Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Edesmenneen isoäidin kasvot päätyivät amerikkalaisnettikaupan leggingseihin – näin voi käydä sinullekin, sillä kuvia on julkaistu laajalla lisenssillä

CC0-lisenssi avaa esimerkiksi museoiden kuva-arkistoja vapaaseen käyttöön ja katseluun, mutta käyttö ei ole aina välttämättä moraalisesti hyväksyttävää. Laura Feodoroff sai lopulta edesmenneen isoäitinsä kuvan pois amerikkalaisverkkokaupan tuotetarjonnasta pitkällisen prosessin jälkeen.

Laura Feodoroff löysi edesmenneen isoäitinsä kuvan amerikkalaisnettikaupan tuotteista
Linda Tammela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaveri lähetti helsinkiläiselle Laura Feodoroffille linkin saatesanoin "Hei, näyttääkö tutulta?" Kuva tosiaan oli tuttu. Siinä oli Feodoroffin isoäiti, jo edesmennyt Sinaida, nuorena tyttönä kolttasaamelaisessa puvussaan.

Feodoroff oli nähnyt kuvan mustavalkoisena, mutta nyt se oli saanut värit. Se löytyi amerikkalaisnettikaupan tuotekatalogista.

– Siitä oli tehty erilaisia kuvatuotteita sisustustauluista leggingseihin ja kännykänkuorista tyynyliinoihin. Siellä oli monenkymmentä erilaista vaihtoehtoa, myös tarroja pystyi tilaamaan. Se oli tietenkin tosi hurja löydös. Tuli järkytys, tunnekuohu suorastaan, Feodoroff kertoo.

Kyseiselle sivustolle kuka vain voi lisätä omaa taidettaan, jota voidaan käyttää printtinä erilaisissa myytävissä tuotteissa. Brasilialaistaiteilija oli ladannut kuvan Flickr-palvelusta Suomen valokuvataiteen museon tililtä, lisännyt siihen värit ja myi sitä taidetuotteina netissä.

Valokuvataiteen museo huomasi virheen liian myöhään

Suomen valokuvataiteen museo toi kuvapalvelu Flickriin osan kuvakokoelmastaan yleisön saataville ja nähtäville vuonna 2016. Intendentti Anni Wallenius kertoo ajatuksena olleen, että museot puuttuisivat mahdollisimman vähän siihen, miten yleisö voi kuvia käyttää lainsäädännön ja tekijänoikeuksien rajoissa.

Vapaan lisenssin ongelmat huomattiin kuitenkin vasta sitten, kun vahinko oli jo ehtinyt tapahtua. Tuolloin museossa ei tiedostettu tarpeeksi hyvin, että maailmanlaajuisella sivustolla julkaistu kuva olisi altis myös väärinkäytöksille.

– Silloin ajateltiin kokoelmien avaamista ja saavutettavaksi saattamista, mutta ei osattu selvästikään tarpeeksi huolella ajatella eettistä ja moraalista puolta, mitä jonkinlaisesta kaupallisesta uudelleenkäytöstä voi seurata, Wallenius toteaa.

Valokuvataiteen museon intendentti Anni Wallenius
Suomen valokuvataiteen museon intendentti Anni Wallenius pahoittelee, ettei museossa ajateltu tarpeeksi pitkälle, ennen kuin kuva oli jo vääränlaisessa käytössä. Kuva: Linda Tammela / Yle

Kun museo sai tapauksen tietoonsa, se päätyi ensimmäisenä ottamaan kuvat Flickr-palvelusta pois. Silti ne voivat yhä levitä verkossa.

– On ihan mahdollista, että pahimmassa tapauksessa tällaisia tapauksia tulee uusiakin, mutta toivottavasti ei, sanoo Wallenius.

Walleniuksen mukaan ratkaisu kuvien poistamisesta oli tähän hetkeen sopiva, sillä väärinkäyttö ei voi jatkua. Pidemmällä tähtäimellä toiveena olisi kuitenkin, että museo voisi yhdessä kuvan kulttuuria edustavien henkilöiden kanssa pohtia kestävämpiä ja rajatumpia tapoja kuvien näyttämiselle.

