Hyppää sisältöön

Mielenosoittajat protestoivat Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistä lentoharjoitusta: "Rauhaa ja yhteistyötä, ei sotaharjoittelua"

Mielenosoittajat paheksuvat Karjalan lennoston ja Yhdysvaltain merijalkaväen lento-osaston yhteisharjoitusta. Harjoitus on osa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä. Mielenosoittajien mielestä rajoille tarvitaan rauhaa.

Mielenosoittajat protestoivat Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistä lentoharjoitusta Rissalassa
Mielenosoittajat protestoivat Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistä lentoharjoitusta Rissalassa

Joukko itäsuomalaisia sodanvastustajia pitää tänään mielenosoituksen Rissalan lentoaseman lähellä, ysitien ja lentokentäntien risteyksessä. Mielenosoittajat protestoivat Karjalan lennostossa keskiviikkona alkanutta Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistä ilmataisteluharjoitusta.

Mielenosoittajien mielestä ympäristökriisin pahentuessa rajoille tarvitaan rauhaa sekä yhteistä, eikä sotaharjoittelua. Mielenosoittajien mukaan yhteisharjoittelu asemoi Suomen Yhdysvaltojen liittolaiseksi Venäjän silmissä, vaikka Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa.

– Vaadimme itsenäistä ilmapuolustusta ilman liittolaisia, että palataan puolueettomuuspolitiikkaan, joka on Suomen turvallisuuspolitiikan ydin, toteaa mielenosoituksen järjestäjä ja Joensuun rauhanryhmän aktiivi Martti Vaskonen.

Ilmataisteluharjoituksessa on mukana kymmenen Hornet-hävittäjää Yhdysvaltain merijalkaväen lento-osastosta sekä pari ilmatankkauskonetta.

Rissalan harjoitukseen osallistuu 250 yhdysvaltalaista sotilasta. Karjalan lennostosta mukana on kymmenen Hornet-hävittäjää.

– Rauhaa ollaan horjuttamassa nyt sillä, että tänne tuodaan yhdysvaltalaisia hävittäjiä, jotka toimivat isona mainoksena sille, että hankitaan koneita, joiden tarkoitus on nimensä mukaisesti hävittää, sanoo mielenosoitukseen osallistuva Roni Ojajärvi Joensuun rauhanryhmästä.

Harjoituksessa on lentotoimintaa arkisin klo 8–17 noin 200 kilometrin säteellä Kuopion lentoasemalta. Harjoitus päättyy 20. kesäkuuta.

Osanottajat pitävät mielenilmauksessa puheenvuoroja kello 14 ja kello 16. Mielenilmaus jatkuu vielä lauantaina puoliltapäivin samassa paikassa.

Mielenosoittajat paheksuvat myös harjoituksen aiheuttamia meluhaittoja eläinten poikasvaiheessa sekä lentokoneiden kasvihuonekaasujen päästöjä.

Lue myös:

Yhdysvaltojen merijalkaväen hävittäjät ja 250 sotilasta saapuivat harjoittelemaan Suomeen – Everstiluutnantti: “Ehdottomasti meidän etu”

Suosittelemme sinulle