Hyppää sisältöön

Kuolleet minkit ja supikoirat rahdataan nyt koronanäytteenottoon Seinäjoelle – tarhaajat vievät eläimet itse tai Matkahuolto kuljettaa

Ruokavirasto keskittää nyt kesäkuun aikana kaikkien turkistarhojen koronanäytteenotot Seinäjoelle. Aluetoimipaikkaan palkataan lisää väkeä ja hankitaan kylmäsäilytystilaa. Euroopan komissio velvoittaa tarhat toimittamaan aiempaa enemmän näytteitä tutkittaviksi.

Seinäjoella on otettu koronanäytteet tähän mennessä noin paristasadasta kuolleesta minkistä tai supikoirasta viikossa. Pian määrä jopa yli tuplaantuu. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ruokavirasto valmistautuu turkiseläinten laajennettuun koronanäytteiden ottoon Seinäjoella.

Paikkakunnalla varaudutaan vastaanottamaan viikossa enimmillään jopa viitisensataa eläintä, sillä Ruokavirasto päätti keskittää kuolleiden minkkien ja supikoirien näytteenoton Suomen tarhoilta Seinäjoelle.

Aluetoimipaikkaan palkataan lisää väkeä ja hankitaan kylmäsäilytystilaa.

– Meillä on rekrytoinnit menossa parhaillaan. Tarkoitus on palkata lisää kaksi määräaikaista laboranttia ja yksi tutkija. Tilapäinen kylmäkontti tulee eläinten säilytystä varten ulos kadun varteen, selvittää toimipaikkavastaava Mirja Raunio-Saarnisto.

Raunio-Saarniston mukaan näytteenotto oli järkevä keskittää Seinäjoelle, koska pääosa Suomen tarhoista sijaitsee pohjalaismaakunnissa.

Näytteitä on otettu aiemmin myös Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa, mutta kesäkuun aikana koko näytteenotto viedään Seinäjoelle.

– Meille on jo ennestään keskitetty kaikki muukin turkiseläinten tutkinta, Mirja Raunio-Saarnisto kertoo.

Näytteitä joka toinen viikko

Ruokavirasto laatii parhaillaan Euroopan komission vaatimukset kattavaa ohjeistusta alalle.

Tarhojen on pitänyt tähän saakka toimittaa kuolleita eläimiä näytteenottoon kolmen viikon välein.

– Jatkossa tarvitsemme kultakin tarhalta viisi kuollutta eläintä joka toinen viikko, kertoo Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja patologian yksikön johtaja Sinikka Pelkonen.

Kuolleet eläimet voidaan pakastaa

Patologian eläinlääkäri Riikka Kaarto valmistautuu päivän näytteenottoihin. Kuinka turkiseläin koronatestataan?

– Näytteenottotikulla otetaan eläimen nielusta sivelynäyte, joka laitetaan näytteenottoputkeen. Näytteet lähetetään eteenpäin Helsinkiin, jossa Ruokaviraston virologian osasto ne tutkii.

Kyse on tarhoilla kuolleista eläimistä. Niitä tuodaan Seinäjoelle joko pakastettuina tai sulina. Tiloilla pakastettujen minkkien täytyy sulaa ennen näytteenottoa.

– Tarhaajat joko tuovat itse eläimet Seinäjoelle tai lähettävät ne tänne Matkahuollon kuljetuksilla.

Turkiseläinten säilytystä varten Ruokaviraston Seinäjoen aluetoimipaikan tontille tuodaan määräajaksi kylmäkontti, kertovat eläinlääkäri Riikka Kaarto (vas.) ja toimipaikkavastaava Mirja Raunio-Saarnisto. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Hyvä ohjeistus turvaa kuljetukset

Riikka Kaarto vakuuttaa, että kuolleiden eläinten kuljettaminen on turvallista.

– Näistä on tehty hyvät lähetys- ja pakkausohjeet. Olen ihan turvallisin mielin. Näillä Matkahuollon kuljetuksilla tänne tuodaan vain seurantanäytteitä.

Jos eläimellä epäillään koronatartuntaa jo tarhalla, voimaan astuvat tarkemmat säännökset.

– Silloin näytteet toimitetaan meille erikoiskuljetuksella, ja siinä on aina mukana virkaeläinlääkäri.

Toistaiseksi Suomen minkeillä ja supikoirilla ei ole todettu ainuttakaan koronatartuntaa. Testejä on tehty loppuvuoden 2020 jälkeen tuhansia.

– Ei ole positiivisia tuloksia tullut. Elinkeino on toiminut meillä Suomessa vastuullisesti, toteaa Sinikka Pelkonen Ruokavirastosta Helsingistä.

Raadot näytteenoton jälkeen Honkajoelle

Turkiseläinten näytteenoton keskittäminen Seinäjoelle tietää Ruokaviraston aluetoimipaikalle myös suurta biojätemäärää.

– Raadot lähtevät meiltä Honkajoelle ja muut materiaalit lähetetään poltettaviksi, Riikka Kaarto kertoo.

Euroopan komission määräämä, tehostettu seuranta kestää maaliskuulle 2022 saakka.

Komission aiempaa tiukempaa päätöstä sovelletaan tarhoille, joilla on yli 500 jalostuseläintä. Suurin osa Suomen tarhoista on vähintään tämän kokoisia tarhoja. Pienempiä tarhoja koskee kansallinen ohjeistus.

Muun muassa Hollannissa, Tanskassa ja Ruotsissa korona on levinnyt tarhoilla tuotantoeläimiin eli minkkeihin, muihin näätäeläimiin ja supikoiriin. Koronan ei tiedetä tarttuneen kettuihin.

Avataan eläimiä ja tutkitaan elinnäytteitä

Ruokaviraston Seinäjoen aluetoimipaikka sijaitsee Marttilan kaupunginosassa entisissä Eviran tiloissa. Eteläpohjalaiset tuntevat paikan menneiden vuosikymmenien synnytyssairaalana.

Nykyään noissa tiloissa tehdään tuotantoeläinten taudinsyytutkimuksia.

– Meillä avataan eläimiä, tutkitaan elinnäytteitä ja tehdään niistä bakteriologiaa. Meillä tutkitaan turkiseläimien lisäksi nautoja, sikoja, siipikarjaa, lampaita, vuohia ja alle puolen vuoden ikäisiä varsoja, luettelee Mirja Raunio-Saarnisto.

Lue myös:

Turkistarhojen koronaseuranta tiivistyy Euroopassa – Suomessa on otettu jo 2 600 näytettä ja ne ovat kaikki negatiivisia

Turkiseläimille tarkoitetun koronarokotteen testitulokset lupaavat hyvää – minkkejä ja supikoiria päästään rokottamaan ehkä jo kesällä

Suosittelemme sinulle