Tietosuojalainsäädäntö ei koske edesmenneitä henkilöitä

Laura Feodoroffin isoäidistä otetun kuvan taustalla on CC0- eli Creative commons -lisenssi, joka tarjoaa oikeuden ilman erillistä sopimusta käyttää tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Lisenssi myös mahdollistaa teoksen kaupallisen käytön.

Museoiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on levittää ja tarjota kaikkien saataville erilaista kulttuuriperintöä, siihen digitaalinen jakaminen ja verkossa julkaiseminen on toimiva tapa.

Museoviraston lakimies Roni Iilomo kertoo, että mahdollisten väärinkäytösten määrää ja vakavuutta on aina punnittava vasten yleistä etua ja lakisääteisten tehtävien toteuttamista.

Yhtäältä vaakakupissa onkin tiedon ja ymmärryksen jakaminen globaalisti, toisaalta mahdolliset väärinymmärrykset ja väärinkäytökset.

Kuvassa esiintyvän henkilön yksityisyydensuojaa koskee tietosuojalainsäädäntö, mutta jos henkilö ei ole elossa, säädäntö ei koske häntä.

– Läheisillä ei ole tietosuojalainsäädännön nojalla mitään lakisääteistä oikeutta henkilötietojen suojan perusteella estää tai määritellä valokuvan käyttöä, lakimies Roni Iilomo sanoo.

Kuva poistettiin ja museo muutti käytäntöjään

Kun isoäidin kuva oli päätynyt verkkokauppaan, oli sen pois saaminen varsin monivaiheinen prosessi. Laura Feodoroff sukulaisineen otti yhteyttä brasilialaistaiteilijaan, joka ymmärsi tilanteen ja poisti kuvan. Lisäksi Feodoroff oli yhteydessä Valokuvataiteen museoon.

Kuva kuitenkin päätyi verkkokaupan tuotteisiin uudelleen, sillä toinen henkilö oli ottanut brasialaistaiteilijan kautta kuvan luvatta käyttöönsä.

– Tuntui kieltämättä aika lannistavalta, että kun on jo jotain tehnyt eikä sekään auta. Markkina on niin villi ja rönsyilevä. Miten tällaista voi oikeastaan edes estää? pohtii Feodoroff.

Laura Feodoroff
Pitkä prosessi on viimein takanapäin ja Laura Feodoroffin isoäidin kuva on poistettu verkkokaupan käytöstä. Feodoroff kuitenkin pohtii, voisiko näin käydä uudelleenkin. Kuva: Linda Tammela / Yle

Tämän vuoden alkupuolella Feodoroff teki virallisen valituksen tuotteita myyvälle sivustolle. Valitus meni läpi ja lopulta kuva viimeinkin saatiin myyntikäytöstä pois. Feodoroff sai huokaista helpotuksesta.

Feodoroff kertoo olevansa tyytyväinen siihen, miten Valokuvataiteen museo on muuttanut käytäntöjään tapauksen myötä.

Valokuvamuseon intendentti Anni Wallenius kertoo, että esimerkiksi uuteen perusnäyttelyyn tulevia kuvia varten museo on selvittänyt, onko kuvissa olevilla henkilöillä läheisiä elossa ja sopiiko kuvan käyttö heille.

– Ihan ensimmäisenä olimme yhteydessä Saamelaismuseo Siidaan ja konsultoimme laajasti saamelaistutkijoita ja -aktiiveja. Olemme kuunnelleet tosi tarkkaan saamamme vinkit ja palautteen. Tällä tiellä haluamme jatkossakin edetä, Wallenius toteaa.

Korjattu 21.6.2021 kello 8.33: Päivitetty virheellisesti ilmoitettu tieto CC-0-lisensseihin liittyen.

Suosittelemme