Hyppää sisältöön

Miljoonan puun talkoot kutsuu istuttamaan ilmaisia taimia – samalla voi osallistua nykytaideteokseen

Mänttä-Vilppulassa on lauantaina Miljoonan puun talkot -kampanjan tämän vuoden avajaistapahtuma. Serlachius-museo Gustafista voi hakea ilmaisen puuntaimen, jonka voi istuttaa omaan pihaan tai kaupungin osoittamalle alueelle.

Suuri määrä kuusentaimia rivissä.
Mänttä-Vilppulassa jaetaan kuusen ja koivun taimia. Usein jaossa on myös tammia. Kuva: Ida Enegren
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinkiläisyntyinen taiteilija Nina Backman muutti Suomesta ulkomaille jo 20 vuotta sitten. Nyt hän asuu Berliinissä. Backman aloitti Miljoonan puun talkoot vuonna 2019.

– Miljoonan puun talkoot on lähtenyt taideprojektista Silence Project, joka on keskittynyt suomalaiseen hiljaisuuteen ja jokamiehenoikeuksiin. Ajattelin, että pitää tehdä jotain konkreettista ympäristö hyväksi.

Tämän vuoden starttitapahtuma on lauantaina 5. kesäkuuta Mänttä-Vilppulassa. Selachius-museo Gustafista voi hakea ilmaisia puuntaimia kello 10–18. Jaossa on 800 kuusen ja koivun taimea.

Puut voi istuttaa omaan pihaan, mökille tai sitä varten varatulle alueelle vanhaan puutarharantaan. Mänttä-Vilppulan puutarhurit auttavat taimien istuttamisessa.

Nimensä mukaan kampanjassa on tavoitteena istuttaa miljoona puuta. Pari vuoden aikana on jaettu ja istutettu 15 000 puuta eri puolille Suomea.

– Pitkä matka on vielä edessä. Tänä vuonna jakoja on tulossa koko kesän ja syksyn Porvooseen, Helsinkiin, Keravalle ja Savonlinnaan, kertoo Nina Backman.

Tänä vuonna uutta ovat minimetsät, jotka yhdistävät vihersuunnittelua ja taidetta. Ensimmäinen minimetsä rakentuu Porvoon taidetehtaan eteen heinäkuun alussa. Myös Italian Bolognaan on tulossa minimetsä, mahdollisesti myös Mänttä-Vilppulaan.

Taiteilija Nina Backman kertoo olevansa metsäfani, vaikka asuu keskieurooppalaisessa suurkaupungissa.

– Toivon, että miljoonan puun talkoot herättää keskustelua metsistä ja niiden suojelusta.

Juttua korjattu klo 16.26: Taideprojektin nimi on Silence Project.

Lue lisää:

"Sen voi nähdä nykytaideteoksena, mutta myös ilmastotekona", sanoo taiteilija, jonka tavoitteena on saada miljoona puuta istutettua

Ilmastotempaus pystytti ilmaisen taimipöydän keskelle Helsinkiä - kaupunkilaiset innostuivat: "kaikkialta vain kaadetaan, joten haluan istuttaa"

Suosittelemme sinulle