä on kuluttajia hämäävä viritys ja taustalta löytyy viranomaisten vanha tuttu

Suosittelemme sinulle