Hyppää sisältöön

Marmaramereen kasvaa paksua limaa, joka uhkaa tappaa elämän myös Mustastamerestä

Turkki on valmistelemassa ohjelmaa, jolla saastepäästöjä mereen aletaan hillitä.

Marmaraksen kasvilima
Marmaraksen kasvilima
Yrjö Kokkonen

Turkin rannikot Marmaramerellä ovat paksun kasviliman peitossa, kertoo turkkilaislehti Hürriyet Daily News (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Limaa on kehittynyt rannikkovesiin aikaisemminkin, mutta nyt sitä on enemmän kuin koskaan ennen.

Turkin parlamentin ilmastonmuutoskomitea perehtyi ongelmaan torstaina erikoistutkija Gülşah Deniz Atalarin opastuksella.

Hänen mukaansa lima on seurausta kasviplanktonin valtavasta kasvusta, mikä johtuu teollisuuden ja maatalouden hallitsemattomista ravinne- ja saastepäästöistä. Tilannetta pahentaa meriveden lämpeneminen ilmastonmuutoksen takia.

Turkin merentutkimusinstituutin johtaja Barış Salihoğlu lisää uutistoimisto Anatolian haastattelussa myös liikakalastuksen yhdeksi ongelman aiheuttajaksi.

Pikainen toimenpideohjelma

Ympäristöministeri Murat Kurumin mukaan Turkki valmistelee hätäohjelmaa, joka vähentäisi saasteongelmaa niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.

Vedenpuhdistuslaitosten määrää ja laatua lisätään nopeasti, ympäristöministeri lupaa.

Kasvilimaongelma on tällä hetkellä pahin Turkin Euroopan- ja Aasian-puoleisia osia erottavalla Marmaramerellä. Ilmiö saattaa pahetessaan vaikuttaa tuhoisalla tavalla myös Mustaanmereen.

Mustameri on jo vuosikymmenten ajan ollut erittäin saastunut, ja suuri osa sen syvimmistä osista ovat hapettomia ja kuolleita.

Mustameri saa happea Marmarameren pohjavirtausten kautta. Pohjaan painunutta limaa on niin paljon, että se haittaa virtausta, Deniz Atalar kertoo. Jos virtaus tyrehtyy, olisi sillä katastrofaaliset vaikutukset Mustanmeren eliöstöön.

Mustanmeren saastumista ylläpitää muun muassa siihen laskeva Tonava, joka kerää mukaansa valtavasti saasteita erityisesti Länsi-Balkanin maista.

Luonnon ohella myös Turkin Mustanmeren rannikon kalastuselinkeino kärsisi. Turkin kalastusteollisuudesta 60 prosenttia on Mustanmeren rannikolla.

Suosittelemme sinulle