Hyppää sisältöön

Nuorten juhlinta yltyi monin paikoin levottomaksi – poliisi takavarikoi päihteitä ja tyhjensi alueita, joille nuoret olivat kokoontuneet

Helsingissä poliisi tyhjensi muun muassa Hietaniemen uimarannan ja Sinebrychoffin puiston järjestyshäiriöiden vuoksi.

Poliisi sakotti nuoria ja käski kaataa alkoholijuomat maahan eilen Hietaniemessä Helsingissä. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Tekijät

Päättäjäisiä ja kesän alkua lämpimässä säässä juhlinut nuoriso piti poliisin kiireisenä eri puolilla Suomea.

Poliisi joutui lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä takavarikoimaan alaikäisiltä alkoholia ja muita päihteitä. Monin paikoin nuorilla oli käytössään myös ilotulitteita. Poliisi kertoo Twitterissä kirjanneensa rikosilmoituksia ja lastensuojeluilmoituksia.

–Selkeästi varmaan tämän vuoden vilkkain vuoro ja uskaltaisin sanoa, että varmaan koko maassa, kertoi komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta STT:lle aamuyöstä kello kahden aikoihin.

–Ainakin hätäkeskustietojärjestelmän perusteella varmaan koronan alkamisen jälkeen kovimmat tehtävämäärät koko maassa ja meilläkin.

Poliisi vetosi yön aikana myös vanhempiin, että he ohjaisivat nuorensa kotiin.

Poliisi tyhjensi puistoja Helsingissä

Helsingin poliisi kertoi Twitterissä puoliltaöin tyhjentävänsä Hietaniemen uimarannan, Sinebrychoffin puiston ja Tervasaaren, koska nuorten meno oli yltynyt niin paljon, ettei poliisi enää pystynyt puuttumaan yksittäisiin häiriöihin ja kokonaisturvallisuus vaarantui.

Puistoihin oli kokoontunut satoja henkilöitä.

– Paikoilla oli runsaasti nuoria ja ehkä poikkeuksena aiempiin vuosiin myös runsaasti aikuisia. Arvoimme, että tähän vaikutti helteinen sää ja ravintolarajoitukset, ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä.

Hietaniemen rannalla juhlijajoukko oli hyvin nuorta ja Tervasaaressa puolestaan vanhempaa, kertoo Lehtinen. Levottomuuksia ilmeni Hietaniemen rannalla pitkin iltaa. Paikalla oli yksi noin 100 henkilön joukko, joka aiheutti häiriöitä.

– He silminnähden haastoivat riitaa muiden nuorten kanssa. Tämä on yksi syy, miksi ranta tyhjennettiin.

Pääasiassa poliisi pystyi puuttumaan huuteluun ja eripuraan ennaltaehkäisevästi, Lehtinen kertoo. Kuitenkin joitan pahoinpiteilyitä kirjattiin.

– Lisäksi Sinebrychoffin puitosta on yksi puukotustapaus tutkinnassa.

Yhtenä valvonnan painopisteenä oli alaikäisten päihteiden käyttö. Poliisi otti Helsingin pois ja hävitti illan ja yön aikana runsaasti alkoholia, kuten 80 litraa olutta, 40 litraa mietoja alkoholijuomia kuten siidereitä, ja seitsemän litraa väkeviä juomia. Helsingin poliisi kertoo, että se teki lauantaina noin 160 lastensuojeluilmoitusta.

Kokonaisuudessaan päättäjäispäivänä hälytystehtäviä Helsingissä oli 346, kun taas viime vuonna niitä oli 342. Määrä on siis lähestulkoon sama.

– Ottaen huomioon, että ravintolat olivat kiinni ja nuoria sekä aikuisia oli puistoissa, eikä hälytystehtävien tai rikosasioiden määrä kuitenkaan merkittävästi kasvanut, tämä meni varsin hyvin. Kokonaisuutena ehkä jopa odotettua hieman rauhallisempi ilta ja yö oli kyseessä, arvioi Lehtinen.

Lehtinen kertoo, että väkijoukko juhli paikoin tiiviisti.

– Koronaturvallisuudesta ei sillon voi puhua. Asiaan puututtiin kehottamalla ihmisiä pitämään turvavälejä ja juhlimaan pienemmissä joukoissa, mutta tosiasia on, että melko tiiviisiin rykelmiin pakkautuneita juhlijajoukkoja oli eri puolella Helsinkiä. Terveysturvallisuuden näkökulmasta tämä ei ollut ideaali tilanne.

Itä-Uudellamaalla väkivaltaisuuksia

Puolenyön aikoihin myös Itä-Uudenmaan poliisilaitos tviittaili kovaa tahtia päättäjäishumusta.

Poliisi kertoi Twitterissä useista nuorten kokoontumisista muun muassa Porvoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä. Kokoontumiset olivat äityneet tappeluiksi muun muassa Hyvinkään Jussintorilla ja Järvenpäässä Järvenpää-talon edustalla.

Naantalissa Nunnalahden rannan tuntumassa syttyi puolenyön aikaan joukkotappelu, kertoi Lounais-Suomen poliisi Twitterissä. Paikalla oli useita poliisipartioita, jotka ottivat kiinni useita joukkotappeluun osallistuneita henkilöitä. Poliisi aikoo kertoa sunnuntaina tapahtumista lisää.

Porissa Kirjurinluodossa oli poliisin mukaan illan mittaan ollut paljon porukkaa, niin täysi-ikäisiä kuin alaikäisiä. Partioita pitivät kiireisinä pahoinpitelyt ja päihtyneet.

Myös sosiaalityöntekijöitä oli poliisin apuna, kertoi Lounais-Suomen poliisi Twitterissä.

Puukotuksia Kalajoella ja Kuopiossa

Kalajoella puolestaan tapahtui puukotus illalla noin kymmenen aikoihin. Oulun poliisin tiedotteen mukaan poliisi on ottanut rikoksesta epäillyn tekijän kiinni.

Oulun poliisin johtokeskuksesta ei lähdetty kommentoimaan tapahtumia STT:lle. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka monta henkilöä tapaukseen liittyy tai onko joku haavoittunut. Ei ole myöskään tietoa siitä, liittyvätkö tapahtumat koulujen päättäjäisiin.

Itä-Suomen poliisi kertoi sunnuntaina, että Kuopion Väinölänniemellä noin 18-vuotias mies oli lyönyt lauantaina illalla noin 20-vuotiasta miestä teräaseella selkään jäätelökioskin lähistöllä.

Poliisin mukaan tilannetta oli edeltänyt jonkinlainen painitilanne miesten välillä ja puukkoa käyttänyt mies oli poistunut paikalta.

Väinölänniemellä oli poliisin arvion mukaan lauantain aikana jopa yli 2 000 nuorta.

Juttua muokattu 6.6.2021 klo 9.50 Lisätty tieto puukotuksesta Kuopiossa.

Suosittelemme sinulle