Hyppää sisältöön

Lahden vastaanottokeskuksen tehostetun tuen yksikkö on saamassa häädön – kaupunki pitää hoitolaitoksena, eikä se sovi kaavaan

Rakennuslautakunnalle esitetään järeitä toimia, jotta SPR:n tehostetun tuen toiminta loppuisi entisessä Tapanilakodissa.

SPR:n tehostetun tuen osasto toimii entisen Tapanilakodin tiloissa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Kaupunki aikoo määrätä SPR:n lopettamaan tehostetun tuen osaston toiminnan Lahden Jalkarannassa. Entisen Tapanilakodin naapurit lähestyivät viime vuonna kaupungin rakennusvalvontaa, koska katsoivat, että toiminta rikkoo kaavamääräyksiä.

SPR:n ja kiinteistönomistajan tulkinnan mukaan toiminta on luonteeltaan tukiasumista, ja asuminen on kaavassa sekä rakennusluvassa sallittua. Kaupunki kuitenkin katsoo selvitysten ja lausuntojen perusteella, että kyse on hoitolaitoksesta, eikä korttelin kaava salli tällaista käyttötarkoitusta.

Lahden kaupungin rakennusvalvonta lähetti huhtikuun lopussa asianosaisille kuulemiskirjeen. Siinä vastaanottajille varattiin tilaisuus lausua mielipiteensä siitä, että toiminta velvoitetaan loppumaan 31. heinäkuuta 2021 mennessä ja että sen tehosteeksi mahdollisesti asetetaan uhkasakko.

Saadut vastaukset eivät muuttaneet kaupungin mukaan tilannetta. Rakennus- ja ympäristölautakunnalle esitetään tiistaina 8. kesäkuuta, että se päättää määrätä SPR:n Hämeen piiriä lopettamaan rakennusluvan vastaisen hoitotoiminnan rakennuksessa. Tapanilan Kartanokodit Oy aiotaan määrätä lopettamaan rakennusten käyttäminen kaavanvastaiseen toimintaan.

Määräyksiä on tarkoitus vahvistaa uhkasakolla. Esityksen mukaan päätös lähetettäisiin myös tiedoksi poliisille esitutkintaa varten.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle