Hyppää sisältöön

Turun Katedralskolan jälleen lukiovertailun kärjessä, Etelä-Karjalan Taavetin lukio paras pienistä – katso lista Suomen parhaista lukioista

Lukiovertailussa verrataan ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanoja lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin. Vertailun perusteella Suomen lukiot ovat varsin tasalaatuisia.

Kesän alkamista juhlitaaan Eiranrannassa.
Toisen asteen opiskelijat viettävät lauantaina valmistujaisia. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT

STT:n lukiovertailussa parhaiten pärjäsivät tänä keväänä suurista lukioista Turun Katedralskolan ja pienistä Taavetin lukio Etelä-Karjalan Luumäeltä.

Katedralskolan on ollut suurten lukioiden kolmen kärjessä vuodesta 2015, ja paalupaikan se on ottanut yhtäjaksoisesti nyt neljä kertaa. Taavetin lukio on kärkikymmenikössä ensimmäistä kertaa.

STT:n lukiovertailussa verrataan ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanoja lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin.

Tämä kertoo enemmän siitä, miten lukio on vaikuttanut opiskelijoidensa oppimistuloksiin kuin pelkkien yo-tulosten vertailu.

Suomen lukiot ovat vertailun perusteella varsin tasalaatuisia. Vertailun 50 kärkilukion ja 50 häntäpään lukion arvosanamuutosten eli vertailulukujen keskiarvoissa on vain 0,93 arvosanapykälän ero.

Turun katedraalikoulu.
Turun Katedralskolan on ollut suurten lukioiden kolmen kärjessä vuodesta 2015, ja paalupaikan se on ottanut yhtäjaksoisesti nyt neljä kertaa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pienet piirit helpottivat avunsaantia

Taavetin lukiosta tänä vuonna kirjoittanut Heta Korhonen arvelee, että hyvää sijoitusta selitti se, että pienelle luokalle sattui nyt paljon opiskeluun paneutuvia ihmisiä, jotka vieläpä onnistuivat kirjoituksissa hyvin.

– Meidän luokasta näki heti sen, että keskityimme aika hyvin koulunkäyntiin. Olimme aika hiljaisia ja oppitunnit tuntuivat sujuvan mutkattomasti, hän sanoo.

Muutenkin pienessä lukiossa opiskelussa oli useita etuja. Yo-tutkinnon suorittajia oli Taavetissa 8 tänä keväänä.

– Saimme apua heti, kun sitä tarvittiin. Kaikki opettajat tiesivät meidän tilanteet ja pystyivät näkemään, mikä oli parantunut edellisestä kurssista ja missä tarvitsi apua.

Heta Korhonen.
Taavetin lukiosta valmistuva Heta Korhonen Taavetin lukiolla Luumäellä 31. toukokuuta. Kuva: Lauri Heino / Lehtikuva

Etäopetukseenkaan ei lukuvuoden aikana jouduttu.

– Viime vuoden kevät oli tosi rankka, kun ei nähnyt ketään, koska kaikki olivat etäopetuksessa, Korhonen kertoo.

Tutut lukiotoverit motivoivat

Myös Katedralskolanista kirjoittanut Tuomas Rikkonen kehuu lukionsa yksilöllistä opetusta ja sitä, että opiskelijat ja opettajat tuntevat toisensa. Lisäksi monet opiskelijat tunsivat toisensa jo ajalta ennen lukiota. Katedralskolanissa yo-tutkinnon suoritti tänä keväänä 79 opiskelijaa.

– Kun suurin osa koulukavereista oli tuttuja ala-asteelta tai vielä kauempaa, oli mukava mennä kouluun ihan senkin takia, kun siellä on niin paljon hyviä kavereita, hän sanoo.

Koronatilanne kuitenkin vaikeutti kirjoituksiin valmistautumista. Lukulomalla Rikkonen kertoo olleensa pitkälti kotona omissa oloissaan, vaikka kirjastossa opiskelu olisi ollut helpompaa.

– Välillä oli vaikea löytää opiskelumotivaatiota täällä kotona, kun oli omassa huoneessa yksin. Kotona keksii helposti muuta tekemistä ja alkaa laiskotuttaa, hän kertoo.

