Hyppää sisältöön

Kanadan pääministeri pettyi katolisen kirkon passiivisuuteen selvittää lasten kohtaloita entisissä sisäoppilaitoksissa

Justin Trudeau varoitteli, että Kanadan hallitus saattaa ryhtyä jopa oikeudellisiin toimenpiteisiin, ellei katolilainen kirkko luovuta asiakirjoja sisäoppilaitoksiin sijoitettujen lasten kohtaloista.

Alkuperäiskansan lapsia kuvattuna Kamloopsin sisäoppilaitoksella vuonna 1931.
Alkuperäiskansan lapsia kuvattuna Kamloopsin sisäoppilaitoksella vuonna 1931. Kuva: Kansallinen totuuden ja sovinnon keskus (National Centre for Truth and Reconciliation) / EPA
Inka Haukka

Kanadan pääministeri Justin Trudeau vaatii maan katolista kirkkoa luovuttamaan asiakirjat entisistä sisäoppilaitoksista, jonne alkuperäisyhteisöjen lapset sijoitettiin väkisin 1800- ja 1900-luvuilla.

Hiljattain Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevan, alkuperäiskansoille tarkoitetun Kamloopsin sisäoppilaitoksen alueelta löytyi 215 lapsen jäänteet.

Kamloopsin sisäoppilaitos toimi vuosina 1890–1969. Sisäoppilaitosta ylläpiti katolinen kirkko valtion puolesta.

Trudeau vaatii paitsi kirkkoa tulemaan vastaan tutkimuksissa myös ottamaan vastuuta koulujen järkyttävästä perinnöstä.

– Katolilaisena olen syvästi pettynyt siihen kantaan, minkä katolilainen kirkko on ottanut asiaan nyt ja aiempina vuosina, sanoi Trudeau perjantaina.

Pääministeri muisteli lehdistötilaisuudessa myös sitä pettymyksen tunnetta, mitä hän koki tavatessaan paavi Franciscusin Vatikaanissa vuonna 2017. Tuolloin paavi kieltäytyi (siirryt toiseen palveluun)esittämästä anteeksipyyntöä katolisen kirkon roolista sisäoppilaitosten julmassa historiassa Kanadassa.

– Näemme yhä kirkon vastaanhangoittelua asian suhteen, Trudeau totesi.

Kamloopsin sisäoppilaitoksen johtoa ja oppilaita kuvattuna vuonna 1937.
Kamloopsin sisäoppilaitoksen johtoa ja oppilaita kuvattuna vuonna 1937. Kuva: Kansallinen totuuden ja sovinnon keskus (National Centre for Truth and Reconciliation) / EPA

Lapsivainajien henkilöllisyys ja kuolinsyy tutkinnassa

Trudeau varoitteli, että hallitus saattaa ryhtyä jopa oikeudellisiin toimenpiteisiin, ellei katolinen kirkko luovuta asiakirjoja sisäoppilaitoksiin sijoitettujen lasten kohtaloista. Tietoja ovat vaatineet muun muassa uhrien perheet.

– Mutta ennen kuin alamme puhua katolisen kirkon viemisestä oikeuteen, pysyn toiveikkaana sen suhteen, että uskonnolliset johtajat ymmärtävät itse, että heidän on osallistuva tähän.

Kanadassa alkuperäiskansoja yritettiin sulauttaa valtaväestöön pakolla, ja tätä tarkoitusta varten perustettiin 139 sisäoppilaitosta.

Arviolta 150 000 lasta vietiin väkisin sisäoppilaitoksiin, joissa oli erittäin kova kuri. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa.

Brittiläisen Kolumbian kuolinsyytutkijan virasto selvittää parhaillaan, keitä olivat Kamloopsin sisäoppilaitoksen alueelle haudatut lapset ja miten he kuolivat.

Kamloopsin sisäoppilaitos siirtyi vuonna 1969 valtion omistukseen ja toimi päiväopetusta antavana kouluna vuoteen 1978 saakka. Nykyisin koulu toimii kulttuurikeskuksena ja museona.

Lue myös:

Alkuperäiskansoille tarkoitetun koulun alueelta löydettiin satojen lapsien jäänteet Kanadassa

Vaikutusvaltainen saksalaiskardinaali pyysi eroa katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalin takia – "Olemme umpikujassa"

5.6. klo 8.52. Korjattu paikkakunnan nimi: Kamloops.

Suosittelemme sinulle