Ylen vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista enemmistö vastustaa maakuntaveroa. Odotetusti maakuntaveroa vastustetaan eniten oppositiopuolueiden ehdokkaiden joukossa, mutta kiistakapulaksi hallituksessa noussut kysymys maakuntaverosta jakaa mielipiteitä myös hallituspuolueiden sisällä.
Ehdokkaat vastasivat kysymykseen siitä, pitäisikö sote-uudistuksessa syntyville maakunnille antaa verotusoikeus. Ehdokkaiden vastauksia maakuntaveroa koskevaan kysymykseen ei ole aiemmin julkaistu.
Ylen vaalikoneeseen on vastannut yli 17 000 ehdokasta eri puolilta Suomea, eli noin puolet kaikista ehdokkaista.
Huolena kiristyvä verotus
Tiukinta vastustus on kokoomuksessa, jonka ehdokkaista vain 13 prosenttia kannattavat maakuntien verotusoikeutta. Toiseksi kielteisin puolue on perussuomalaiset, jonka ehdokkaista 20 prosenttia kannattaa maakuntaveroa.
Maakuntaveroa vastustavat ehdokkaat pitävät todennäköisenä, että uusi vero kiristäisi verotusta ja lisäisi maakuntien välistä eriarvoisuutta.
Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Otto Meri Helsingistä pitää tavoitetta maakuntien itsehallinnon toteutumisesta itsessään hyvänä, mutta maakuntavero on hänen mielestään siihen väärä keino.
– Toiset maakunnat ovat paljon elinvoimaisempia kuin toiset. Se tulee johtamaan siihen, että siellä missä palveluita tarvitaan ja veroja pitää kerätä, veropohja heikkenee. Kokonaisveroasteet maakuntien välillä saattavat vaihdella merkittävästi, kuten tällä hetkellä monien kuntien välillä, Meri sanoo.
Vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkailta eniten tukea
Eniten maakuntavero saa kannatusta odotetusti hallituspuolueista vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaiden joukosta. Puolueet ovat vaatineet varmuutta maakuntaveron hyväksymisestä ennen kuin sote-uudistus hyväksytään eduskunnassa.
Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Elina Nykyri Vantaalta pitää maakuntaveroa tärkeänä tulevien hyvinvointialueiden itsenäisyyden ja demokratian kannalta.
– Jos maakuntaveroa ei tule, hyvinvointialueen valtuutetut tulevat päättämään lähinnä siitä, mistä leikataan. Kunnilta lähtee tehtäviä pois, niin ihmisten veroaste ei siitä välttämättä nouse, vaikka maakuntavero tulisi, Nykyri sanoo.
Suhtautuminen maakuntaveroon jakaa keskustan kahtia
Keskusta on suhtautunut maakuntaveroon hallituksessa nihkeästi, mikäli maakunnille ei anneta hoidettavaksi myös muita tehtäviä sote- ja pelastustoimen lisäksi.
Keskustan kuntavaaliehdokkaita kysymys maakuntaverosta jakaa. Puolet keskustan ehdokkaista tukee maakuntaveroa. Kysymys jakaa hallituspuolueista myös SDP:n ja RKP:n ehdokkaita.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on hallituspuolueiden puheenjohtajista ainoa, joka vastauksessaan ilmoittaa olevansa jokseenkin eri mieltä väitteestä, jonka mukaan sote-uudistuksessa syntyville maakunnille pitäisi antaa oikeus kerätä veroa. Muut hallituspuolueiden puheenjohtajat antavat vastauksissaan tukensa maakuntaverolle.
Saarikon mukaan veron käyttöönottoa tulee harkita maakunnan tehtävien laajenemisen myötä huolellisten laskelmien pohjalta.
– Maakuntaveron osalta joudutaan tekemään punnintaa aidon itsehallinnon ja kansalaisten yhdenvertaisuuden välillä, Saarikko kirjoittaa vastauksessaan.
Maakuntaveron kannattajat haluavat maakunnille päätösvaltaa
Maakuntaveroa kannattavat keskustalaiset korostavat maakuntien itsehallintoa.
Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas Susanna Junttila (kesk.) pitää ongelmana sitä, että sote-uudistuksessa syntyvät maakunnat olisivat täysin Helsingin varassa ilman verotusoikeutta.
– Todellinen päätösvalta syntyy sitä kautta, että verotus tuo varoja maakunnalle. Jos tulee sote-uudistus tai maakuntauudistus ilman verotusoikeutta, niin todellinen päätösvalta olisi edelleen Helsingissä, Junttila sanoo.
Jos sote-uudistus menee maaliin, siirtyvät sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kunnilta uusille hyvinvointialueille. Uudistuksen toteutuminen on nyt hyvin lähellä, sillä aiemmilla hallituskausilla kompuroinut uudistus on läpäissyt perustuslakivaliokunnan seulan.
Sote-uudistus loppumetreillä
Eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunta viimeistelee parhaillaan mietintöä sote-uudistuksesta. Uudistus yritetään saada eduskunnan täysistunnon äänestykseen jo ennen eduskunnan heinäkuussa alkavaa kesätaukoa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan maakuntaveroa valmistellaan, mutta päätökset maakuntaveroa koskien on tarkoitus tehdä vasta myöhemmin.
Hallitus on kaavaillut, että maakuntavero tulisi voimaan viimeistään vuonna 2026.
Maakuntaveroa selvittänyt parlamentaarinen komitea ei suositellut maakuntaveron käyttöönottamista. Hallitus kuitenkin sopi maakuntaveron valmistelusta jo tällä vaalikaudella (siirryt toiseen palveluun) ennen kuin komitean selvitystyö oli valmis.
Komitean keväällä julkaiseman raportin mukaan veron käyttöönotto tulisi arvioida uudelleen vasta siinä vaiheessa, kun valtionrahoituksen perustuvan rahoitusmallin toimivuudesta on saatu riittävästi kokemusta ja jos maakuntien tehtäväkenttää laajennetaan.
Lisää aiheesta:
Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)