Kannattaa opiskella alusta asti

Lukionsa syksyllä aloittaville Heta Korhonen haluaa sanoa, että lukiossa menestyminen vaatii työtä, mutta myös rennosti pitää välillä ottaa.

– Ei kannata polttaa itseään loppuun lukiovuosien aikana, koska elämää on vielä tosi paljon edessä.

Tuomas Rikkonen taas kehottaa opiskelemaan hyvissä ajoin lukion alusta asti ja tekemään kunkin kurssin läksyt, jotta kirjoituksiin valmistautumista ei tarvitse yrittää viime tingassa.

– Kyllä sen sitten huomaa, jos ei ole kursseilla tehnyt mitään. Ei kannata sluibailla ja löysäillä kahta ensimmäistä vuotta ja sitten kolmantena tajuta, että tässä pitäisi nyt lukea kirjoituksiin, hän sanoo.

Katso lista Suomen parhaista lukioista

Suuriksi lukioiksi on laskettu sellaiset, joissa ylioppilastutkinnon suoritti ainakin 51 opiskelijaa. Pieniä ovat lukiot, joissa tutkinnon suoritti 1–50 opiskelijaa.

Suuret lukiot

1. Katedralskolan i Åbo, Turku

2. Ekenäs gymnasium, Raasepori

3. Etelä-Tapiolan lukio, Espoo

4. Korsholms gymnasium, Mustasaari

5. Brändö gymnasium, Helsinki

6. Oulun normaalikoulu, Oulu

7. Karhulan lukio, Kotka

8. Haukiputaan lukio, Oulu

9. F. E. Sillanpään lukio, Hämeenkyrö

10. Borgå Gymnasium, Porvoo

11. Kyrkslätts gymnasium, Kirkkonummi

12. Kulosaaren yhteiskoulu, Helsinki

13. Tiirismaan lukio, Lahti

14. Vasa övningsskola, Vaasa

15. Porkkalan lukio, Kirkkonummi

16. Nousiaisten lukio, Nousiainen

17. Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsinki

18. Gymnasiet Grankulla samskola, Kauniainen

19. Kuusamon lukio, Kuusamo

20. Muuramen lukio, Muurame

Pienet lukiot

1. Taavetin lukio, Luumäki

2. Björneborgs svenska samskola, Pori

3. Englantilainen koulu, Helsinki

4. Helsinge gymnasium, Vantaa

5. Kannuksen lukio, Kannus

6. Paltamon lukio, Paltamo

7. Polvijärven lukio, Polvijärvi

8. Parikkalan lukio, Parikkala

9. Toholammin lukio, Toholampi

10. Kristiinankaupungin lukio, Kristiinankaupunki

11. Svenska samskolan i Tammerfors, Tampere

12. Parolan lukio, Hattula

13. Ivalon lukio, Inari

14. Pargas svenska gymnasium, Parainen

15. Savukosken lukio, Savukoski

16. Enontekiön Erälukio, Enontekiö

17. Someron lukio, Somero

18. Kotka svenska samskola, Kotka

19. Ilomantsin lukio, Ilomantsi

20. Virkby gymnasium, Lohja

Lue aiheesta lisää:

Onnea uusille ylioppilaille! Katso valmistuvien nimet ja kaikkien Suomen lukioiden arvosanatiedot Ylen ylioppilaskoneesta

Päättäjäisviikonloppu alkaa: Osa saa livevieraita juhliinsa, osa vain todistuksen postilaatikkoon – riskialueilla viranomaiset pyytävät jättämään kesän aloitusbileet väliin

Porrasta vieraiden tulo, muistuta maskeista ja tarjoile valmiita annospaloja – näin THL:n Hanna Nohynek ohjeistaa valmistujaisjuhlien järjestäjiä

Koulunsa päättäviä juhlitaan Pohjois-Karjalassa poikkeusjärjestelyin – tuore leipuri-kondiittori Isabella Ala säästää omat juhlat syksyyn

Suosittelemme sinulle