Hyppää sisältöön

Budapest antaa kaduille uusia nimiä Orbánin ja Kiinan kiusaksi – Vapaan Hongkongin tie, Dalai laman tie...

Budapestin pormestari valmistautuu uusien kadunnimien avulla haastamaan Victor Orbánin ensi vuoden vaaleissa.

Budapestin pormestari Gergely Karácsony. Kuva: EPA
Yrjö Kokkonen

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa on muutettu useiden katujen nimiä tavalla, joka ärsyttää suuresti Kiinan johtoa.

Kaupungissa on nyt Vapaan Hongkongin tie, Dalai laman tie, Uiguurimarttyyrien tie ja Piispa Xie Shiguangin tie. Xie Shiguang oli katolinen piispa, jonka Kiinan viranomaiset vangitsivat useita kertoja.

Nimenvaihdoksista kertovat esimerkiksi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Nimenmuutosten takana on Budapestin pormestari Gergely Karácsony, joka on opposition kannattaja ja aikoo haastaa pääministeri Victor Orbánin hallinnon ensi vuonna pidettävissä parlamenttivaaleissa.

Autoritääristestä hallinnostaan arvosteltu Orbán on läheisissä väleissä Kiinan kanssa, joka puolestaan on nujertanut Hongkongin demokratialiikkeen ja pitää tuhansia uiguureita vankiloiden kaltaisilla "uudelleenkoulutusleireillä".

Karácsonyn tavoitteena on nolata Orbán niin Kiinan kuin omien kannattajiensakin silmissä. Orbán nousi valtaan kommunismin vastustajana, mutta on sittemmin lähentynyt Kiinaa yhä enemmän.

Orbánin johdolla Unkari on muun muassa useita kertoja estänyt EU:n lausunnon, jossa on pyritty arvostelemaan Kiinan Hongkongin-politiikkaa. Viimeksi tällä viikolla Unkari esti lausunnon, vaikka sitä oli jo pehmennetty, jotta Unkari saataisiin mukaan. EU:n sääntöjen mukaan tämäntyppiset lausunnot vaativat kaikkien maiden hyväksynnän.

Uudelleennimetyt kadut sijaitsevat Budapestissa alueella, jonne on rakenteilla kiinalaisen Fudan-yliopiston kampus. Yliopistoon tulisi noin 6 000 opiskelijaa.

Unkarilaisen tutkivaa journalismia harjoittavan Direkt36-sivuston mukaan Unkarin hallitus maksaa yliopistosta 1,5 miljardia euroa. Rakennustyö tehdään pääosin kiinalaisella työvoimalla ja kiinalaisilla tarvikkeilla. Kampuksen on määrä valmistua vuonna 2024.

– Toivomme, ettei tämä hanke valmistu, mutta jos se valmistuu, heidän pitää tulla toimeen näiden nimien kanssa, Karácsony sanoi lehdistötilaisuudessaan.

Suosittelemme sinulle