Hyppää sisältöön

Lotta Haralan allekirjoittamasta dokumentista puuttuu oleellinen asia – Haralan ja SUEKin näkemyksissä räikeä ristiriita

SUEKin Petteri Lindblomin mukaan Lotta Haralalle oli lähetetty sähköpostilla täsmennetyt ohjeet päivää ennen kuin Harala allekirjoitti dokumentin väliaikaisesta toimintakiellosta.

Lotta Harala voi kilpailla halutessaan tänä kesänä. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press
Joel Holma,
Joska Saarinen

Pika-aituri Lotta Harala rikkoi toimintakieltoaan, mutta ei saanut rikkomuksesta uutta rangaistusta.

Positiivisen dopingnäytteen viime vuoden elokuussa antanut Harala rikkoi toimintakieltoaan antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksen mukaan kolmella tavalla. Hän esimerkiksi osallistui kielletysti harjoituksiin, kun hän oli toimintakiellossa dopingrikkeen takia.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK oli ohjeistanut Haralalle, että urheilija ei saa toimintakiellossa ollessaan osallistua kilpailijana tai toimitsijana urheilutoimintaan.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan mukaan dopingsääntöjä pitäisi kuitenkin tulkita niin, että toimintakiellossa oleva urheilija ei saa myöskään osallistua harjoituksiin, jonka on järjestänyt kansallinen lajiliitto tai sen jäsenseura tai taho, joka saa rahoitusta julkisista varoista.

Harala lähetti medialle allekirjoittamansa dokumentin, jossa hän ilmoittaa hyväksyvänsä vapaaehtoisen väliaikaisen urheilun toimintakiellon. Dokumentti on päivätty 13.10.2020.

Dokumentissa todetaan seuraavasti:

"Ymmärrän ja hyväksyn, että en väliaikaisen urheilun toimintakiellon aikana saa:

- edustaa urheilujärjestöä tai muuta antidopingsäännöstöön sitoutunutta yhteisöä kilpailussa missään antidopingsäännöstöön sitoutuneessa lajissa; enkä

- osallistua antidopingsäännöstöön sitoutuneen urheilujärjestön tai muun yhteisön järjestämiin kilpailuihin tai muihin urheilutapahtumiin kilpailijana tai toimitsijana, ennen kuin tapaukseni on käsitelty."

Haralan allekirjoittamassa dokumentissa ei puhuta lainkaan siitä, että harjoittelu olisi kiellettyä toimintakiellon aikana.

SUEKin mukaan Harala sai sähköpostitse 12. lokakuuta oikeat ohjeet toimintakieltoon liittyen. Harala sai ohjeet päivää ennen kuin allekirjoitti dokumentin väliaikaisesta toimintakiellosta.

SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom myöntää kuitenkin puutteen dokumentissa, johon Harala viittaa.

– Siinä nimenomaisessa paperissa oli valitettavasti jäänyt puute vanhasta säännöstöstä, emmekä olleet huomanneet korjata sitä.

– Mutta sen lisäksi SUEK antoi Haralalle yksityiskohtaisesti tiedot, mitä hän ei saa tehdä toimintakiellon aikana. Toinen informaatio toimitettiin sähköpostitse päivää ennen, kun hän jäi toimintakieltoon. Vielä päivä sen jälkeen täsmensimme, kun hänen asiamieheltään tuli kysymys vielä esimerkiksi akatemian toimintaan liittyen.

Lindblomin mukaan SUEK ohjeisti, että Harala ei saa harjoitella julkista rahoitusta saavan tahon, kuten akatemian valmentajan alaisuudessa. Lindblomin näkemyksen mukaan Harala on ollut täysin tietoinen, ettei hän saa harjoitella akatemian alaisuudessa.

Harala osallistui syksyllä 2020 harjoituksiin, joissa valmentajana oli Tampereen Urheiluakatemiaan työsuhteessa ollut henkilö. Hän sai myös urheiluakatemialta kiellettyjä tukipalveluita. Tammikuussa 2021 akatemian valmentaja laati Haralalle harjoitusohjelman.

Lotta Haralan mielestä SUEK on syyllistynyt tässä asiassa virheeseen.

– Pidän kohtuuttomana sitä, että kun SUEK tekee virheen laatiessaan Suomen antidopingsäännöstön, ja lisäksi SUEKin lakiasiainjohtaja tekee virheen antaessaan urheilijalle virheellisen ilmoituksen siitä, mitä toimintakiellon aikana saa tehdä ja mitä ei, vastuu Suekin tekemistä virheistä sysätään urheilijan niskoille. Tämä ei ole minusta reilun pelin periaatteen eikä oikeudentajuni mukaista.

Lue myös:

Positiivisen dopingnäytteen antanut Lotta Harala rikkoi toimintakieltoaan – selvisi ilman uutta rangaistusta

Suosittelemme sinulle