Hyppää sisältöön

Koronarajoitusten purku räjäytti pitopalveluiden tilauskirjat: "Tuli ryysis ja ollaan siihen erittäin tyytyväisiä"

Helpottuva koronatilanne mahdollisti kokoontumisrajoitusten löysäämisen, joka taas mahdollisti hieman isommatkin ylppärit ja valmistujaiset. Pitopalveluille on nyt paljon työtä tarjolla, ja ensi kesän isoja hääkeikkoja myydään jo nyt.

Hannu Väisänen kypsentää karitsan paahtopaistia pannulla valmistujaisviikonlopun edellä 4catering-pitopalvelun tiloissa Linnakallion teollisuusalueella Pirkkalassa.
4cateringin Hannu Väisänen kypsentää karitsaa lauantain tarjoiluja varten. Kuva: Miikka Varila / Yle
Miikka Varila,
Veikko Eromäki

– Tuli ryysis, ja ollaan siihen erittäin tyytyväisiä, kertoo Vesa Parikka, pirkkalalaisen 4cateringin keittiömestari.

Parikan mukaan vielä kuukausi sitten pitopalvelussa mietittiin tosissaan, miten bisneksen pyörittämisen kanssa käy. Toukokuinen rajoituksien löysääminen toi kokeille hommaa.

– Ei tietenkään tullut sellainen ryysis, mitä valmistujaisaikoina parhaimmillaan, mutta kuitenkin, Parikka sanoo.

Parhaimmillaan entisaikoina 4catering on järjestänyt pitopalvelut 20 paikassa valmistujaispäivänä. Nyt lauantaina keikkoja on 12. Parikan mukaan ylipäätään kesä vaikuttaa kiireiseltä.

– Kyllä nyt on tilauksia tullut ja vaikuttaa siltä, että moni on odottanut pääsevänsä juhlia pitämään. Toivotaan, ettei uusia rajoituksia enää tule, jotta päästään palaamaan meidän normaaliin arkeen.

Kesäkeikat ovat erittäin tervetulleita

Samaa tarinaa kertoo pitopalveluita Pirkanmaan alueella tarjoavan Konnun keittiön ruokapalvelujohtaja Jukka Palo.

– Tarjouspyyntöjen määrä kasvoi räjähdysmäisesti kun rajoituksia lähdettiin purkamaan.

Palon mukaan pitopalvelutoimintaa ei juuri ole kuluvan vuoden aikana ollut, mutta edellisen kahden viikon aikana sähköposti on soinut siihen malliin, ettei kaikkia keikkoja ole voinut edes ottaa vastaan.

– Pääasiassa yksityishenkilöiden juhlia: valmistujaisia, häitä, muistotilaisuuksia ja syntymäpäiväjuhlia. Myös yrityksiä jonkin verran, mutta 25–50 hengen juhlat ovat enemmän yksityishenkilöiden juhlia.

Vuoden päähän kesälle 2022 on varattu jo paljon hääjuhlien pitopalveluja. Palon mukaan tulevia häitä järjestetään yli sadalle ihmiselle, eli koronan uskotaan olevan jo tuolloin taltutettu.

Konnun keittiöt pärjäsivät koronan yli kohtalaisesti ilman lomautuksia hoivakoteihin ja palvelutaloihin tekemiensä ruokatarjoilujen avulla. Juhlien pitopalvelut ovat kuitenkin se, jolla toiminnasta saadaan parhaat voitot irti.

– Myyntikate on hyvä, ja lisäksi kesäjuhlat ovat kivoimpia työkeikkoja mitä löytyy. Paluu normaaliin tuntuu meistä kaikista äärimmäisen mukavalta.

Keittiömestari Vesa Parikka tarkastaa valmistujaisviikonlopun juhlatilausten menuja.
Keittiömestari Vesa Parikka tarkasteli valmistujaisjuhlien menuita valmistelutöiden lomassa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vesa Parikan mukaan 4cateringissä juhlavalmisteluihin työvoima saatiin kasattua yllättävän helposti. Erilaisten ruokapussien ja -pakettien valmistus on pitänyt osan pitopalvelun väestä töissä, ja tähän ei tarvittu päälle kuin joitakin ylimääräisiä käsipareja, jotta juhlat saadaan kokattua.

Miltä tänä keväänä juhlapöytä näyttää? Parikka esittelee totutuin elkein kevätjuhlien antimia.

– Kylmää pöytää lähinnä tarjolla, se on se valmistujaisten hitti. Kauden kasvissalaatti, parsaa, zucchinia ja mansikka-vinaigrette. Perunasalaatti varhaisperunasta, lohta, maalaiskana-ceasarit, piirakoita joka lähtöön ja tuulihattuja erilaisilla täytteillä. Possurillettejä ja ankkarillettejä, Parikka luettelee herkut.

Onko voileipäkakku edelleen kesäjuhlien kestosuosikki?

– Kyllä se on valmistujaisten ja kevään juhlien kestohitti. Perinteiset maut on suosiossa edelleen eli lohta ja kinkkua, mutta löytyy myös esimerkiksi savuporoa, Parikka kertoo.

Mira Hanski viimeistelee voileipäkakkua valmistujaisviikonlopun edellä 4catering-pitopalvelun tiloissa Linnakallion teollisuusalueella Pirkkalassa.
Mira Hanski viimeisteli kevätjuhlien voittamatonta klassikkoa, voileipäkakkua. Kuva: Miikka Varila / Yle

Suosittelemme sinulle