Hyppää sisältöön

Työtuomioistuimelta välipäätös – Pohjois-Savossa pelastajien varallaolo on ollut työaikaa, mahdollisista miljoonakorvauksista päätös myöhemmin

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella ja osalla sen henkilöstöstä on käynnissä kiista siitä, onko varallaolo työaikaa ja miten siitä tulee maksaa. Varallaoloaikaan on sisältynyt paljon velvoitteita. Työtuomioistuin on antanut välipäätöksensä asiasta.

Navetta paloi maan tasalle Iisalmessa
Varallaololla on turvattu pelastustoimen lähtövalmius virka-ajan ulkopuolella. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Susanna Pekkarinen

Työtuomiostuin on antanut torstaina välipäätöksen Pohjois-Savon pelastuslaitoksen varallaoloaikaa ja palkkausta koskevaan kiistaan. Päätöksen mukaan viiden henkilön osalta varallaoloksi luettu aika tulee katsoa työajaksi. Käsittelyssä mukana oli yhteensä 13 työntekijän vaatimukset, joten kahdeksan henkilön osalta kanne hylättiin.

Pohjois-Savon pelastuslaitos tiedotti päätöksestä torstaina illansuussa.

– Pohjois-Savossa varallaolojärjestelmä on ollut käytössä kymmeniä vuosia. Sillä on pyritty turvaamaan, että pienemmilläkin paloasemilla on virka-ajan ulkopuolella hälytysten vastaanottajia, kertoo pelastusjohtaja Jukka Koponen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Työtuomioistuin otti huomioon olosuhteet kokonaisuutena ja erityisesti lyhyen valmiusajan. Varallaoloaikaan kohdistuu työtuomioistuimen mukaan niin huomattavia velvoitteita, että viiden kanteessa esitetyn henkilön ei ole ollut mahdollista käyttää vapaasti sitä aikaa, jona heiltä ei ole edellytetty työtehtävien suorittamista.

Pohjois-Savon pelastuslaitos käynnistää työtuomioistuimen välipäätöksen johdosta tarvittavien toimenpiteiden toimeenpanon.

Varallaolon mahdollisen poistumisen tilalle on jo määritelty kompensaatiotoimia maaliskuussa voimaan tulleessa Pohjois-Savon pelastustoimen palvelutasopäätöksessä.

– Otettaneen käyttöön jatkuvasti miehitettyjen paloasemien hälyttäminen myös pienempien paloasemien alueelle ja myös päiväpaloasemien lisähälytyksiä. Pohditaan myös hälytysrahan nostamista, kertoo pelastusjohtaja Koponen.

Palkkavaatimusten yhteissumma ollut 20 miljoonaa euroa

Tässä ensimmäisessä käsittelyssä työtuomioistuin on tulkinnut, katsotaanko varallaoloaika työajaksi. Toisessa, myöhemmin tapahtuvassa käsittelyssä tuomioistuin käsittelee mahdollisen korvauksen määrää.

– Ensimmäinen käsittely koski 13 henkilön vaatimuksia, joista viiden osalta vaatimukset menivät läpi. Toinen käsittely koskee näiden viiden henkilön palkkavaatimuksia. Todennäköisesti työtuomioistuimeen etenee vielä lisää vaatimuksia, koska niitä on tullut yhteensä yli sadalta henkilöltä, sanoo Koponen.

Palkkavaatimukset koskevat takautuvasti 3–5 vuoden aikajaksoa. Pelastuslaitos arvioi vaatimusten yhteissumman olevan 20 miljoonaa euroa. Summa vastaa Pohjois-Savon pelastustoimen lähes koko vuoden budjettia.

Täydennetty kello 18.56 pelastusjohtaja Jukka Koposen haastattelulla.

Lue myös:

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta vaaditaan 20 miljoonan euron varallaolokorvauksia – vastaa pelastustoimen vuoden menoja

Suosittelemme sinulle