Hyppää sisältöön

Helsingin poliisi kyttäsi romaneja ja sai nyt moitteet Poliisihallitukselta: Henkilön oikeuksiin ei voi puuttua vain etnisen taustan perusteella

Poliisihallitus on ratkaisussaan kehottanut Helsingin poliisilaitosta kiinnittämään huomiota syrjintää koskevien näkökohtien ja etnisen profiloinnin kiellon huomioimiseen kaikessa poliisitoiminnassa. Helsingin poliisilaitos on korjannut toimintaansa tapauksen myötä.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.
Poliisihallituksen mukaan laitoksen toiminnassa ei kuitenkaan ollut kyse syrjinnästä etnisen taustan perusteella. Kuva: Silja Viitala / Yle
Saija Nironen,
Katri Kirsi,
STT

Poliisihallitus on antanut Helsingin poliisilaitokselle moitteet romanien valvontaa koskevassa asiassa. Moitteet liittyvät Helsingin poliisilaitoksella 2010-luvun puolivälissä olleeseen, romaniväestöön keskittyneeseen ennaltaestämis - ja tiedonkeruuoperaatioon.

Poliisihallituksen mukaan operaation toimintaohjeen yleisluonteiset kirjaukset olivat ongelmallisia, eikä tiettyyn väestöryhmään kohdistuva menettely voi olla osa normaalia poliisitoimintaa.

– Tämänkaltaisten operaatioiden on aina perustuttava tietojohtoisuuteen, konkreettisiin ilmiöihin ja käsillä oleviin tutkintoihin. Henkilön oikeuksiin ei koskaan voida puuttua ainoastaan tämän etnisen taustan perusteella, sanoo poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen Poliisihallituksen tiedotteessa.

Poliisihallituksen mukaan laitoksen toiminnassa ei kuitenkaan ollut kyse syrjinnästä etnisen taustan perusteella. Väisäsen mukaan laitoksen toiminnalla on ollut lähtökohtaisesti hyväksyttävä tavoite ja poliisimiesten käyttämät keinot tavoitteen saavuttamiseksi vaikuttavat olleen oikeasuhtaisia.

– Vaikka toimenpiteen kohteeksi valikoitumiseen on vaikuttanut henkilöiden oletettu etninen alkuperä, se ei kuitenkaan ole ollut toimenpiteiden ainut tai määräävä peruste.

Poliisihallitus on ratkaisussaan kiinnittänyt Helsingin poliisilaitoksen huomiota syrjintää koskevien näkökohtien ja etnisen profiloinnin kiellon huomioimiseen kaikessa poliisitoiminnassa.

Helsingin poliisilaitokselta saadun selvityksen mukaan kyseessä oli vuosina 2013–2015 toiminnassa ollut operaatio, joka oli liittynyt romanisukujen välisiin levottomuuksiin.

Projektin taustalla oli lyhyen aikavälin aikana poliisin tietoon tulleet lukuisat suomalaisten romanisukujen toisiinsa kohdistamat vakavat henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset. Rikoksille oli ollut ominaista, että ne olivat tapahtuneet ampuma-asetta käyttämällä.

Sukujen nuoret olivat muun muassa ampuneet toisiaan kohti ravintolassa, joten yhteenotoista oli vaaraa myös sivullisille.

KURI 1 oli epäasiallinen nimi operaatiolle

Helsingin poliisilaitoksella operaation toimintaohjeisiin oli kiinnitetty huomiota jo ennen Poliisihallituksen moitteita. Poliisilaitoksella ollaan yksimielisiä siitä, että kymmenen vuotta sitten hoidetun operaation ohjeistus epäonnistui.

Muilta osin kahden suvun välisiin aseellisiin välienselvittelyihin liittynyt operaatio oli poliisin mukaan tarpeellinen ihmisten hengen suojaamiseksi, ja siinä saavutettiin hyviä tuloksia.

– Ohjeet eivät olleet sanamuodoiltaan onnistuneita, eikä sellaisia kirjauksia enää tehdä. Ajat ovat muuttuneet, toteaa rikoskomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisihallitus moitti myös operaation nimeä KURI 1. Helsingin poliisilaitos on samoilla linjoilla siitä, että nimi oli epäonnistunut ja voi herättää negatiivisia mielikuvia.

Vielä 10 vuotta sitten yksittäinen poliisi saattoi nimetä operaation päästään keksimällä nimellä. Nykyisin operaatiot nimetään kyseisen päivän nimipäivän mukaisesti neutraalilla tavalla.

– Poliisilla ei ole jatkossa varaa siihen, että syntyy tällaisia kohuja täysin tarpeettomasti. Vielä pahempaa on se, että paikalliselle romaniväestölle on voinut syntyä kuva, että poliisi kohtelee heitä syrjivästi tai kohdentaa heihin toimintaa, jota ei kohdenneta muihin. Joudumme tekemään töitä mielikuvan korjaamiseksi, Lehtinen toteaa.

Hänen mukaansa Helsingissä syntyy vähän väliä tilanteita, joissa eri joukkojen välillä on jännitteitä, joihin poliisi puuttuu kovinkin keinoin. Joukot voivat olla nuorisoryhmiä, sukuja tai vaikka jalkapallojoukkueita.

– Näitä tilanteita tulee olemaan jatkossakin. Siksi meidän on tarkasteltava omia toimintamallejamme, jotta ne varmasti ovat asianmukaisia eikä niistä synny kuvaa, että poliisissa toimittaisiin epäasiallisin perustein, Lehtinen sanoo.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: poliisin sisällä vallitseva kulttuuri estää rasistiseen toimintaan puuttumista.

Lue myös:

Poliisi kyttäsi romaneita operaatiossa koodinimellä KURI 1 – Nyt Helsingin poliisi julkaisi asiasta selvityksen, jonka Poliisihallitus oli eilen salannut

Ohisalo ja Poliisihallitus vastaavat väitteisiin poliisin rasistisesta toiminnasta – "Rasistinen asenne ei kuulu poliisin arvomaailmaan"

Helsingin poliisi piti vuosia kirjaa romanien liikkeistä – apulaispoliisipäällikkö kiistää etnisen profiloinnin mutta myöntää tehdyt virheet

Romaniyhdistyksen Päivi Majaniemi suree Helsingin poliisin romaneihin kohdistamaa lokikirjaa – "Vie suhteita 10 vuotta taaksepäin"

Poliisihallitus salaa Helsingin poliisin antaman selvityksen, joka koskee vuosia jatkunutta romanien valvontaa

Suosittelemme sinulle