Hyppää sisältöön

Verottaja pääministerin aamupaloista: "Ateriaetu on veronalaista" – Marin: "Maksan koko edun takaisin"

Pääministeri Sanna Marin kertoo Twitterissä maksavansa ateriaedusta verot ja lisäksi koko edun takaisin. Valtioneuvoston kanslia on aiemmin tulkinnut etuutta eri tavalla kuin verottaja, ja nyt etuudesta luovutaan.

Pääministeri Sanna Marin Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla Kesärannassa Helsingissä 21. helmikuuta. Kuva: Laura Kotila
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) aamupalat ja kylmät lounaat ovat verottajan mukaan veronalaista tuloa.

Valtioneuvoston kanslia sai perjantaina iltapäivällä Verohallinnon näkemyksen. Verohallinnon lausunnon mukaan pääministerin ateriaetu on veronalaista.

– Verohallinto on tullut siihen johtopäätöksen vero-oikeudellisen pohdinnan jälkeen, että pääministerin verovapaaseen asuntoetuun eivät kuulu yksityiset ravintoedut, sanoo lausunnon allekirjoittanut Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen.

Valtioneuvoston kanslia kertoi asiasta tiedotteessaan.

– Kanslia pyysi 31. toukokuuta Verohallinnolta kantaa valtioneuvoston kanslian tulkintaan, jonka mukaan pääministerin virka-asuntoon liittyvä ravitsemispalvelu ei ole veronalaista siten kuin tuloverolaissa 70 §:n 3 momentissa säädetään, valtioneuvoston kanslia kertoo tiedotteessan.

Verottaja otti Marinin saamat aamupalat ja kylmät lounaat tarkasteluun sen jälkeen, kun valtioneuvoston kanslia pyysi tulkintaa edun mahdollisesta verollisuudesta.

– Tämän asuntoedun verovapautta koskeva säännös on sinänsä altis tulkinnalle, se ei ole aivan selväsanainen eli vero-oikeudellinen pohdinta siitä täytyi tehdä, Varonen sanoo.

Marin korjaa veroilmoitustaan ja palauttaa koko etusumman

Marin kertoo Twitterissä, että maksaa ateriaedustaan verot ja lisäksi edun kokonaisuudessaan takaisin.

– Korjaan vuoden 2020 esitäytetyn veroilmoitukseni Verohallinnon lausunnon mukaisesti ja maksan saadusta edusta verot asianmukaisesti.

Hän kirjoittaa keskustelleensa asiasta verottajan kanssa.

– Lisäksi maksan saadun edun kokonaisuudessaan takaisin, koska ohjeeseen liittyy yhä avoimia kysymyksiä, Marin toteaa tviitissään.

Verottajalta ei kysytty kun ateriaetu sorvattiin

Ateriat ovat olleet tähän asti verottomia. Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Timo Lankisen mukaan verottajaan ei oltu yhteydessä silloin, kun ohjeistuksia pääministerille kuuluvista ateriaeduista aikoinaan laadittiin.

Verohallinnon Varonen ei kommentoi, peritäänkö Kesärantaa aikaisemmin virka-asuntonaan käyttäneiden pääministerien mahdollisia ateriaetuja takaisin. Kyse olisi verotuksen oikaisemisesta.

– Pääsääntöisesti verotusta voidaan oikaista kolme vuotta verovuoden päättymisen jälkeen.

Jos aikaisemmat pääministerit ovat Kesärantaa virka-asuntonaan käyttäneet, peritäänkö heiltä mahdollisia etuja takaisin?

– En kommentoi yksittäisten veroasiakkaiden asioita julkisesti, Varonen sanoo Ylelle.

Alivaltiosihteeri: Ateriaetu ei jatkossa kuulu Kesärannan palveluihin

Valtioneuvoston hallintoa ja toimintaa johtava alivaltiosihteeri Lankinen sanoo Yle uutisille, että verottajan linjaus muuttaa pääministerin virka-asuntona toimivan Kesärannan palveluita. Verottajan näkemys selkiyttää Lankisen mukaan valtioneuvoston kansliassa ollutta tulkinnanvaraisuutta koskien ateriaetuja.

– Muutamme ohjetta niin, että nämä palvelut eivät kuulu pääministerille Kesärannan käytön yhteydessä.

Verottajan tulkinta veroedusta johtaa Lankisen mukaan siihen, että valtioneuvoston kanslia antaa uudet ohjeet Kesärannan käytöstä ja siihen kuuluvista eduista.

Valtiosihteeri Lankisen mukaan pääministeri joutuu luultavasti maksamaan Kesärannan aterioista saamansa edun takaisin veronalaisena tulona verottajalle.

Marin ilmoittanut luopuvansa edusta

Kuohunta pääministerin elintarvikekuluista alkoi, kun Iltalehti uutisoi valtion maksavan Marinin perheen aamiaiskulut pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Valtioneuvoston mukaan pääministerin aterioihin on käytetty tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021 yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa.

Marin on aiemmin ilmoittanut, ettei jatkossa käytä ateriapalvelua ja maksaa runsaat 14 000 euroa takaisin.

– Pääministeri on halukas maksamaan ateriaetuun liittyvät kustannukset vuosilta 2020 ja 2021, mutta asiaa pitää selvittää vielä verottajan kanssa, jotta hänelle ei tule maksettavaksi päällekkäisesti sekä ateriaetua että siihen mahdollisesti liittyviä veroseuraamuksia, Marinin esikunnasta sanottiin Ylelle 30.5.

Marin on kertonut jättäneensä veroilmoituksen auki ja odottavansa veroviraston tulkintaa. Nyt kansliasta kerrotaan, että Marin korjaa veroilmoitustaan Verohallinnon lausunnon mukaisesti.

Verohallinnon päätös oli ennakoitavissa

Vaasan yliopiston emeritusprofessori Ari Salminen on urallaan tutkinut runsaasti hallinnon toimimista niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän sanoo, että verohallinto ainakin toimi nopeasti vastatessaan valtioneuvoston kanslian pyyntöön. Verottaja on nyt luonut rajoja yksityisen henkilön etujen ja julkisessa tehtävässä toimivan henkilön välillä.

Salmisen mukaan kyseessä on aika luonteva ja ennakoitu päätös. Valtioneuvoston kanslian toiminta sen sijaan ei ole ollut moitteetonta, kun on vedottu siihen, että näin on aina toimittu.

– Tietynlainen huolimattomuus tässä on takana, koska tämä johti tällaiseen vähän skandaalimaiseen keskusteluun näitten päivien aikana. Sen tämä kertoo ainakin, että verohallinto toimi nopeasti ja antoi selkeän päätöksen, joka sitten ohjeistaa tilannetta eteenpäin, Salminen sanoo Yle Uutisille.

Valtioneuvoston kanslian on jatkossa toimittava lain mukaan, jolloin vältytään epäselvyyksiltä ja tiedon panttaamiselta. Emeritusprofessori Ari Salminen ei halua ennakoida tulevaa järjestelyä.

– Minun on vaikea sanoa, minkälainen järjestely tässä nyt on kohtuullinen. Joka tapauksessa selvä juttu on, että tällaista palvelua, johon tämäkin asia liittyy, niin pääministeri tarvitsee varmasti jatkossakin. Mutta onko se näin massiivinen tuki ja onko tämä hyväksyttävissä, niin nyt näyttäisi siltä, ettei ole.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: mistä aamiaiskohu alkoi ja voiko se johtaa laajempaan keskusteluun päättäjien etuuksista?

Iltalehti paljasti, että pääministereille suodut verovapaat sapuskat saattavat sittenkin olla veronalaisia – eikä kohua hillitse se, että rahasummat suurentuvat kuitteja penkoessa. Mutta onko kyseessä oikeaa vallan vahtimista vai suhteettomuuksiin paisunut nahistelu? Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisi kertoo, mistä asioista kannattaa huolestua ja mikä on syytä jättää omaan arvoonsa.

Lue myös:

VNK: Pääministerin ateriapalvelut keskimäärin 845 euroa kuussa – Marin Ylelle: Kaikki pääministerin asumiseen liittyvät edut ja kulut selvitetään

Sanna Marin MTV:lle: En aio jatkossa käyttää ateriaetua, vaikka menettely todettaisiin asianmukaiseksi

Näitä pykäliä verottaja nyt katsoo arvioidessaan Kesärannan kuluja – professorin mukaan Marinin ateriakohu voi puhdistaa ilmaa

Vero-oikeuden professori: Pääministerin verottomat edut liittyvät turvallisuuspalveluihin, eivät ruokaan

Suosittelemme sinulle