Hyppää sisältöön

Asuntokauppa on vilkastunut Rovaniemellä – hintojen nousu kuitenkin vielä pientä

Pohjolan Osuuspankilla asuntokauppojen määrä on kasvanut koronan hiljentämästä viime vuodesta neljänneksellä. Rovaniemen Kiinteistömaailmalla toukokuu oli paras myyntikuukausi kahteen vuoteen.

asunnon avaimet pöydällä
Rovaniemen markkinoilla on nyt selvästi vähemmän asuntoja kuin vielä muutama vuosi sitten. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Eeva Kuivas

Asuntokauppa käy nyt hyvin Rovaniemellä, kerrotaan sekä paikallisesta Kiinteistömaailmasta että Osuuspankista.

Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtajan Mikko Kokkosen mukaan asuntokauppojen määrä on kasvanut koronan hiljentämästä viime vuodesta neljänneksellä. Kevät on ollut vilkas maaliskuulta lähtien.

– Kauppamäärät alkuvuodelta ovat jopa hieman kovemmat kuin vuonna 2019. Kauppamääriä pitää yllä lainojen edullisuus ja toisaalta korona-aikana etätöiden tekeminen on lisännyt tilan tarvetta kotona, Kokkonen kertoo.

Rovaniemen Kiinteistömaailmalla toukokuu oli paras myyntikuukausi kahteen vuoteen. Yrittäjä Mika Lehtiniemen mukaan hintakehitys on erittäin maltillista, vaikka asuntokauppa käykin kiivaana.

– Rovaniemi on äärimmäisen turvallinen paikka omistaa asunto, mutta kyllä me pientä nousua on nähty varsinkin omakotitaloissa, Lehtiniemi sanoo.

Markkinoilla vähän asuntoja

Asuntokaupan vilkkaus näkyy myös pankkien lainanmyönnössä, joka on Mikko Kokkosen mukaan ollut tänä keväänä erityisen vilkasta niin Rovaniemellä kuin koko Suomessakin. Kaupaksi menevät nyt etenkin rivitalohuoneistot ja omakotitalot sekä hyvällä sijainnilla olevat uudiskohteet.

Rovaniemen markkinoilla on nyt selvästi vähemmän asuntoja kuin vielä muutama vuosi sitten. Tämä on huomattu niin Kiinteistömaailmalla kuin Osuuspankillakin. Mika Lehtiniemi arvelee osasyyksi sitä, että uusia asuntoja rakennetaan nyt hieman vähemmän kuin aiemmin.

– Tämä on kysynnän ja tarjonnan laki eli jos ei ole tarjontaa, ei ole kysyntääkään. Asunnon vaihtoprosessi ei onnistu, koska ei löydetä uutta sopivaa asuntoa. Rohkaisisin ihmisiä vaan tekemään rohkeita päätöksiä ja laittamaan asuntoja myyntiin.

Asuntokauppa käy kiivaana myös muualla maassa. Kiinteistömaailman mukaan sillä on ollut kokonaiskauppamäärillä mitattuna maan laajuisesti vilkkain toukokuu yhdeksään vuoteen.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle